Коњиц жариште ФБиХ: Немају тестова ни епидемиолога

У Коњицу је алармантна ситуација с обзиром на то да је он жариште коронавируса у ФБиХ, а изолаториј који је спреман за све заражене особе чека, јер овај град нема епидемиолога ни инфектолога који би могли пратити и одговорити на новонасталу кризу.

Босна и Херцеговина 26.03.2020 | 13:54
Коњиц жариште ФБиХ: Немају тестова ни епидемиолога

Свјесни таквог стања, из Општинског штаба цивилне заштите Коњиц послали су захтјев надлежним институцијама да хитно ријеше овај проблем.

"ЈУ Дом здравља Коњиц има једног запосленог епидемиолога којем је 24. марта издато рјешење о изолацији због блиског контакта са зараженом особом и од тада у овом граду немамо епидемиолога нити инфектолога, тачније стручног особља које може одговорити оваквој ситуацији", казао је командант штаба Фадил Татар за Клиx.ба.

До сада је у Коњицу потврђено 17 заражених корона вирусом, једна особа је преминула и, како је Татар навео, очекује се да тај број буде већи с обзиром на то да су све потврђене особе имале велики број контаката.

"Ми као општински штаб можемо настојати осигурати потребан медицински материјал, али стручно особље треба предложити оне особе које су из тог сектора и надам се да ће им савјест прорадити и да ће овај проблем убрзо бити ријешен. Тренутно је ангажован хигијеничар, међутим, он не може покрити услуге које су у надлежности епидемиолога и инфектолога", додао је Татар.

Проблем је и недостатак материјала за узимање потребних узорака, због чега већ три дана нису узимани узорци за тестирање и ако се нешто не уради по том питању, иста ситуација ће бити и данас, али и наредних дана.

Како је Татар навео, Мотел Коњиц је сада импровизирана болница, али недостатак опреме онемогућава њено функционисање.

"Све захтјеве смо упутили домовима здравља у Коњицу, Кантоналном штабу, Влади ХНК, Општој болници Коњиц, Штабу и службама цивилне заштите и надамо се да ћемо у току дана добити повратни и потврдни одговор како бисмо што прије и адекватно могли реаговати у овако тешкој ситуацији", закључио је Татар.

(Клиx)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

бошњак

26.03.2020 13:05

Од сих запослених у здравству 10% доктори остало пекари фризери бравари..........страначки ухљеби.....цркните дабогда сви И опет на изборима за СДА по обавезно и припремите дипломе из Травника Лакташа Посушја за директорска мјеста.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

26.03.2020 14:02

Тако је и у Бања Луци...

Name

yоу

26.03.2020 14:18

а и у теслицу,какви сте ви ботови ,цели свет у кризи ви се ухватили додика,... избаци политку мало и помози волнтирај када ово продје онда се баците на политику,залосно

Name

СДС И ПДП

26.03.2020 16:35

Ма немој тако јаране па ми све цинимо да вас похвалимо а ти тако

Name

Ре

26.03.2020 16:39

Ма немогуце јуце се Новалиц похвали да све цвјета у федерацији а Саровиц потврди И реце да у рс је катастрофа

Name

Ратко

26.03.2020 13:05

Ако те цује Бурле ,драги мој господине,уруцице ти моментално казну за сијање'панике.Мозе он то преко оног васег - насег,циекусанта,,,исти је то циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2020 16:51

Бурле је у Бецу бурла васе паре идиоте а Милорад ради свој посо И треба овакве убијат ко керове

Name

АТЛАНТИДА

26.03.2020 13:40

Ако нема доктора,посебно сада,епидемиологију и гинеколога,имамо медицинских факултета по броју становника више него иједна земља на свету!Где су специјалисти,а толико болница!Побјегло негде вани!Нема никакве стратегије у целој БиХ како,кога и на колики број становника слати на специјализацију!Нема!Некада је било.Само странке,све оне воде,све оне знају.Министар у РС др.Шераниц,иако веома стручан и хоће да ради је ограничен у правим коментарима,зна се докле сам да иде,јер да има прилику дао би потпуно другу стратегију за борбу против Короне...од Каштела до иновативних метода за брже сузбијање ове епидемије...каква дрзава,такво и здравство..проце и ово,народ у изолацији је милион пута одговорнији према овој епидемији него држава која је тотално затајила ....срецно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Атландита

26.03.2020 14:08

100% у праву

Name

Бн

26.03.2020 15:55

Да ли ће народ ово упамтити садашњим "великашима" када дођу избори? Маске, рукавице, дезинфекциона средства, и најгоре респиратори.

Name

99

26.03.2020 14:22

Оловка вам је у Октобру у рукама драги грсдјани, а ви памет у главу а не дзациц брасна под миску па куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс

26.03.2020 16:46

Искрено бласт ради сто мозе И има напредка а ста ради опозиција сири лазл да бих застрасили народ то цемо вам памтити свима посебно Саровицу

Name

Аризона

26.03.2020 17:46

ВИ људи мозете једни друге мрзити кроз партие нисте нико управу Које од кога бољи додик од бакира Или цовица комсица по цему сви цетворица исту цанак лизу народу промовису нацонализам нико од малог цовјека није успио завирит ста они муцкају

ОДГОВОРИТЕ