"Највише ме било страх да ли сам на неког пренио вирус"

Први случај корона вируса забиљежен је у Бањалуци почетком марта, а након двије седмице потврђено је да је то жариште ширења вируса тзв. нулти кластер угашен, а први обољели пацијент излијечен.

Република Српска 21.03.2020 | 11:01
"Највише ме било страх да ли сам на неког пренио вирус"

Прва особа излијечена од корона вируса за Глас Америке говорила је о свом трауматичном искуству. Ради се о првом случају вируса забиљеженом у Босни и Херцеговини.

Први случај корона вируса забиљежен је у Бањалуци почетком марта, а након двије седмице потврђено је да је то жариште ширења вируса тзв. нулти кластер угашен, а први обољели пацијент излијечен.

У разговору за Глас Америке он објашњава како је злогласни вирус стигао у Републику Српску

Каже да крајем фебруара када је из Италије стигао у Бањалуку није могао ни да замисли овакав развој ситуације.

“Кад сам дошао из Италије ситуација није била ни близу драматична као сад, причало се о ширењу вируса, али сви смо нормално путовали и ишли на посао. Нико није могао ни претпоставити да ће се ово десити”, каже овај Бањалучанин, који није желио да му наводимо име и презиме.

Истиче да су симптоми били скоро занемариви, један дан је имао благо повишену температуру и ништа друго.

Грађанима савјетује да се придржавају мјера и препорука надлежних епидемиолога, свих здравствених радника и других надлежних органа. Како каже он је на првом мјесту захвалан љекарима и медицинским радницима који су од самог почетка били на висини задатка.

"Нисам имао никакву терапију јер нисам имао озбиљне симптоме. Само по неки парацетамол. У болници сам био осам дана у потпуној изолацији и 10 дана у кућној изолацији. Пуштен сам у кућну изолацију кад је након два позитивна теста трећи тест био негативан." прича за Глас Америке први пацијент од коронавируса.

“Иако је било тешко бити први поштено и савјесно сам се јавио и одрадио што је било до мене, а то вам потврђује и чињеница да је нулти кластер (жариште) затворен. Останите у кући, сачувајте себе и друге и испоштујте све што вам надлежни органи кажу, они знају шта раде”, наглашава наш саговорник, који у Италији ради скоро 20 година, а сада је свакодневно у телефонском контакту са пријатељима који тамо живе.

“Тамо је ситуација драматична и надам се да код нас то неће да се деси. Вјерујем у наш здравствени систем и да имамо стручне, способне и одговорне људе, али морамо да им помогнемо и урадимо што је до нас, ово је борба свих нас и неопходно је да сви дамо свој допринос”, поручује у разговору за Глас Америке први излијечени пацијент у БиХ од корона вируса.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Доктор

21.03.2020 10:16

Написите лијепо жариште а не кластер..Ста се шицате изразима ко Радојичић..позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво докторе

21.03.2020 12:40

не знају да прицају а камоли несто друго..ваљају изразе са твитера јер само то и раде

Name

Кластер

21.03.2020 12:51

Кластер се каже

Name

Савс

22.03.2020 06:05

Цццц...

Name

Телебрак

21.03.2020 12:32

Те нове ријеци брзо науцимо,,Кластер,изазови пословни амбијент.,ММФ.хартије од вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

21.03.2020 14:59

Штаће нам српски језик кад га не поштујемо ми користимо стране изразе то је по новом кул .Ишто би то морали знати ови старији грађани.

Name

ИQ

21.03.2020 19:12

Какав народ такви политицари, не знају ни свој језик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глосар

21.03.2020 22:37

Кластер је стара аутономна, аутохтона и аутентична српска ријеч. Помињала се још на двору цара Душана и осталијех стпскијех владара, па је онда калуђери сачуваше и у аманет дадоше вожду Карађорђу и књазу Милошу. И тако се одржи до дана данашњега.

ОДГОВОРИТЕ