Забринутост за здравље због опасног отпада

У Каракају код Зворника је у фази припрема пројекта за израду постројења за термички третман опасног отпада. Упозорење Цента за живитну средину о потенцијалној штетности овог постројења  забринуло је грађане Зворника.

Република Српска 15.03.2020 | 19:55
Забринутост за здравље због опасног отпада

Томислав Гаврић из Каракаја код Зворника живи двије стотине метара од спалионице отпада у индустријској зони, која ради неколико година. Када је чуо да би могли добити дозволу за спаљивање опасног медицинског отпада уплашио се за своје и здравље својих укућана. 

Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС поручују -дозволу не смијете издати. Након јавне расправе коју је ресорно министарство организовало, Гаврић је започео акцију  потписивања петиције. 

Из фирме Медиц –ОТП која је носилац овог пројекта увјеравају да разлога за страх нема. Тврде да је комплет пројекат рађен према  законима који важе у Европској Унији. Разумију страх грађана, кажу за двије и по године прибавили су  18 потребних  дозвола. 

Из ресорног министарства потврђују причу из Медиц –ОТП-а. Кажу до сада су све су радили по закону. Напомињи још и то да ако ураде све до краја како треба могу чак и добити дозволу за рад у насељеном мјесту. 

Опасни медицински отпад из БиХ  до сад се углавном складиштио код нас  или спаљивао у Бечу. Тачних података о количини опасног отпада који се годишње произведе у РС нема. Из министарства здравља РС нисмо добили одговор на ово питање. 

Док  из Центра за животну средину упозоравају на штетност спалионица, конкрентих одговора на питање на чему базирају те тврдње нема. Нема ни приједлога како да се ријешимо опасног медицинског отпада. 

Ипак Градска управа Зворник предузела је прве кораке. Извршили су мјерење квалитета ваздуха на подручју Зворника. Једна од локација је и Каракај. Сви параметри показали су чист ваздух.

Док у Бечу и по другим европским земљама спаљују опасни медицински отпад, код нас се у пројекат прве спалионице у БиХ  кренуло прије двије ипо године.

Еколошке дозволе још увијек нема. Да ли ће је бити зависи од самих инвеститора који морају уважити мишљење јавности. 
До тада, грађанима остаје нада да ће одговорни за опасни медицински отпад управљати са њим у складу са законом. 

(БН ТВ)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миде

15.03.2020 22:32

Ма огуглачеш, мало смрди ал навичићеш се.

ОДГОВОРИТЕ