Ценић: БиХ се једино не спрема за рецесију!?

- БиХ се једино не спрема за рецесију, казала је Ценић.

Република Српска 12.03.2020 | 21:12
Ценић: БиХ се једино не спрема за рецесију!?

- Свијет је на почетку нове економске кризе, поручила је вечерас економиста Светлана Ценић у емисији "Пулс" БН телевизије.

Она је казала да се озбиљан свијет припрема на економске посљедице које ће наступити због појаве вируса короне.

"Федералне резерве су већ смањиле камате што је први пут након финансијске кризе, Европска банка такође разматра шта да ради, Европска банка је донијала одлуку о помоћи у износу од 25 милијарди евра за привреду земаља чланица ЕУ. Хрватска се припрема, а премијер те земље је најавио да очекују свој дио. Словенија је сама спремила пакет, а наравно да ће ту бити и средстава ЕУ", рекла је Ценићева.

Она је подвукла да се за рецесију једино не спрема БиХ.

"БиХ ће се наћи у озбиљном проблему уколико се као и друге државе не припреми на економске посљедице које слиједе", казала је она.

„Не могу да схватим да неко ко се заклиње у свој народ и државу још увијек држи блокаду институција, да нема буџета, да у понедјељак није усвојена одлука о привременом финансирању уз став да је на снази претходна одлука. Ако неко и хоће да помогне БиХ не може јер није усвојен буџет. Нема преко кога. Блокада је на снази, а институције не раде. Нема никаквих договора и споразума, а самим тим нема ни кредита. Све је условљено буџетом.“

Еконосмита Ценић је упозорила да економију БиХ од посљедица које настану утицајем вируса корона може опоравити једино одговорно понашање носиоца власти и предузимање хитних корака.

„Спас је у производњи и то се показало и доказало. У инвестицијама, истраживању и стварању новог производа.“

Одлуке Народне скупштине Републике Српске о неучествовању српских представника у доношењу одлука у заједничким институција Ценићева не признаје као оправдање у овој ситуацији.

„Ово је виша сила. Овај вирус ће да захвати економију и ми сада треба да сједино и да кажемо да је НС нешто одлучила. Па Народна скупштина је одлучила да нема АНП-а, па га опет има. Та НС исто тако треба да засједа и да донесе одлуке да се покрену ствари ако не због других онда због Срба у БиХ којих је једна трећина. С друге стране, слиједити став да је нешто завршено јер је неко рекао, онда тако можемо док сви не поцркамо или док сви не одемо.“

Хвалоспјеви власти о успјешној економији у Српској, повећању плата и пензија, Ценићева оцјењује као, најблаже речено - неозбиљне, јер животни стандард грађана је, наводи она, најбољи показатељ стања економије Републике Српске.

 

БН ТВ 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Хмм

12.03.2020 20:27

Ми смо одавно у рецесији само нико да то гласно саопшти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

12.03.2020 21:22

Једно знам. Да це бити блокираних рацуна ко кисе. Сто од пореске, сто од управе за индиректно, сто од банака. А врло вјероватно да це се све поклопити. Поплаве су биле мила мајка.

Name

Кунтакинте

12.03.2020 20:34

БиХ је у рецесији од свог постанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.03.2020 09:45

Јесте БиХ у рецесији али требаш и реци због чег је у рецесији. Ценицку јако цијеним и зна увек шта је проблем а овдје је јасно извуци контекст. Миле и његова политика покопава властити народ. Ми смо талац Милета а његове политике и остала два народа

Name

Олади

12.03.2020 20:46

Ми смо нон стоп у рецесији. Немамо потребе за посебним припремама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

12.03.2020 20:51

Фазон је што је Корона дупло заразнија од обичне грипе па да неби дошли у ситуацију да све капацитете кревета у болницама попунимо и да се не доведу у ситуацију кога да лијече а кога не онда су се одлучили за карантине. Вјероватно ће неко и да додатно профитира. Мање компаније ће пропасти (остаје простор за веће). На крају сконташ свијет је постао површан и будале су превладале. Свако има приступ да пласира информације (разлога милион) и ти сад мораш да ћутиш, гуташ и испашташ. Содома и Гомора такво је стање у цивилизацији. Зрели смо за потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

12.03.2020 21:01

Па ми смо већ у рецесији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Есад

12.03.2020 21:16

Мислим да би се тужилаштва требало позабавити са овим случајем,јер је увриједила све вјернике који вјерују у једног Бога,а по готову говорити да ја Додик Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази сад

12.03.2020 21:24

Доласком топлијег времена и појачаним УВ зрачењем вирус ће нестати, а владајући ће приграбити успјех и приписати себи и мјерама које су подузели побједу. А рецесију нећемо превише осјетити, ионако је порез на добит низак, рачуноводствено се приказује најмања могућа а од ПДВ-а ће грабити као и до сада јер нам је потрошња ниска да нижа не може, акције се такође не смањују. Биће још добро ако не повећају ПДВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

13.03.2020 04:21

Каже Жељка да има мало луфта за кредитна задужења,нема мјеста сикирању ,то је као да је вода ушла у кућу али има још 20 см до плафона па глава је на сувом може се дисати. Људи ! Ударимо шаком о сто и хитне промене власти. Доста је! Сви за опозицију,никад није била јача и пуна паметних и поштених глава.Ја верујем у њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

13.03.2020 06:06

оваби господја једини политицар којиби мого извуци бих из кризе једино даје подрзе сва три народа бих али онаби сметала босњама[муслиманима]зато стоје по нацијоналности србкиња моздаје неби подрзали ни хрвати ради свога цвеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

13.03.2020 06:08

најсколованија господја и најбољи политицар светлана цениц зелимти пуно здравља и среце у зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

13.03.2020 08:04

Јел ова икад ушла у фирму гдје се плата зарађује?

Name

кеш лова

13.03.2020 06:19

Добро је она из СНСД бурлина рекла, да је бурле бог, јер држи наше животе 15 година са лошим животом у његовом режиму и мањим примањима него у рату за стварање РС.

ОДГОВОРИТЕ