Синдикат тражи бољи положај жена на радном мјесту

Савез синдиката Републике Српске представио је инцијативу за измјене сета закона из области рада и здравства у циљу заштите жена – радница, мајки и будућих мајки. Инцијативу су већ упутили у кабинет предсједника и влади Српске, као и Унији удружења послодаваца и очекују пуну подршку.

Република Српска 07.03.2020 | 14:30
Синдикат тражи бољи положај жена на радном мјесту

Положај жена радница у Републици Српској одавно је лош. Зато је Синдикат одлучио да покуша да поправи стање и изнио четири проблема са којим се жене раднице, мајке и будуће мајке сусрећу. Први проблем је тај што жена која је на боловању у току трудноће прима само 70% плате. Синдикат тражи да тај износ буде пуни износ плате, односно 100%.

"Други проблем је питање жена које раде на одређено вријеме и задњег мјесеца уговора о раду одлази на боловање јер је трудна она ће добити само 405 марака као и друге жене које нису радиле. Наш захтјев је да жена која је радила на одређено вријеме у том периоду кад оде на боловање да наредних 12 мјесеци има пуни износ плате као да је радила код тог послодавца“, каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС.

Синдикат захтијева и да мајке које отварају боловање ради његе дјетета за вријеме болести примају пуни износ плате, а не као што је сада случај, умањену плату. Такође, сматрају да жене које су на породиљском одуству могу бити оштећене уколико у току трајања породиљског дође до повећања плате по било ком основу те да би и ту ставку требало измијенити.

"Сматрамо да ће ове четир ствари сигурно допринијети бољем и квалитетнијој заштити жена и на тај начин конкретно можемо помоћи, доста је приче како можемо водити рачуна о свему вријеме је да нешто конкретно и урадимо рализацијом ове наше инцијативе ћемо сигурно то и постићи“, сматра Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС.

Опште је познато да скоро свуда у свијету, просјечне плате мушкараца су и даље више него просјечне плате жена. Тако је и у БиХ. Поводом међународног дана жена, вршена су истраживања о платама жена и мушкараца у БиХ. Резултати су показали да је само 6% од свих запослених жена међу најбоље плаћеним запосленицима, у односу на 13 одсто мушкараца.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

несо бл

07.03.2020 13:42

Ма синдикат треба укинути,будале само плацају ове лопине,сваки предсједник гранског синдиката има слузбено ауто на располагању и плату од пар хиљада,а лијепа Ранка и возаца,дегенерика оног!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

07.03.2020 14:54

Све синдикате и све Ранке треба укинути, они раде искључиво за себе, ништа за нас нису урадили, на примјер у укцрс плаћени су синдикалци и њима слични за вријеме вјерских и државних празника и то дупло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

07.03.2020 14:57

Синдикат, чему служи, узимају од нас паре, и кроје закон како њима одговара, имају клизно радно вријеме, све бенефите и никад нису ту, кад их требамо, од њихових преговора, не добисмо ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

07.03.2020 15:10

Синдикат је био 1930 год..све послије тога је ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мадам

09.03.2020 11:41

Подхитно укинут синдикат ништа не служе радницима само својој гузици.Ранка лупунда жива радници раде како им послодавац захтјева нема слободног нема се коме жалити нагони раднике да раде суботе све у замјену за дан слободан у току седмице то нема нигдје у правилнику.Ако се побуниш каже ај где боје ћути и ради док можеш.Синдикат ништа себи скупљају поене за изборе.