Спреман карантин на граничном прелазу Шамац

Милићевић каже да је локална заједница Шамац у потпуности обезбиједила услове за карантин на граничном прелазу и да је он у функцији данас од 15:00 часова.

Република Српска 25.03.2020 | 16:14
Спреман карантин на граничном прелазу Шамац

На граничном прелазу Шамац данас је у објекту Управе за индиректно опорезивање успостављен карантин за лица која улазе у Републику Српску, капацитета 50 кревета.

Заједно са начелником Шамца Ђорђем Милићевићем и са представницима општинске Полицијске станице, Дома здравља и Цивилне заштите на граничном прелазу присуствовали су и др Љубица Јандрић, епидемиолог из Института за јавно здравство РС, и начелник Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Јандрићева је имала задатак да провјери минимум испуњености услова с обзиром на ванредне околности.

"Наша је обавеза да поштујемо достојанство сваког грађанина, његова права и слободе, дужни смо обезбиједити минимум услова за функционисање карантина. За грађане РС на лицу мјеста у просторијама карантина радиће се брисеви који ће се слати Институту за јавно здравство у Бања Луку, а у зависности од резултата налаза позитивни на корона вирус иду у републички карантин, а лица чији је тест негативан иду у своје локалне заједнице те их преузиумају надлежни домови здравља". рекао је Новитовић.

Када су у питању грађани из Федерације БиХ који се буду овдје затекли, каже он, Министарство унутрашњих послова ће у року 24 часа организовати превоза тих лица на територију Федерације БиХ.

Новитовић подсјећа да је уређеност и припремљеност објекта за функцију карантина више него добра.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истиче да је локална заједница Шамац у последња два дана обавила активности на припремању карантина у сарадњи са Републичким штабом за ванредне ситуације,  Републичком управом ЦЗ и Домом здравља Шамац.

"Битно је да је овде успостављен карантин, јер ово је један од кључних граничних прелаза између БиХ и Хрватске.Они који не поштују рјешења о обавезној здравственој изолацији биће смјештени у карантн а већ у току сутрашњег дана почињу радови на постављању шатора који ће такође служити као карантин", каже Милићевић.

Он наглашава да је локална заједница Шамац у потпуности обезбиједила услове (простор, струју, воду, гријање и хрануа) како би овај карантитин задовољио потребне услове и био у функцији већ од данас од 15:00 часова.

„Данас сам био у комуникацији  са директором Републичке управе за инспекцијске послове. У недостатку њихових инспектора два инспектора Општинске управе Шамац  ће обављати функцију санитарних инспектора, а очекујем данас да нам у испомоћ дођу још два инспектора из општине Модрича", каже Милићевић.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ма Дајте

25.03.2020 15:43

И колико треба цекати налаз бриса из БЛ?Све их згурати заједно док не буду налази.Мозда ја нецу у карантин са јос 50 особа које не познајем и који су досли ко зна одакле.Један зарази све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

25.03.2020 16:20

Управо тако...индијанци. Појма немају.Смјестају људе заједно, да се тих 49 зарази од једног. Ово је турбо инфективна идеја.

Name

Комсо

25.03.2020 16:34

Па немој онда ни долазити, оцес да ти спреме хотел са 5 звјездица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петко

25.03.2020 21:15

Није битно хоцу ли долазити него која је сврха тог карантина? Да не заразим друге људе а стави ме са њих 50? Да ли си реалан