У Италији од јуче дуплиран број заражених и умрлих

У Италији је у посљедња 24 часа драматично порастао број умрлих и заражених у епидемији вируса корона, упркос увођењу карантина у Ломбардији и другим сјеверним регијама.

Свијет 09.03.2020 | 08:44
У Италији од јуче дуплиран број заражених и умрлих

Само у једном дану у Италији је умро исти број људи као укупно свих претходних дана и та земља је и по броју умрлих и по броју заражених постала друга у свијету, пренио је загребачки портал Индекс.

Агенција за цивилну заштиту саопштила је јуче да је број случајева заражених коронавирусом у посљедња 24 сата порастао за 25 одсто на 7.375 заражених особа, а број смртних случајева порастао је за чак 57 одсто, за 133 смртна случаја, што је највећи дневни пораст откако је у земљи прије двије недјеље проглашена епидемија.

Укупан број умрлих од вируса корона у Италији је 366.

Ограничења без преседана обухватају 16 милиона људи и остаће на снази до 3. априла, а закон је прије два дана потписао премијер Ђузепе Конте.

Према новим мјерама, страни туристи који тренутно бораве у Ломбардији и још 14 вирусом погођених сјеверних регија требало би да из њих оду.

Спортски догађаји и протест су отказани, а одлазак у биоскопе, позоришта или музеје, као и окупљања на осталим јавним мјестима су забрањени.

Конте је навео да ће возови и авиони и даље саобраћати у и из погођених подручја и додао да их не треба називати "црвеним зонама". Ријеч је о градовима и селима на сјеверу земље који су у карантину због вируса корона.

Свима који прекрше нова правила пријети тромјесечна казна затвора и новчана казна у износу до 260 евра, пишу италијански медији.

Индекс наводи да је већ први дан драстичних мјера створио својеврсни хаос у Италији, који је заправо почео још у суботу увече, непосредно прије званичне објаве о мјерама и након ње.

Хиљаде људи, прије свега у Ломбардији, покушале су да се се домогну возова или да у аутомобилима напусте блокирану регију. Власти су послале стотине полицајаца и здравствених радника који су на станицама провјеравали путнике.

Они из Ломбардије су евидентирани и наређена им је самоизолација.

(Спутник)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Андиамо

09.03.2020 07:54

Авиано

ОДГОВОРИТЕ