Жестоке санкције: Трамп на црну листу ставља Куртија!

Играње ватром Свако ко је игнорисао захтеве из врха Беле куће трпео је снажне последице, попут санкција, црних листа, па чак и војних акција, кажу саговорници Курира

Регион 13.03.2020 | 07:18
Жестоке санкције: Трамп на црну листу ставља Куртија!

Приштина је отворено ушла у политички рат с Америком, и то због незрелог понашања и сулудих потеза косовског политичког врха.

Потпуно разједињени и дезоријентисани албански лидери навукли су гнев америчког председника Доналда Трампа, који је више него јасно захтевао од премијера Аљбина Куртија да експресно укине таксе на српску робу.

Нико се од 1945. није усудио да овако игнорише захтеве САД, а да није трпео огромне последице, попут санкција, црних листа, па чак и војних акција, упозоравају саговорници Курира.

Преседан од 1945.

Због ултиматума из Беле куће да ће Америка, после замрзавања 200 милиона долара помоћи, повући и своје трупе с КиМ уколико Курти не скине таксе, у Приштини је и даље ванредна политичка ситуација: после експресно заказане седнице парламента на захтев опозиције, јуче је у вечерњим сатима премијер сазвао хитну седницу владе. Међутим, до закључења овог издања Курира није саопштено какву је одлуку Курти донео.

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић подсећа на то како су пролазили они који су се оглушавали о захтеве САД.

- Просто је невероватно, а за мене и необјашњиво, да се захтеви највиших америчких званичника игноришу на овако дрзак начин. Оне државе које нису хтеле да прихвате захтеве Вашингтона трпеле су велике последице - САД су их кажњавале најтежим санкцијама, стављањем на црну листу свих који врше власт у тим земљама, чак и њихових породица, и на крају, предузимали су и војне акције против њих.

Углед и кредибилитет Трампове администрације је нарушен. Никада ниједна америчка администрација од 1945. до данас није била овако игнорисана, па чак и понижена - наглашава Јовановић за наш лист.

Одмеравање снага

Бивши дипломата Владислав Јовановић сматра да је тренутна игра Куртија на Косову само парадигма одмеравања снага Америке и ЕУ.

- Курти је у свему томе само инструмент Европе којом она жели да се одбрани од утицаја САД. Америка жели да пасивизира и понизи ЕУ и покаже да није способна да за седам година реши косовско питање. Трамп зато иде бржим корацима ка смиривању, али не и сређивању односа Срба и Албанаца.

Ова игра ће морати да се приведе крају тако што ће се осмислити заједничка улога Америке и ЕУ у решавању косовског проблема - оценио је наш саговорник.

Иначе, председник Србије Александар Вучић требало би да у недељу путује за Берлин где ће га дочекати Ангела Меркел. Главна тема разговора би требало да буде Косово и таксе на робу из централне Србије и БиХ.

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

13.03.2020 07:50

НИЈЕ КУРТИ ЛУКАВ КАО НАС ДИДИК. ДОДИК НАМА ЈЕДНО ПРИЦА А РАДИ КАКО ОНИ КАЗУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

13.03.2020 09:12

ријесит це се Амери и додика и куртија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

13.03.2020 09:20

Је срце Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија је Србија

13.03.2020 09:28

Ваљда јасно ста ко мозе.

ОДГОВОРИТЕ