Каргановић крив због објаве листе рушилаца Српске

Листа „рушилаца Републике Српске“, коју је без икаквих доказа саставио одбјегли Стефан Каргановић, имала је за циљ да оклевета невладине организације, медије и појединце, закључио је Основни суд у Бањалуци.

Република Српска 02.03.2020 | 14:30
Каргановић крив због објаве листе рушилаца Српске

"Након пет година суђења, три удружења са Каргановићеве листе, међу којима су Транспаренцy интернатионал у БИХ, магазин БУКА и Хелсиншки парламент, добила су судски спор против бившег директора 'историјског пројекта Сребреница', који се тренутно налази у бјекству због пореске утаје", саопштиле су ове три организације.

"Првостепеном пресудом одговорном је проглашена и издавачка кућа Бесједа и њен главни и одговорни уредник Ненад Новаковић, који су прије шест година издали Каргановићеву књигу 'Рушење Републике Српске , теорија и технологија преврата'.

У књизи, која је и даље објављена на службеној страници СНСД-а, налази се листа за коју се тврди да представља структуру „лажних невладиних организација које су у приправности и чекају на миг иностраних наредбодаваца како би се укључиле у подстицање нереда и подривање уставног поретка“. Суд је закључио да је ова конструкција имала за циљ да оклевета и дискредитује тужиоце", наводи се у саопштењу.

Стефан Каргановић

Како је све почело?

Прије шест година, крајем фебруара 2014. године, на wеб порталу СНСД-а појављује се ПДФ издање публикације "Рушење Републике Српске - теорија и технологија преврата".

Публикацију потписује више аутора, а у дијелу књиге под називом КАКО СЕ ПРИПРЕМА ПУЧ? Технологија "обојених револуција", који је написао Стефан Каргановић, наводи се списак организација из Републике Српске које имају "задатак да буду у приправности да би се на миг иностраних наредбодаваца укључиле у подстицање нереда и подривање уставног поретка".

У том тексту помињу се портали: БУКА, Фронтал.ба, Индеx.хр, АБЦ.ба, Слободан Васковић блогспот, затим невладине организације: Транспаренцy Интернатионал, Иницијатива младих за људска права, Хелсиншки парламент грађана, ГЕА, Тхе Српска Тимес, Слободна Република, Удружење ветерана РС, као и бројни независни интелектулаци, који се без икаквих аргумената оптужују за дјеловање против интереса РС.

Ово је први пут да се за Рушење Републике Српске конкретно и јасно наводе и представници невладиног сектора из РС и БиХ, те поједини онлине медији из РС и БиХ.

Тужбу против аутора текста "КАКО СЕ ПРИПРЕМА ПУЧ? Технологија "обојених револуција" Стефана Каргановића, али и издавача књиге, ИК „Бесједа“  Бања Лука и њеног директора Ненада Новаковића,  Хелсиншки парламент грађана, Транспаренцy Интернатионал БиХ, те Центар за информативну деконтаминацију младих Бањалука ( магазин БУКА) подносе заједничку тужбу за клевету. 

Пресуда

Коначно, 25. фебруара ове године, Основни суд у Бањалуци доноси пресуду у корист поменутих организација.

Суд је у пресуди процијенио како се наведено писање не може подвести под изражавање мишљења, јер се ради о тешкој квалификацији, која није поткријепљена чињеницама и доказима који би потврдили те чињенице. 

"Написано прелази границу изражавања мишљења, јер означава тужиоце као потенцијалне рушиоце уставног поретка Републике Српске. Тужиоци су уредно регостровани код суда као удружење грађана, а из њихових статута не произилази да им је дјелатност деструктивна, већ напротив циљеви ових удружења према њиховим статутима су, између осталог, подстицај и развој цивилног друштва, као и сарадња са владиним институцијама, која је спорном објавом била замрзнута неко вријеме, а због неповјерења владиних институција према тужиоцима", наводи се у овој пресуди.

У конкретном случају, трећетужени у доказном поступку није учинио истинитим наводе да су тужиоци "лажне невладине организације" са задатком да буду у приправности да би се на миг иностраних налогодаваца укључиле у подстицање нереда и подривање уставног поретка. 

"Сама квалификација "лажне невладине организације" је увредљива и свакако носи штету тужиоцима у обављању своје активности. Даље, навођење на став да исти подстичу неред и подривања уставног поретка свакако штети угледу тужилаца", стоји у пресуди Основног суда у Бањалуци.

Стога, суд оцјењује да спорна изјава представља клевету, те је тужени спорном изјавом нанио штету угледу тужилаца.
Даље, преношење спорног изражавања је имало сврху да оклевета и дискредитује тужиоце, имајући у виду садржај спорне књиге.

"Овај суд стоји на становишту да су тужиоци доказали да им је нанесена штета као правном лицу и повријеђен углед, јер су као 'лажне невладине организације, које су основане ради подстицања нереда и подривања уставног поретка Републике Српске, а по налогу страних фактора', дакле, приказани као непријатељи Републике Српске, те да је то утицало на негативан кредибилитет тужилаца.

Наиме, имајући у виду садржаје спорне књиге, суд сматра да су у спорним текстовима углавном пренесене тврдњи и то озбиљне оптужбе на рачун тужилаца, при чему су тужиоци доведени у везу са могућим негативним дјеловањем усмјереним против Републике Српске, тачније са рушењем и подривањем њеног уставног поретка. Дакле, преношење спорног изражавања је било  у сврху клевете и дискредитације тужилаца", пише у пресуди Основног суда у Бањалуци.

Суд је одбацио и покушаје главног и одговорног уредника ,,Бесједе'', Ненада Новаковића, да докаже да није издавач, јер је тврдио да се лого на Каргановићевој књизи разликује од оригиналног и да је књига изашла без његовог знања. Суд је одбацио ове наводе као неосноване и наложио Новаковићу да, заједно са Каргановићем, солидарно надокнади штету тужиоцима.

Бјегунац Каргановић

Подсјетимо, Стефану Каргановићу је Основни суд у Бањалуци одредио притвор и расписао потјерницу за њим због пореске утаје од преко 100 000 КМ. Невладина организација чији је био директор од 2008. до 2014. године добила је од власти РС  око два милиона марака, а због незаконитог трошења и утаје пореза МУП РС је против њега поднио извјештај Тужилаштву још 2016. године.

Без обзира на то, Каргановић је и даље на слободи, у августу 2018. у Београду се појавио на представљању своје нове књиге, а сличне конструкције о „рушиоцима Републике Српске“ наставио је да износи путем владиних и про-владиних медија у РС, приписујући исту оптужбу на крају и групи Правда за Давида. Каргановићева књига била је само један у низу покушаја да се дискредитују невладине организације и независни медији у РС, који се редовно од стране власти сусрећу са оптужбама за „издају“, „планирање обојених револуција“, „рушење уставног поретка“ и сличним конструкцијама.

Поменута публикација у ПДФ издању и даље на сајту владајућег партије у рубрици „СНСД публикације“.

(Бука)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Боки

02.03.2020 14:08

То је једна лоповска, поданичка и фашистичка кукавица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

02.03.2020 22:01

Каргановић је само написао оно што му је издиктирано

Name

бизнисмен

02.03.2020 14:17

Јел то радио из солидатности до великог патриоте или му је била потребна лова па тек тада..домољубље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

02.03.2020 14:23

А какви су нам ликови испливали са бајом,бозе сацувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

02.03.2020 14:24

ИМА ЛИ И ЈЕДАН СПОР КОЈИ ОВА ВЛАСТ НИЈЕ ИЗГУБИЛА... КАКВИ СУ ТО ПРАВНИЦИ СА ПРИВАТНИХ ФАКУЛТЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2020 15:30

Нема. Правници купљени диплома какви могу бити ???

Name

Мујо од добоја

02.03.2020 16:51

Гдјеси милицијо да здробис лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2020 17:42

Милиција заузета приводи правдаше и шамара народне посланике.

Name

милош

02.03.2020 17:11

Карганович је узео 2 мил за ту кјнигу небитно што је све чиста лаж.Сад негдје ужива,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито

02.03.2020 19:39

То је додиков пајташ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

04.03.2020 10:38

Каргановиц је мање висе небитан, питање од цијег одговора би какву такву корист имао српски народ јесте : Ко је наруцио писање једног таквог политицко-пропагандног садрзаја ?

ОДГОВОРИТЕ