Хитно да се усвоје економске мјере на нивоу БиХ!

У БиХ, региону, ЕУ и читавом свијету дошло је до забрињавајућег успоравања и застоја привредних активности

Босна и Херцеговина 20.03.2020 | 16:20
Хитно да се усвоје економске мјере на нивоу БиХ!

Иако је евидентно да је ширење корона вируса у БиХ, региону, ЕУ и читавом свијету довело до забрињавајућег успоравања и застоја привредних активности и јасно детектованих и мјерљивих посљедица за бројне секторе бх. економије, тешко је схватити зашто Савјет министара БиХ још није донијело нити једну конкретну мјеру за ублажавање економских посљедица изазваних коронавирусом - упозорио је предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

"А управо се у оваквој епидемиолошкој, здравственој и економској кризи, која није појединачно погодила бх. ентитете, него БиХ у цјелини, очекивала водећа улога Савјета министара које је морало бити кључни координатор ургентних превентивних, здравствених и економских мјера којима би Босна и Херцеговина била посматрана као јединствен простор заштите јавног здравља свих грађана и укупне бх. економије", рекао је Звиздић за Фену.

По његовим ријечима, то се нажалост није догодило, иако је Савјет министара БиХ имало добар примјер у раду Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање људи и материјалних добара од природних и других несрећа које је, са министром безбједности Фахрудином Радончићем на челу урадило, те ради квалитетан и одговоран посао.

- Због тога није јасно зашто на нивоу Савјета министара БиХ не постоји и Координационо тијело за ублажавање економских посљедица изазваних коронавирусом, зашто још увијек није усвојен сет економских мјера из надлежности институција БиХ и зашто се не хармонизирају мјере које усвајају нижи нивои власти? - навео је.

- Бројна су питања на која још немамо разумне одговоре преточене у конкретне мјере:

Зашто СМ БиХ, односно Предсједништво БиХ још није усвојило и у парламентарну процедуру упутило Буџет институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину?

Зашто за минимално наредна три мјесеца није пролонгирано или помјерено плаћање ПДВ-а за крај мјесеца? Зашто се, у координацији са ЦББиХ и ентитетским агенцијама за банкарство, није спустила стопа обавезних резерви за банке и тиме повећала ликвидност банака, а тиме и могућност ургентног пласмана неопходних финансијских средстава под најповољнијим увјетима?

Зашто нису усвојене ургентне мјере царинске политике које би олакшале увоз неопходних медицинских, фармацеутских и прехрамбених производа? - упитао је.

Звиздић даље поставља питања да ли је успостављен несметан проток роба и сировина неопходних за функционисање кључних привредних грана у БиХ, зашто умјесто тзв. ентитетских набавки, није успостављен државни модел ефикасног преузимања и дистрибуције финансијских средстава и неопходне опреме коју ћемо добити од међународних финансијских институција или европских фондова.

- Дакле, читав је низ питања, приједлога, сугестија и очекивања угрожених сектора и привредних субјеката, на која немамо никакву конкретну реакцију са нивоа Савјета министара БиХ.

Због тога поново позивам Савјет министара БиХ да у складу са својим уставним надлежностима, поступи одговорно и одмах формира и Координационо тјело за отклањање економских посљедица изазваних пандемијом коронавируса, те да хитно усвоји и реализује сет економских мјера и активности које би примарно омогућиле реализацију усвојених мјера у циљу здравствене заштите грађана, као и пријеко потребно очување и постепену нормализацију привредних токова како би заштитили бх. економију и сачували радна мјеста - закључио је Звиздић.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хут

20.03.2020 15:37

Пре 5 дана сте то требали радит, везе немате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

20.03.2020 15:49

Потпуно сте у праву. Овде нема разике у овој ситуацији јел РС,Федерација или Брцко дистрикт. Сви морају заједно радити. Нема победника или губитника. Сви заједно да се боримо са овим вирусом. Ко неце да ради. Немојте му плату давати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

20.03.2020 15:54

Не треба РЕПУБЛИЦИ СРПСОКОЈ ниста јаки смо 10 пута од федерација немозе нам нико ништа јачи смо од судбине то брате Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

20.03.2020 16:03

Ти као да до јуче ниси био предсједавајући СМ. Опште расуло а он пита зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није битно

20.03.2020 17:59

Симо брате науци писати па онда реци несто.

Name

М

21.03.2020 07:47

Тако је. Нека се дрзи Федерације и да нама сјасу са врата једном. Овде нема среце док се не подијелимо јер њиховим подвалама нема краја.

Name

Чупавко

20.03.2020 16:25

прва права мјера би била макар преполовити плате политицарима пошто тренутно као и обично ниста не раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требало

20.03.2020 17:04

Али није! Ста сте оцекивали од мафије?

ОДГОВОРИТЕ