ПДП пријети СДА да ће их тужити ЕПП-у због снимка

Генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша изјавио је данас да ће ПДП предузети одговарајуће процедуре пред Европском народном партији (ЕПП) уколико СДА из свог руководства под хитно не смијени потпредсједника Асима Сарајлића и тиме не покаже на дјелу да се противи корупцији на највишем политичком нивоу. 

Босна и Херцеговина 01.03.2020 | 08:36
ПДП пријети СДА да ће их тужити ЕПП-у због снимка

„Након објаве аудио снимка који се појавио у јавности, а који је презентовао члан СДА Семир Ефендић и који је оптужио потпредсједника те странке Асима Сарајлића да тргује својим утицајем и обећава радна мјеста у јавном сектору у замјену за подршку на унутарстраначким изборима, јасно произилази да врх те партије у најскоријем могућем року мора јасно политички да се изрази да ли подржава корупцију у највишим политичким круговима или не.

Поред тога што у конкретном случају постоји сумња у постојање неколико озбиљних кривичних дјела, озбиљно су угрожени и принципи Европске народне партије садржани у члану 2. Кодекса понашања ЕПП-а.

Такође, компромитована је и одредба садржана у члану 3. тачка 1. Кодекса понашања ЕПП-а која налаже строгу одвојеност партије и јавне одговорности, као и одредба садржана у члану 4. Кодекса понашања ЕПП-а која забрањује функционерима партија које су дио ЕПП-а да користе јавне функције ради остваривања било какве личне или политичке користи“, изјавио је Грмуша. 

Како је рекао, СДА ће морати да бира између дифамираних високих функционера те партије и европских вриједности садржаних у Кодексу понашања Европске народне партије. 

„Након срамног признања предсједника СДА да ће да „трампи“ елиминацију странаца у Уставном суду БиХ за укидање ентитетског гласања, а што је директна потврда политичке агенде страних судија у Уставном суду и њихове везе са лидером СДА, ово је друго снажно признање чињенице да дијелови руководства СДА просто не могу да функционишу у складу са начелима владавине права.

Због тога ПДП не пристаје да мирно коегзистира у ЕПП са таквом странком и ако се СДА јасно не одреди по овом питању, ПДП ће у складу са чланом 6. Кодекса понашања ЕПП-а, као и у складу са одредбама садржаним у Интерним правилима Етичког комитета ЕПП-а, тражити да се СДА одузме статус партије посматрача у ЕПП“, нагласио је Грмуша.

(БН)                                                                  

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Па

01.03.2020 07:47

Па пријавите Асима Сарајлица кантоналном тузиластву!?? Али оно не функционисе као ни једно у Босни и Херцеговини.Хиљаду мојих залости!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бошњак

01.03.2020 08:12

Ма није проблем тужити само не чух да је ПДП тужио СНСД и Цвијановичку за снимак папака???????Био ни ред прво помести своје двориште па онда комшији с образом приговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2020 14:46

Било је некакве галаме због тих папака ал народ изгледа воли оне који лове у мутном па јово наново

Name

Навигатор

01.03.2020 08:13

Баки је то добро смјестио.. Тихи диктатор а у сустини ниста нити бољи нити гори од Милокрада.. Овај Асим је само колетоларна стета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестаце великог брата

01.03.2020 08:18

Немора СДА ниста они су застицени као међед у Бугојну! Они су навикли да им се удовољава као малом дјетету кад им узмес звецу кме кме кме и трци код великог брата да васпитава све остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

01.03.2020 08:32

Грмуса није заврсио право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.03.2020 16:51

Онда га треба поставити за министра правосудја.Засто би он морао да заврси право када факултет није заврсило 90% министара Снсд и коалиције.

Name

Наталија

01.03.2020 18:50

Ко се плаши Милкове дипломе правног ДРЖАВНОГ факултета???

Name

Ремилоао

01.03.2020 18:53

Имате ли ви бар школске другове из 4-разредне основне школе???

Name

1941

01.03.2020 18:56

Да сам на мјесту МГ милоаи, против вас би била поднесена тужба за нарушавање угледа,...

Name

Сваста

01.03.2020 08:38

Гдје брат брата мозе тузити

ОДГОВОРИТЕ
Name

краткодлака крезуба заба

01.03.2020 08:56

цудно,а нисте тако реаговали на бурлине прелетаце?да нисте мозда мало нацио....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2020 09:08

Бркас лонцице. Прелијетање папака је ствар појединца и издаја бираца, а овдје је ипак ријец о трговини која се тице промјене устава.

Name

СТОЈАН МУТИКАША

01.03.2020 09:10

Избори се толико намјестају и купују да је илузорно о томе прицати. Све странке то приписују "оним другим". Најмањи број гласаца гласа по убједјењу,зато на свим листама најмање гласова добију најбољи кандидати. Мозда, ако би умјесто избора, функцијска мјеста се попуњавала конкурсима, гдје би кандидате примала струцна, независна комисија, утицај странака и потреба за њима би се смањила. Преко странака највеци лупези и олоси, од којих мозда и двије трецине не заврсе редовне сколе, долазе на функционерска мјеста. Зато најбољи ни обицном конкурсу не могу проци.

ОДГОВОРИТЕ