Сједница о укидању такси БиХ и Србији без закључака

Ванредна сједница парламента самопроглашеног Косова завршена је вечерас без донесених закључака о одлуци Владе самопроглашеног Косова којом ће дјелимично бити укинуте царинске стопе на робу из централне Србије и БиХ.

Вијести 02.03.2020 | 22:53
Сједница о укидању такси БиХ и Србији без закључака

На сједници без присуства Срба, закључено је да предсједник Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти није предложио било какав документ о коме би се посланици изјашњавали.

Констатовано је да је Курти само затражио мишљење посланика о свом приједлогу да царинске стопе буду дјелимично укинуте, почевши од 15. марта, односно у потпуности од 1. априла уз услов да, како је навео Курти, уколико Србија у року од 90 дана не покаже спремност за наставак дијалога са Приштином, царинске стопе поново буду уведене, почевши од 15. јуна, на бази рециопроцитета.

На сједници, која је почела око 11.00 часова, посланици су током расправе изнијели подијељена мишљења.

Посланици Алијансе за будућност Косова, на чији је приједлог бивши предсједник Владе самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај 24. новембра 2018. године донио одлуку о увођењу стопроцентне царинске стопе на робу из централне Србије и БиХ, остали су при ставу да ће свим средствима спријечити повлачење те одлуке.

"Самоопредјељење" Аљбина Куртија подржало је одлуку о условном укидању царинских стопа, док су посланици Демократске партије Косова /ДПК/ Хашима Тачија и Демократског савеза Косова /ДСК/ Исе Мустафе, који је дио владајуће коалиције са "Самоопредјељењем", заступали став о безусловном укидању царинских стопа.

ДСК и ДПК заступају став да се мора испоштовати "савјет САД о укидању царинских стопа као услов за наставак дијалога са Београдом".

Већи дио скупштинске расправе посвећен је сукобу између предсједника самопроглашеног Косова Тачија и и предсједника Владе Куртија о легитимитету лица које ће у будућим преговорима са Београдом предводити делегацију Приштине.

Владајућа коалиција "Самоопредјељења" и ДСК застапа став да Курти предводи делегацију, док опозција тражи да делегацију предводи Тачи. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србији се не зури

03.03.2020 08:17

Америци да, па сад видите.....

ОДГОВОРИТЕ