Погледајте шта каже истраживање: Ко се најмање плаши вируса корона?

Истраживање Галупа показује да преко 70 одсто људи на Балкану сматра да корона-вирус није толика претња како се представља. Истраживачи кажу да се то могло очекивати у региону који је навикао на кризе.

Регион 23.03.2020 | 19:39
Погледајте шта каже истраживање: Ко се најмање плаши вируса корона?

Према истраживању, 62 одсто људи у свету се плаши да буде заражено, али истовремено чак 56 одсто људи мисли да је претња није тако опасна како се тврди. Те резултате је добила агенција Галуп на основу анкетирања 20.000 људи у 26 земаља.

Председник Галупа Канчо Стојчев мисли да резултати нису противречни, како на први поглед делује. „Вирус је реалан и нормално је да се људи плаше“, каже он за ДW. Са друге стране, вируси постоје одувек, сви су их некад прележали па им реакције надлежних могу деловати претерано, каже Стојчев.

Тај социолог каже да је страх важан за само преживљавање. „Посебно последњих деценија због напретка, модерности и слично имамо осећај да живот постаје извеснији, да можемо да предвидимо и планирамо све.“

Зато се, према његовим речима, политика тренутно бори и са емоцијама људи који се суочавају са неизвесношћу. „Тренутно нико не може да каже шта ће се десити за два, три или пет месеци.“

Балканци су навикли

Међутим проценат од 56 одсто људи који мисле да се претерано драми не треба узети здраво за готово – јер вредности су веома различите у различитим земљама. Тако је у земљама попут Италије, где већ недељама умиру људи у великом броју, страх од вируса већи.

С друге стране, на Балкану још нема толиког страха, барем у три земље где је анкета вршена. Према анкети, у БиХ и Северној Македонији чак 73 одсто људи мисли да се вирус представља опаснијим него што јесте, у Бугарској то мисли 72 одсто људи. „Балкан је вековима важно чвориште. На таквим местима је интензитет историје знатно виши, што значи да је овде било више криза које је требало превладати.“

Стојчев који долази из Бугарске подсећа на дешавања од пре тридесетак година у Румунији, Бугарској или Југославији. „На неки начин су људи више навикнути на ове ситуације.“

Насупрот томе, у Западној Европи чак 70 одсто људи сматра да је вирус итекако велика претња.

Американци не дају слободе

Према истраживању, 76 одсто људи је спремно на ограничавање личних слобода у циљу борбе против вируса. У врху су Аустрија (95 одсто), Северна Македонија (94) и Холандија (91). На дну лествице су Сједињене Државе где је 45 одсто грађана спремно да се одрекне слобода.

Стојчев истиче још један налаз – две трећине људи има поверење у своје владе, што је значајан пораст. Истраживачи су раније приметили глобални пад поверења у политику те је до сада властима веровало између једне и две петине становника. Надлежни политичари, каже наш саговорник, добро пролазе у ситуацији када се тражи заједништво, али и национална политика и изолација од глобалног света.

„Овакве ситуације уједињују људе. Начелно у животу постоје две стратегије, када имамо озбиљан проблем. Једна је да се ствари пробају на своју руку, а друга да се уједини са другим људима. На послетку, увек је лакше у заједници“, додаје Стојчев.

(ДW)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

23.03.2020 19:26

Немамо ми толико повјерења у нашу владу, ми смо итекако свјесни њене способности. Али вјерујемо у мјере које су прописали, јер то нису ЊЕНЕ мјере већ су те мјере прописане из упутства и правилника о поступању у кризним и епидемиолошким ситуацијама. Ми уствари вјерујемо ономе које те мјере написао у тим упутствима и правилницима а не влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.03.2020 19:37

Најглупљи смо јер без будала нема ни јунака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

23.03.2020 21:00

Не знам ал колко видим по Њемацкој деведест посто је људи са Балкана по продавницам са двоје троје пуних колица хране