Аларм: Не престају напади на новинаре

Новинари у Републици Српској поново су на мети напада званичника и политичара. Последњи случајеви вербалног напада на новинаре упућене су од званичника редакцији портала Капитал и новинарима БН телевизије.

Република Српска 01.03.2020 | 19:57
Аларм: Не престају напади на новинаре

Након што је портал Цапитал објавио причу да је Влада Републике Српске дозволила компанији Цомсар Енергy да повећа снагу планиране Термоелектране „Угљевик 3“ на 700 мегавата супротно Стратегији развоја енергетике Републике Српске не поштујући на тај начин Уговор о концесији, редакцију портала Цапитал назвао је шеф представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

Перовићу је био проблем што је у тексту поменут руски инвеститор Рашид Сердаров па је изнио низ увреда и пријетњи на рачун редакције и главног и одговорног уредника Цапитала Синише Вукелића. 

Уредник портала Цапитал каже да ово није ни први ни посљедњи напад на новинаре овог портала, и да се то с сједне стране може гледати као доказ да раде свој посао како треба. С друге стране, стални напади и пријетње показују стварно стање у каквом амбијенту новинари раде и у Републици Српској и у БиХ. 

"Ово је директно поткопавање медијских слобода, угрожавање сигурности новинара, који у интересу јавности раде теме ово је нажалост лоша порука свим осталим који тако раде ", каже Синиша Вукелић, уредник портала Цапитал 

Вукелић каже да су овај случај пријавили  МУП-у Српске и да је сада на потезу и Тужилаштво да законски санкционишу, у конкретном случају, шефа представништва Републике Српске у Русији, Душка Перовића. Додатни проблем је и то што је изостала реакција ресорног министарства и Владе Српске који су у свом саопштењу поручили да осуђују напад али да неће бити санкција према Перовићу.

Вербални напад од стране члана Предсједништва БиХ Милорада Додика недавно је доживио и новинар БН телевизије Владимир Ковачевић. Наиме, током конференције за медије, послије сједнице Извршног комитета СНСД-а, Ковачевић је поставио питање Додику којим га је подсјетио на вишегодишње пријетње да ће блокирати рад институција БиХ и додајући питање да ли ће остати досљедан у својим намјерама. На легитимно новинарско питање Додик није одговорио већ је кренуо са увредама на рачун и Ковачевића али и свих новинара БН телевизије. 

Посебно забрињава чињеница да се у овом случају ради о вишегодишњем политичком насиљу СНСД-а и његових лидера над новинарима БН телевизије. 2014.године,Милорад Додик, тада предсједник Републике Српске, забранио је улазак новинарима БН-а у Палату предсједника уз објашњење да нису обновљене акредитације. Владимира Ковачевића су у августу 2018.године двије, тада непознате особе, брутално претукле испред зграде у којој живи. У судском поступку који се водио у овом случају, само један од нападача је осуђен, док се други налази у затвору, а налогодавци овог кривичног дјела никада нису откривени. Нови вербални напад на Ковачевића од стране Милорада Додика само је још један доказ да режиму сметају питања која би више открила него сакрила. 

"Недавно сам рекао да смо ми нажалост навикли на то од Додика да он с времена на вријеме има изливе бијеса упућене неистомишљеницима и критички настројеним новинарима и оно што је поразно је да је неколико минута прије тог позвао неистомишјенике на сарадњу и одмах након тог је имао тај вербални напад на мене", каже новинар БН ТВ Владимир Ковачевић.

Провокација није поштеђен још један новинар БН телевизије Љиљана Фалаџић Јекић, коју је градоначелник Бијељине Мићо Мићић вербално напао када га је питала да ли је био на  састанку са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком као и да ли ће бити кандидат СНСД-а за градоначелника на локалним изборима у октобру ове године. 

Жалосно је то што су овакви напади и провокације званичника постале свакодневница и што новинари немају адекватну заштиту. Зато је потребно да међу новинарима буде више солидарности.  

У свим случајевима реаговала су новинарска удружења осуђујући све пријетње и нападе. Међутим, проблем је то што саопштења не могу утицати на смањење или укидање пријетњи званичника према новинарима али и то што не постоји правна држава нити независно правосуђе које би кроз судске процесе санкционисало политичара или званичника који врши напад на новинара. Из бањалучког Клуба новинара поручују да кршење права на слободу изражавања мора бити оштро и ефикасно санкционисано. 

"Што се тиче новинарских удружења сваки пут сви осуде и реагују али то не даје ефекат нисам сигурна ни кад би новинари бојкотовали што су неке колеге помињале да би било рјешење нисам сигурна да би и то дало неки резултат зато што на тим конференцијама би осталли новнари медијских кућа који су тим званичницима потребни", наводи новинар и генерални секретар Клуба новинара Бањалука Љиљана Смиљанић

Новинари у Републици Српској готово девет година чекају да власт усвоји њихову иницијативу да се напад на њих третира као напад на службено лице. Међутим, осим декларативне подршке политичара, ништа конкретно до сада није урађено да се тако нешто и деси. Управо зато што нема законске заштите новинара на терену, напади су постали све учесталији.

Саговорници постављају исто питање, шта се може промијенити? Можемо, наравно као и до сада изражавати солидарност и бити можда чак и креативни у ријечима осуде нападача али то не мијења ништа јер у Босни и Херцеговини нажалост није само питање ко је нападнут него и ко је нападач.

Ако је нападач неко ко није у политици или некој функцији, онда полиција реагује и хапси. Ако је нападач неко ко је власт, близак власти или њихов добар сарадник, онда полиција готово да не реагује.

Зато, ако се не види сличност између сваког напада на новинаре у БиХ на сваком дијелу њене територије, ако кажњивост напада на новинаре зависи од друштвеног угледа, партијског статуса или патриотизма, ако судови у случају напада на новинаре не пресуђују оштро, неселективно и брзо, онда је одговор на питање шта се може промијенити - једно велико ништа. 

(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Чуме

01.03.2020 19:41

Овдашњи политичари, истина не сви, тапшу новинаре кад о њима пишу похвално, а када оправдано критикују њихов рад или указују на њихове грешеке, е онда је друга прича. Нападају и вријеђају новинаре, чак им и пријете, а да за то не сносе никакве посљедице.Такви политичари, а зна се углавном који, сматрају себе недодирљивим, а уствари они су неискрени и покварени.То зна и народ па више вјерује новинарима него пјединим политичарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

секта

02.03.2020 05:04

Како баја тако и поданици за њим. Хоце само аплаузе

Name

Ухх

01.03.2020 20:46

Ста уцинити? Када тузите те насилнике,они донесу од лекара потврду и буду ослободјени. Само та лекарска дијагноза се не односи за посао који обављају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо од добоја

02.03.2020 06:54

Тосу ти инвеститори сто их доведе неписмени милокрад браца Са истока добар брат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силеџије

02.03.2020 07:12

Њиховим методама

Name

Вито

02.03.2020 08:04

Секта покушава ућуткати новинаре због криминала.

ОДГОВОРИТЕ