Зоран Ћопић не одустаје од наплате милиона од бијељинске Шећеране

– Пресуда по тужби фирме „Тамол Ассетс Цорп Оверсеас Манагемент Цомпанy“ са Британских Дјевичанских острва, која од Фабрике шећера у стечају потражује више од 12 милиона КМ, биће донесена у Окружном привредном суду у Бијељини 04. априла, закључено је данас на рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини.

Република Српска 06.03.2020 | 13:39
Зоран Ћопић не одустаје од наплате милиона од бијељинске Шећеране

Ово је други покушај да се признају милиони марака које је фирма „Агрокоп“ уложила у „Шећерану“ прије него што ће њен власник Зоран Ћопић завршити на вишегодишњој робији.

Адвокат Фабрике шећера Владимир Милошевић каже да се овде ради о потраживањима која су настала из ранијих обавеза улагања у планове реорганизације Фабрике шећера.

„Шећерана сматра да није обавезна да плати наведена потраживања у износу од 12 милиона КМ. Поступак је закључен и у наредних мјесец дана очекујемо пресуду у корист Шећеране. Предмет је комплексан, јер су бањалучки „Агрокоп“ и „Тамол Ассетс Цорп“ учествовали раније у поступку покретања производње и стечаја, а нека лица су у међувремену санкционисана. Након прекида производње у фабрици, они су исказали одређена потраживања која су били дужни да инвестирају у покретање производње. Тај новац се не може сматрати новчаном обавезом према њима“, сматра адвокат Милошевић.

Он у прилог своје тврдње истиче да суд раније одбио сличан тужбени захтјев „Агрокопа“ и пресудио у корист Шећеране, што је потврђено и на Врховном суду РС.

Правни заступник фирме „Тамол Ассетс Цорп“, адвокат Александар Сајић претпоставља да ће о овом спору у коначници одлучивати Врховни суд РС по ревизији.

„Несумњиво је да је правни плодник „Тамола“ извршио плаћања за и у име Шећеране у износу нешто мањем од седам милиона КМ. То је показао и налаз вјештака и то нису оспорили пуномоћници друге стране у поступку. Ми тврдимо, да заузврат „Агрокоп“ није добио ништа, јер акције које је требало да добије на основу стечајног плана реорганизације Шећеране никада нису одобрене од стране Комисије за хартије од вриједности РС, тако да у суштини имамо ситуацију да „Агрокоп“, као правни плодник „Тамола“ несумњиво уложио нешто мање од седам милиона КМ у Шећерану, а заузврат није добио ништа. По том основу сматрамо да бисмо требали добити спор“, каже Сајић.

Он сматра да стечајни управник План о реорганизацији није направио у складу са Законом о хартијама од вриједности РС, јер га Комисија за хартије од вриједности никада није одобрила. Тако ни „Агрокоп“ никада није добио никакве акције по основу улагања од седам милиона КМ.

„То је несумњива чињеница. По основу је уложено, не без основа, али „Агрокоп“ на крају ништа није добио. На томе и темељимо основаност тужбеног захтјева. Сада је вјештак економске струке несумњиво утврдио да је тај новац плаћен Шећерани или у име Шећеране добављачима, радницима, повјериоцима“, каже адвокат Сајић.

(Цапитал) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

06.03.2020 14:21

Ово је нека угкедна и посфена фирма са Дјевицански острва,а директора да не спомињемо. За ове је и Голи оток одмор и узивање..

ОДГОВОРИТЕ