"Стање Младића веома лоше, операција ризична "

Здравствено стање и крвна слика генерала Ратка Младића, који је данас напунио 78 година, веома су лоши и планирана операција представала би ризик по његов живот и, буквално, убиство, изјавио је Срни његов син Дарко Младић.

Република Српска 12.03.2020 | 12:41
"Стање Младића веома лоше, операција ризична "

Он је подсјетио да је суд у Хагу одлучио да одгоди расправу, која је требало да буде одржана у уторак и сриједу, 17. и 18. марта, због здравственог стања генерала Младића и операције на дебелом цријеву, која му је хитно потребна.

– Та операција није уопште наивна за њега, с обзиром на његово лоше здравствено стање, поготово лошу крвну слику, која је далеко испод минимума већ јако дуго. Они тамо не успјевају да му поправе крвну слику никако. Операција са таквом крвном сликом би била ризик за живот за њега – рекао је Дарко Младић.

Он је нагласио да одбрана мора да у предстојећем периоду поведе рачуна о томе да Младић не буде оперисан исхитрено, а да га нису опоравили.

– У овом тренутку је то наша највећа брига – да не би пожурили са том операцијом прије него што га довољно опораве – истакао је генералов син.

Он је рекао да се још не зна термин када би била операција, али да мисли да то суд и неће рећи, иако би морао јер Младић има право да зна.

– Морали би обавјестити. Видјећемо шта ће се десити, али у овом тренутку је јако важно да га прво спреме, поправе крвну слику. Не може да буде оперисан са хемоглобином 62 – сви доктори су рекли да би то буквално могло да буде убиство – рекао је Дарко Младић.

Поводом писања појединих медија да је ријеч о “обичном полипу”, Младић је рекао да постоји вјероватноћа да то није “обичан полип” и бенигни тумор.

– Сви доктори са којима смо се консултовали су сагласни да је, у сваком случају, за њега то веома ризична операција, те да све треба добро да се припреми, да би ризик био сведен на минимум – рекао је Дарко Младић.

Суд у Хагу раније је саопштио да ће Ратко Младић (78) ускоро бити подвргнут операцији “отклањања полипа на дебелом цријеву”, због чега је Апелационо вијеће међународног суда у Хагу одгодило усмену расправу о жалбама на првостепену пресуду.

Расправа је одгођена до даљег, односно док се Младић не опорави од операције.

Термин операције је у објављеној одлуци редигован за јавност.

Апелационо вијеће је одлуку засновало на извјештају љекара да је “операција неопходна да би се са 100 одсто тачности уклонио већи полип”, као и “спријечило да се бенигни полип развије у малигни”.

Судије су цитирале и констатацију љекара да је “важно веома пажљиво планирати операцију с обзиром на позната придружена обољења и његову Младићеву релативну слабост”.

Хашко тужилаштво тражило је да Апелационо вијеће преиспита ову одлуку, али су судије тај захтјев одбиле као неоснован.

Младићева одбрана претходно је захтијевала да расправа о жалбама буде одгођена за најмање шест седмица, а да до тада медицински вјештаци утврде да ли је Младић способан да учествује у процесу.

Ратко Младић је 22. новембра 2017. године у Хагу првостепено осуђен на доживотну казну затвора, а његови браниоци су уложили жалбу на ту пресуду.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Миливоје

12.03.2020 11:48

Издрзи дјенерале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

12.03.2020 12:41

Срецан родјендан дјенерале. Нека те бог цува..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук са Дрине

12.03.2020 13:03

Само напред и храбро Српски и часни генерале, сви они који су против тебе, никада неће имати ни близо такву громаду, наџивјећеш ти њих многе, сретан ти рођендан Српски јуначе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

12.03.2020 13:55

СРЕЋАН РОЂЕНДАН ГЕНЕРАЛЕ. БОГ ВАС ПОЖИВИО. САМО СЕ ХРАБРО ДРЖИ ЧАСНИ ГЕНЕРАЛЕ, НАЏИВЈЕЋЕШ ТИ ЊИХ МНОГЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

12.03.2020 14:53

СРЕТАН РОЂЕНДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.03.2020 14:58

Живио дјенерале јос многаја љета. Надзивјецес Ти сва ова свјетска а и српска издајницка ђубрад сто су те гурала у Хаг а сад србују . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.03.2020 15:26

Сретан родјендан Генерале надамо се да цес Јо'с да нам позивис дуго ти си Херој србског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Романија

12.03.2020 19:08

СРЕЋАН РОЂЕНДАН ГЕНЕРАЛЕ ДРАГИ ДА СИ НАМ ЖИВ И ЗДРАВ 100 ГОДИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.03.2020 20:10

Тако је Боки само да одробија до краја па да га ти са сачекаш кад изађе.

Name

Вито

12.03.2020 20:45

Генерале легендо, не дај се, издржи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мав

12.03.2020 21:00

Зив био јос сто година памперс дјенерале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.03.2020 09:16

Срецан родјендан дјенерале бог ти дао добро здравље

ОДГОВОРИТЕ