Шта је остало од најављене сјече кадрова?

Премијер РС Радован Вишковић најавио је у марту прошле године смјене директора у јавним предузећима која послују с губитком, а касније је још неколико пута поновио да се ниједан губиташ неће задржати у фотељи. Испоставило се да је то само још једна празна прича.

Република Српска 02.03.2020 | 22:05
Шта је остало од најављене сјече кадрова?

Година дана је прошла, а биланс помпезно нанављиване сјече кадрова прилично је мршав. Све се свело на смјену 6 директора шумских газдинстава у “Шумама РС”, мада је, према билансу из прошлог полугодишта, чак 18 шумарија било у минусу. И док су се многи шумари губиташи извукли, на листи за одстрел међу првима се нашао директор ШГ “Вучевица” Чајниче Чедо Дачевић, један од најуспјешнијих руководилаца у “Шумама РС”!

Недавно се појавила прича о наводној смјени још једне успјешне директорке, Тање Николић, која води Шумско газдинство “Власеница”. Ова шумарија је, по тврдњама директорке, прошлу годину завршила у плусу од 800.000 КМ.  Након што је премијер Вишковић на сједници Народне скупштине РС рекао да није тачно да ће Николићева бити смијењена, за Српскаинфо то потврђује и директор “Шума РС” Славен Гојковић.

– То су била само нека нагађања. Нити је Николићева смјењена, нити ће бити смењена, јер за то нема разлога – тврди Гојковић.

Директор “Шума РС” додаје да ће ускоро бити “неких кадровских промјена”, али не открива детаље, јер у овом предузећу још збрајају резултате пословања за прошлу годину.

– Очекујемо да ће комплетан извјештај о пословању средином марта усвојити Надзорни одбор предузећа. Након тога ће услиједити конкретни потези, па и кадровске промјене – најављује Гојковић.

У “Шумама РС” и синдикалци чекају извештаје о пословању. Надају се позитивним резултатима, како би могли тражити повећање плата и измирење дугова према радницима, којих у овом предузећу има око 3.000.

– Ми се не мијешамо у кадровску политику, наравно, под условом да се поштују права радника – каже Славица Елез, потпредсједница Јединствене удружене синдикалне организације ЈП “Шуме РС”.

И док су “Шуме РС” ипак под лупом јавности, здравствене установе, које су највећи губиташи у Српској, нико ни не спомиње у контексту смјене директора. Ипак, водећа здравствна установа РС, Универзитетски клинички центар, према подацима из прошле године, само за порезе и доприносе дугује више од 67 милиона КМ, док су укупни дугови УКЦ РС далеко већи. На листи пореских дужника слиједе болнице у Источном Сарајеву,  Добоју, Градишки и Бијељини, које дугују од 12,8 до 35,5 милиона КМ пореза.

У невладином сектору оцјењују да, у партократском душтву какаво је наше, нико није озбиљно схватио причу о смјенама директора губиташа. У Трансперенси интернешнелу БиХ подсјећају да јавна предузећа деценијама гомилају милионске минусе, под руководством директора који се бирају искључиво по страначком кључу и који често немају чак ни елементарне стручне компетенције, а камоли менаџерске способности. Чак и кад би ти директори били смјењени, ништа се битно не би промијенило, ако се не промијени модел дјеловања, каже извршна директорка ТИ БИХ Ивана Корајлић.

– Нико не ради на унапређењу пословања јавних предузећа, па се годинама гомила вишак радника, а реструктурирање, чак и када стигне на дневни ред, ломи се преко леђа грађана. Тако ће грађани РС, као порески обвезници, платити и кредит од 100 милиона КМ за реструктурирање “Жељезница РС”, предузећа које су неодговорни директори довели до ивице стечаја – објашњава Корајлићева.

Све ће то народ платити

Да само смјене директора, без суштинске промјене односа према јавним предузећима и јавним ресурсима, не могу донијети помак, свједоче бројни случајеви из праксе, подсјећа Ивана Корајлић.

– Звучи парадоксално, али дешава се да смијењени директори, који су довели предузеће до пропасти, уколико при смјени није испоштована законска процедура, туже јавно предузеће и на суду добију велике одштете, што у крајњој линији плате порески обвезници – закључује Корајлићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

родјо

02.03.2020 21:09

Умјесто кадрова исјекли су суму и остали су пањеви РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.03.2020 08:15

Крајишка газдинства су у дубиози а домови здравља још гори!Поштени и нормални радници су убијени у појам.

Name

Лолита

02.03.2020 21:35

Када оде корумпирани кадар како це да ради бирацка масинерија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

02.03.2020 21:44

Па кад падну на изборима а мораће кад тад кад обуку оне пругасте униформе мотике у руке и пошумљавање .Просјечно по 10 година робије па колико их има могу цијело Републику пошумити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

02.03.2020 22:50

А гдје је моја сума сто ми је Карадзиц обецао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цупс

02.03.2020 23:37

Све су узели ови црвени кмери. Неце остати ни пањ на пању.

Name

Ухх

03.03.2020 06:25

Ко јос верује диспецеру и његовом налогодавцу

Name

Професионалац

02.03.2020 23:56

Вишковић смјестио Краљевићу,да се зна ко је газда,ко коси а ко воду носи !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салаука

03.03.2020 05:26

Када престану директори дават њему и Додику рекет онда це бити смијењени а све док дају остају на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путеви

03.03.2020 05:29

Најкриминалније јавно предузеце сада у Републици Српској а директор и даље сједи, сва јавност дуже вријеме указује и доказује за криминал , међутим ако нема криминала не можеш бити директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

03.03.2020 06:04

Која је будала могла повјероват Сектином Премијеру ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте да гледамо у буцност

03.03.2020 06:47

Стално неки проблеми у Јавним предузецима?Засто се министар Рајцевиц неукљуци за науцно ~ технолоски развој? Ако постоје експерти талентовани инзењери,нпр.такав је дип.инг.градј.Борис Павковиц у ЈП Путеви РС,доказао је да зна руководити,позитивно пословао уз милионсу добит у два зав.рац.Рангиран при запослењу као најбољи кадитат и најобразованији инзењер за ту област од стране универзитетских професора.Земља је у развоју,искористиме такве експерте и таленте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

03.03.2020 06:55

Ми цемо настрадати од "вирусу злобе и љубоморе" који је погубни о вируса корона који се сири!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјеца је

03.03.2020 08:22

Вачјда јасно, само оних кадрова који послују позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок море

03.03.2020 11:03

Нема се чиме сјећи и пресијецати. Сјекира се иступила, непоклепана, и још спала са расушене држалице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО А И ЖАЛОСНО

03.03.2020 12:07

ПА ЗАР ЈЕ НЕКО ОЧЕКИВАО ДА ЋЕ ВИШКОВИЋ СМИЈЕНИТИ НЕКОГ ГУБИТАША. НИСАМ НАЈПАМЕТНИЈИ АЛИ СЛУШАЈУЋИ ИХ ТОЛИКЕ ГОДИНЕ ГДЈЕ ЈЕДНО ПРИЧАЈУ А ДУГО РАДЕ ЈЕДНОСТАВНО САМ ДОШАО ДО ЗАКЉУЧКА ДА ОД ТОГА НЕМА НИШТА. УВИЈЕК ПРАЗНА И ШУПЉА ПРИЧА. ОНИ СМЈЕЊУЈУ САМО ОНЕ КОЈИ НИСУ ЊИМА ПО ВОЉИ, КОЈИ ИХ НЕ СЛУШАЈУ, КОЈИ НИСУ ЖЕЉНИ ДА КАД СЕ СМИЈЕНИ ВЛАСТ ЛЕЖЕ У ЋУЗИ, КОЈИ РАДЕ ПОШТЕНО И СЛ. ТАКВИМ НЕМА НИГДЈЕ МЈЕСТА И ТАКВИ НИСУ ПОДОБНИ. БРУКА И СРАМОТА ШТА РАДЕ АЛИ КАД ТАД ДОЂЕ МАЦА НА ВРАТАНЦА. МОГУ КАКО ХОЋЕ АЛИ НЕ ДОКЛЕ ХОЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО

03.03.2020 12:17

ИСТО ШТО И ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У ЛОКАЛНОЈ УПРАВИ. НЕ ЗНА СЕ КО ЈЕ ВИШЕ ИЗГОВОРИО ТЕ РИЈЕЧИ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ И ШТА БИ НИШТА. ПИШИ КУКОМ ПО ЛЕДУ ТАКО ЈЕ КОД ЊИХ. СВАКА ИЗГОВОРЕНА ЛАЖ ПО НЕКОЛИКО ПУТА ПОСТАЈЕ ИСТИНА. ТАКО ЈЕ ТО КОД ЊИХ ОНИ САМИ И СЕБЕ ЛАЖУ А НЕ САМО ОВАЈ ЛУДИ НАРОД. ТАКО ЈЕ И СА СМЈЕНОМ ДИРЕКТОРА. ЧИСТА ЛАЖ КАО И СВЕ ОСТАЛО.

ОДГОВОРИТЕ