Тачи: Стратешка грешка ЕУ уколико именује Лајчака

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи критиковао је могући избор шефа словачке дипломатије Мирослава Лајчака за специјалног изасланика Европске уније у дијалогу између Косова и Србије, тврдећи да би то била стратешка грешка ЕУ, преноси Газета Експрес.

Република Српска 04.03.2020 | 20:57
Тачи: Стратешка грешка ЕУ уколико именује Лајчака

- Кредибилитет за водећу улогу имају председник Доналд Трамп и амбасадор Ричард Гренел - и за Косово и за Србију. Не поричем улогу ЕУ, са којом сам претходну деценију сарађивао и истицао повољности које је Косову донео споразум из 2013, мада, наравно, још има проблема. Али данас имамо посла са ЕУ у којој још има пет земаља које нису признале Косово и имамо представника спољне политике који долази из државе која није признала независност Косова, али је прихватила Ахтисаријев план - казао је Тачи.

- Вероватно ћемо имати специјалног изасланика за Косово, мог пријатеља, јер га познајем 20 година, словачког министра спољних послова Мирослава Лајчака - рекао је Тачи, тврдећи да је "врло јасно ставио до знања Лајчаку, приликом њиховог сусрета, да неће постићи резултате на Косову, преноси Косово Онлајн.

Подсећа да је свих ових година Лајчак био шеф дипломатије Словачке, која није признала Косово.

- Какав је његов став у односу на Косово? Неутралан? Не, хвала. Прва одлука коју ЕУ треба да донесе је (визна) либерализација, која треба да се догоди како би се вратило мало вере, у супротном, са правом је низак ниво поверења - оценио је Тачи.

Истакао је да Европа није јединствена, а споменуо је и Лајчаково гласање против пријема Косова у Унеско.

- Ко гарантује да ће Лајчак доћи у Приштину са подршком свих држава ЕУ. То европско нејединство у Бриселу погрешан је приступ, а именовање такве личности је стратешка грешка.То је погрешан однос према дијалогу између Косова и Србије - сматра Тачи.

Према његовим мишљењу, на тај положај треба да дође неко из земље која је признала Косово.

- Са друге стране, наглашавам да морамо да имамо врло озбиљан и одговоран приступ према свим ангажовањима. Ја сам био сведок када смо чланство у Унеску изгубили због два гласа, а један од кључних који је обећао да ће гласати за Косово, а на крају спустио слушалицу и гласао против је Мирослав Лајчак - навео је Тачи.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е овај....

05.03.2020 08:28

Овај би да бира, к'о да је у неком супермаркету. Кога це ЕУ да именује, то је ствар саме ЕУ. Ста мислите да БиХ мозе да бира свог протектора? Ја мислим да га никада не би ни изабрали - мозда преко Уставног Суда ;-)

ОДГОВОРИТЕ