Коронавирус „спасио“ кријумчара јегуља од затвора!?

Кријумчару морском храном, који је осуђен на шест година због кријумчарења угрожене врсте јегуља у вредности од 60 милиона евра, сада је суспендована затворска казна зато што је утврђено да спада у категорију која има повећани ризик од обољевања од коронавируса.

Занимљивости 08.03.2020 | 16:30
Коронавирус „спасио“ кријумчара јегуља од затвора!?

Гилберт Ку (67) покушао је из Лондона у Хонгконг да транспортује јегуље сакривене испод пакета замрзнуте рибе. Граничари су у његовој пошиљци открили 200 килограма „стаклених јегуља“ на аеродрому Хитроу 2017. године.

Била је то прва заплена те врсте у Великој Британији.

Ку је осуђен на 24 месеца затвора по свакој од три тачке оптужнице за покушај извоза забрањене робе.

Тужилаштво је навело да је Ку покушао да прокријумчари „стаклене јегуље“ у вредности од 60 милиона евра и да је крајња дестинација било илегално азијско тржиште.

„Стаклена јегуља“ се односи на део животног века јегуље – између лептоцепхалус и фазе младице. Илегално се кријумчаре у Азију где их узгајају и сматрају деликатесом.

Такође је утврђено да је крив што није обавестио надлежне о транспортовању животиња.

Међутим, сада су све три затворске казне суспендоване на период од две године. Његови адвокати су тражили да не иде у затвор због страха од могуће заразе коронавирусом.

Јегуље је Ку донео из земаља ЕУ и држао их у штали у Глочестеру, пре него што их је препаковао и спремио за транспорт.

„Ви сте имали кључну улогу у у великој комерцијалној операцији, која је укључивала ангажовање других лица, куповину у иностранству и уговарање продаје на тржишту где је потражња за стакленим јегуљама велика“, навео је судија Џефри Пеџен, који је такође наредио окривљеном да мора да обави 240 сати неплаћеног комуналног посла.

Не постоје никакве сумње, рекао је судија, да је криминална операција имала веома негативни утицај на европску јегуљу.

Извор:РТС

Коментари / 0

Оставите коментар