Терзић најавио смањење плата у Црвеној Звезди

Пандемија корона вируса потреса цео свет, услови ванредног стања, посебно у спорту који је потпуно стао, захтевају другачији приступ и у пословању.

Фудбал 02.04.2020 | 12:07
Терзић најавио смањење плата у Црвеној Звезди

О том прилагођавању на садашње околности и ономе што носи будућност као и мерама које се планирају у Црвеној звезди, причао је генерални директор Звездан Терзић

"Морамо да се прилагодимо, смањимо трошкове на најминималнију меру. Пратимо шта се дешава у Европи и свету, читамо најстручније портале за ове области. Сигурно је да ништа неће бити као до сада, сви морају да се реструктуирају. Баланс мора да се нађе. Није само Црвена звезда у проблему, него и много већи и мањи од ње.

Сви клубови у свету ће осетити последице. У контакту смо са људима из ФИФА УЕФА, такође и из ФИФПро. Неке мере сви морамо да предузмемо, а знамо да су све очи упрсте у највеће клубове. Тај модел ће морати да следе и они клубови са мањим буџетима", на почетку истиче Звездан Терзић.

Европски фудбал после пандемије корона вируса сигурно неће бити исти.

- Много ме више брине шта ће бити са фудбалом кад све ово прође, какве ће финансијске последице оставити на европски фудбал. Видели сте да Јувентус у наредна четири месеца неће давати плате, Барселона ће исплаћивати само по 30 одсто. Како да објаснимо да Јувентус, један од највећих светских клубова нема девизне резерве да исплати плате.

Сви су клубови трошили нешто што очекују да зараде у наредном периоду. И сад је све стало. Барселона и Јувентус су врх леденог брега, са домино ефектом, до неке словачке Жилине. Храбри да играчи највећих клубова схватају ситуацију, прихватили редукције. Озбиљна је свест да се сачува фудбал као систем. Сигурно је да ће и ФИФА и УЕФА држати страну клубова у споровима, не јер више воле клубове него играче, него просто жеља кровних организација је да покушају да спасу фудбал и да се он не сруши као систем.

Све наговештава да ће бити много судских спорова, ланчане реакције, домино ефекта.

Црвена звезда је осетила ефекат пандемије јер је била крајем фебруара на прагу продаје играча на исток.

"Ми смо већ платили велики цех. Имали смо на видику трансфере Милоша Дегенека и једног од шпицева, Милана Павкова или Ричмонда Боаћија, али због корона вируса све је пропало. Од тих пара смо мислили да исфинансирамо пролећни део сезоне. Није то паушална процена, него искуство из прошлих година. Остваривали смо озбиљне приходе из Азије. Најозбиљније приходе имамо од трансфера играча, а сада је питање шта ће бити на лето. Највећи клубове ће смањивати буџете, а то значи да ће на европском нивоу бити много мањи фонд за трансфере него до сада. И све то ће се као домино ефекат прелити на клубове као што су Звезда, Партизан или бивши шампион Словачке Жилину која је прогласила банкрот.

Српски шампион припрема конкретне мере.

Оно што следи у наредна два дана је разговор са сваким играчем, упознаћемо их са ситуацијом. Предочићемо која је препорука ФИФА, а то је да се смање плате на 50 одсто у ова три месеца. Разговараћемо о финансисјкој перспективи Црвене звезде због свих ових проблема. И сигурно се редукција плата неће осетити само у Звезди, то је оно што следи у свим клубовима Европе. Озбиљно се бавимо проблематиком. Видимо какве мере се препоручују, имамо директан контакт са ФИФА и УЕФА. До решења долазимо у разговору са еминентним људима. Наравном, све то мора да се уклопи у правну форму.

Фудбалери су друга преговарачка страна.

Није то обарање руку између играча и клуба, предочићемо им који је максимум што може да им се плати да се не уруши Звезда као систем. Неће бити много простора за разговор, варијанта је узми или остави. За три месеца је летњи прелазни рок, чека нас разлаз са неким играчима, па и онима који не буду прихватили. Играчи, међутим, морају да буду свесни, да и њихови потенцијално нови клубови примењују исте економске мере. И неће само фудбалери осетити нове мере, планирамо смањење трошкова у свим сегментима, почев од плата у врху менаџменту, до свих осталих запослених. Дали смо налог свим директорима унутар клуба да направе детаљну анализу и план редукције трошкова у својим секторима.

Звездан Терзић уверава да све мере имају један циљ:

- Све радимо да бисмо сачували Звезду као систем. ФИФА и УЕФА предузимају мере да сачувају фудбал као систем. Негде је вероватно и на европском нивоу дошло до нереално високих плата многих играча, па и у Црвеној звезди. А, ова пандемија, која је довела до финансијског карамбола и колапса у европском фудбалу, отрезнила је фудбалски свет. Мораће на рационалнији начин да се приступа у будућности", закључио је генерални директор Црвене звезде.

(Курир спорт)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЦЗ

02.04.2020 11:19

Јел то вази и за УПРАВУ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цwеле93

04.04.2020 22:26

кад нема спорта, има казино у меридиан кладионици :)

ОДГОВОРИТЕ