Примјер Wухана је нада за смиривање епидемије

Пример Wухана, епицентра епидемије корона вируса у Кини где ниједан нови случај заразе није пријављен од четвртка, представља наду за свијет, оцијенио је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гребејесус.

Свијет 21.03.2020 | 10:48
Примјер Wухана је нада за смиривање епидемије

"У Wухану од четвртка није пријављен ниједан нови случај заразе и то је први пут од избијања епидемије", рекао је Гребејесус на онлине конференцији за новинаре у Женеви.

Према његовим ријечима, Wухан улијева наду свијету јер се показује да најгора ситуација може да се промијени на боље.

У Кини, други дан заредом, нема нових случајева инфекције ЦОВИД-19.

Италија је сада најугроженија земља испред Кине која има 80.976 случајева заразе и 3.248 мртвих, док је у Италији пријављен 47.021 заражени пацијент и 4.032 умрлих.

На глобалном нивоу, од корона вируса умрло је 11.015 особа од када се та болест појавила у децембру. Инфицирано је више од 250.000 људи.

"Наравно, треба остати опрезан, јер ситуација може поново да се обрне. Међутим, искуство градова и земаља где се биљежи пад обољелих улијева наду и храброст остатку свијета", рекао је Гебрејесус.

Генерални директор СЗО је додао да иако је болест посебно опасна за старије особе и хроничне болеснике, и млади треба да имају на уму да нису "непобедиви" и да треба да ограниче друштвени живот.

СЗО је навела да ће од сада више користи термин "физичко дистанцирање" од "друштвеног дистанцирања" како би боље описала неопходност задржавања физичке раздаљине између људи како би се спријечило ширење вируса.

Додаје се да промјена термина треба да значи да физичка изолација не значи и друштвену изолацију, јер је важно задржати добро здравље током кризе, а друштвени контакти могу да се остварују и без физичког присуства.

СЗО је понудила број на апликацији "WхатсАпп" на којој се могу наћи поуздане информације о пандемији. Довољно је да се поруком укуца "хи" на број +41 798 931 892. За сада је тај сервис доступан на енглеском а наредне недјеље ће бити и на другим језицима.

(Бета)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гардиста

21.03.2020 10:18

Господо из СЗО,зар мислите да опет неко неце донети вирус у Вухан,па не мозес их дрзати у изолацији годинама.Уосталом,засто свету не приказете право стање,да ли се зивот нормализовао,иду ли људи на посао,то нас интересује,а не тамо нека васа статистика...не смете ви то ни да објавите,бојите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дионис

21.03.2020 10:57

Кинези су ставили десетине милиона људи у карантин и опет им је требало 2 мјесеца да то доведу иоле у ред. Код нас тоталног карантина неце бити, као ни у Европи, јер све се врти око лове.. А то це вјероватно имати поразавајуце последице.

ОДГОВОРИТЕ