Нема краја афери око земљишта старе аутобуске станице

Какав ће бити епилог афере земљиште старе аутобуске станице у Бањалуци. Још једна афера због које никога неће забољети глава или ће реаговати надлежне институције?

Република Српска 29.02.2020 | 19:39
Нема краја афери око земљишта старе аутобуске станице

Због губитка земљишта у центру града вриједног десетине милиона опозиција тражи ванредну сједницу бањалучке скупштине. Траже одговоре на питања - ко је крив што је град изгубио можда највриједнију локацију и ко ће се окористити губитком имовине грађана Бањалуке?

Опозиција нема снагу да закаже ванредну сједницу јер има само четири одборника, а тешко може рачунати на подршку одборника владајућих странака.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је већ најавио информацију о губитку земљишта али кроз редовну процедуру.

На конференцији коју је прије неколико дана одржао због одлуке Уставног суда којом је уважена апелација и којом град губи земљиште Радојичић се више бавио Уставним судом него питањима како је уопште дошло до тога да град изгуби имовину.

Ипак, је напоменуо да посла има за истражне органе.

Уколико је и битно, стране судије нису учествовале у доношењу предметне одлуке а апелацију су усвојиле све домаће судије па и оне из Републике Српске. Афера земљиште старе аутобуске станице траје 16 година а град ће због необјашњивог наводног губитка документације остати без изузетно вриједне имовине.

У градској управи тврде да ће наставити борбу. 

Бањалука је земљиште у центру града изгубила коначном одлуком Уставног суда БиХ. Остаје да се види ко је све упетљан у клупко земљишта Старе аутобуске станице и хоће ли бити покренуто питање одговорности оних који су омогућили да град изгуби вриједну имовину.

БН ТВ

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Миле

29.02.2020 19:17

Бит це како ја казем, ја сам власник, - ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

01.03.2020 06:31

Па ко це бити упетљан,Миле и кумови.

Name

Гоца БЛ

01.03.2020 07:12

Изгледа да је и Радојициц уновцио свој дил, ха, ха.. Добро урадјено јер од пиралена није имао ниста!

Name

Незналице

01.03.2020 09:11

Градске незналице покусале да отму приватизацијом стецену имовину па сад Уставни суд оптузују за пресуду. Знају градјани да лазете а знате и ви да имате одговкрност јер сте увукли град у правну битку која је унапријед изгубљена. Сад након 17 година ми градјани морамо да платимо за васе несавјесно поступање. Нисте требали да приватизујете или ако вец јесте приватизовали онда сте морали или да их подрзите или да преговарате ,овако сте нанијели стету свима. Суд је крив зато сто није дивљаство и отимацину легализовао?! Каква замјена теза!!!

Name

Ре незналица

01.03.2020 15:18

Умјесто да критикујес ону власт која је приватизирала музеј мислим да то нема нигдје у свјету, ти критикујес ову власт која је покушала исправити неправду. Фино си казао пре 17 година. Паметном доста

Name

кондормиле

29.02.2020 19:26

Ради ове парцеле два убиства Рада Дојчиновић и Милан Вукелиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко М

29.02.2020 20:09

Још је пресудом речено да Бањалука мора платити 40 милиона одштете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.02.2020 21:15

60 МИЛИОНА...!!!!

Name

Узасно је

01.03.2020 08:56

Спомињати људе који нису зиви око нецега за ста нисте сигурни. Овдје је све јасно, људи приватизовали а вјероватно нису били политицки подобни па им то покусали политицари отети . Суд је оцигледно донио исправну пресуду цим се политицари овако глозе . Наравно да треба да плати град одстету за 16 год малтретирања и наравно да неко из градске админ.треба да сноси последице.

Name

Ко це да

01.03.2020 09:01

Одговара , зато сто је направљена стета због несавјесног поступања. Сви у граду су знали да је приватизован АП и да нема основе град да отима и несавјесно користи отето зwмљисте, овако су својим поступањем остетили градјане за силне милионе и сад неко други крив. Знали сте да бесправно узурпирате паркинг и наравно да то сад морамо да платимо. Уколико то нисте знали онда треба да одговарате по два основа ,по основу стете коју сте проузроковали и по основу лазног представљања градјанима града БЛ.

Name

???

29.02.2020 21:28

Јел ми може казати ко је приватизиво и када музеј? Мислим да је ово јединствен случај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

29.02.2020 21:31

Бањалучани зар ово да вам раде Кајо, Јариц , Шпирић , Стевандић к Радојичић, Цвијановићка , Тегелтија , да ли сте ви нормални имате ли имало мозга , тјерајте ове сељаке са власти ни дјеца вам неће имати шта јести , па уништише вас ове сељачине које су окупирале Бањалуку из Мркоњића , Дрвара .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.03.2020 07:22

Кукавичлук се усадио у мозак.

Name

Ја

01.03.2020 09:00

Немој лагати кад не знас ниста. Све је кренуло за вријеме власти СДС а и ПДП а када је урадена приватизација аутопревоза. Од тада све креце.

Name

Игоре

01.03.2020 09:13

Срам те било засто манипулисес градјанима!

Name

Ре ја

01.03.2020 15:09

И да је тако сви ти исти су сада код вас , Стевандић, Чавић, Калинић,, јесу ли то ти од тада , и на крају имали сте 15 година да то ријешите али нисте јер је Снсд 20 година на власти у Бањалуци и сав криминал је у Бањалуци и ту нема ни СДС ни Пдп

Name

Патриота БЛ

29.02.2020 21:33

Треба питати засто је дозвољено да то земљисте иде у приватизацију, засто нико није из града приговорио прије приватизације.., ту треба тразити кривца.., сад кад је то влада РС продала.., ко год да је купио он је савјестан купац. Купио, платио и сад је готово... купац ту ниста није крив. Погресно се то тумаци у јавности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

29.02.2020 22:32

Не лупај. Ја нисам присталица ни црвене банде ни сдс-а и нападам и једне и друге али ово је у приватизацији било ријесено. Цак далеко прије приватизације. Бања Лука је за стару зграду зељезнице станице Бања Лука аутопревозу дала другу некретнину. Тј. локацију на којој се тренутно налази аутобуска станица Бања Лука. Говоримо о периоду 1980.-1990. Вец тада је Бања Лука била власник те имовине. Послије су нестали документи и на основу непостојања доказа аутопревоз је тврдио на суду да су они и даље власници. Питање је како су нестали уговори и како аутопревоз мозе да објасни власниство над тренутном локацијом аутобуске станице. Они су то добили у замјену дакле и ту мора бити траг али су трагови напрасно нестали и у граду а и суд је занемарио много тога. Класицан криминал власника аутопревоза. Преварио је град, дрзаву цак и мале акционаре оснивајуци предузеце необас и униставајуци предузеце аутопревоз ад. На све то он и даље врси јавни превоз у Бања Луци аутобусима којима свако мало отказу коцнице или су због других кварова техницки неисправни. Ја мислим да дрзава треба одбити договор око овог објекта. Нека аутопревоз буде власник а посто је објекат национални споменик нека га он мора одрзавати и нека му дрзава не дозволи промјену намјене. Кад види да је галерија неисплатива и да мора одрзавати споменик по скупој цијени сам це га дати или це пропасти.

Name

модрицанин

01.03.2020 08:04

То је земљисте вјероватно некад било дио једне цјелине али је прекњизавање на нове власнике избрисано у земљисњим књигама до времена кад новим купцима у приватизацији одговара. Због тога је толико скандала и убистава у геодетској управи.

Name

Игор

01.03.2020 09:00

Рјесите убиство Вукелица , казете ко су налогодавци и онда им дзаба 60 и 100 милиона .

Name

Ре Министар

01.03.2020 09:42

Министре, само наивни би повјеровали у наведену крадју докумената која би била у бар 4 разлиците архиве ипак говоримо о еx Yу. Прије да се ради о покусају да се направи афера а реално људи су регуларно приватизовали. Цак и да је урадјена замјена а оцигледно да није , опет то у процесу приватизације пада у воду јер је иста исказана и продата у билансима предузеца које се приватизује. Даље , приватизацију је радила дрзава а самим ти и преузела одговорност према свим уцесницима у процесу приватизације . Град је имао на увиду документацију предузеца које се приватизује и могао је дати примједбе прије самог процеса , висе од годину дана је имао на располагању . Прије да се ради о покусају преваре и отимацине од инвwстирора који вјероватно нису политицки подобни. Нема нито један независан и непристрасан суд на свијету који би у оваквом слуцају пресудио у корист града .

Name

РЕ за ре Министар

01.03.2020 09:53

Хеехе хе ,ха ха ,мислим о другим приватизацијама !!!!А изгледа да је само та била поштена и да је имала податке у неколико архива!!!!Можда јесте,јер не би ви тако бранили нешто да то није истина,ЈАСНО!!!!

Name

Бањалуцанин

29.02.2020 21:39

Ако неко у приватизацији купи фирму, купио је и права и обавезе.., и ти купци су купили и дугове и имовину.., и то од Владе РС. Ако је та стара станица била изказана као имовина. Не мозе то град ни оспоравати послије.., могао је прије, али оцигледно није, и ту је направљен пропуст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.03.2020 09:04

Пројекат за зграду направљен прије 15 година . Јос само нека Кастел поравнају и направе Бањалуку на води . Народ највисе воли Леб и сол .

Name

ре

01.03.2020 09:28

Купио је право и обавезе ,наравно!!!!Али какво је заиста купио право ????Ко је и како и шта пропустио у процесу приватизације????Знате ли ви да је постојала и Комисија за ревизију приватизације.Та комисија је попуњавана нестручњацима,или стручњацима који су поткупљивани(част покојном Сави који је највећи стручњак и страи књиговођа).Та комисија је направљена формално,као што је и приватизација била формална јер је то била отимачина од народа .Онај који је познавао Закон Анте Марковића,Закон који су написали наш послије рата,ко је учествовао у томе и пратио то(а има таквих),одлично зна шта је и како !!!!

Name

Милос

29.02.2020 21:43

Ста казе нас градонацелник, " удар Уставног суда на РС" па није друга страна Центротранс Сарајево, него домаца фирма, са територије града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

29.02.2020 21:48

Па нека град сад плати, и треба.., малтретирају људе 16 година, колико знам то је постено купљено у приватизацији и то је дрзава продала.., они би продали узели паре а онда послије пуј пик не вази.., какву поруку тако остављају инвеститорима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

01.03.2020 00:27

Не, не град да плати ( боље речено Бањалучани), није град крив, веĉ то треба да плати Драгољуб Давидовић .

Name

Бањалучанин

01.03.2020 06:37

Поштено и то од приватних лица купили су људи и ПАРКИЧ КОД ПОЗОРИШТА па се УСКОРО надајте ограђивању и циркусу!

Name

ре

01.03.2020 09:19

Рзмишљање и ставове које ти износиш могу да износе само они који имају интерес од овог посла,или тотално неупућени у процес приватизације и све што се дешавало у процесу приватизације у РС.Познавалац процеса приватизације са правног и економског становишта у овом и много других послова ПРИВАТИЗАЦИЈЕ У РС (све на исти начин) може да примјети низ намјерних грешака,свјесних нечињења и много ,много злоупотреба закона тј непримјењивања адекватни закона.Земља коју је користио аутопревоз као а.д .је добвена кад и од кога????Шта је било у билансу,а шта у зк и зашто су зк бацани и фалсификовани ,итдА још горе је ,што има примјера приватизације неких друштвених предузећа (јер се манипулисало шта је друштвено а шта државно)која су одрађена сасвим другачије јер нису тајкуни имали интереса по питању земље!!!

Name

Град

29.02.2020 23:00

це платити али це се лопови опет уградити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неро

01.03.2020 09:39

Наравно!!!!Јер у политичком савјету СНСД,сједи творац Закона о приватизацији и лик који тачно зна који је папир и гдје фалсификован или свјесно затурен,односно шта би са 5% реституције итд итд итд .Наравно има таквих у ПДП,СДС (не много) ,све зању ал ћуте свјесно ,тј реагују тачно толико колико њима треба!!!!А они који знају и који би народ стварно помогли и борили се за неку истину и правду,еееее ти народу не требају јер народ такве пљује и омаловажава ,народ воли лопове ,народ воли силу и домаћу и страну!!!!

Name

Аполо 11

01.03.2020 00:31

Све је наштимано , Игор 'лафо' као наручује истражне органе,брижан за град,ух . У овом режиму непостоји функционер који брине о грађанима и имовини грађана само гледају гдје се шта може смутити за свој џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРЕЛА

01.03.2020 06:27

КАКО СЕ ПОНАШАТЕ ИЗГУБИЋЕТЕ И ПАРКОВЕ А ЈЕДАН ( ОНАЈ КОД ПОЗОРИШТА) ЈЕ 15 г.ВЕЋ ГРУНТОВНО ВЛАСНИШТВО ДВА ПРИВАТНА ЛИЦА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.03.2020 06:33

КОЛИКО СТЕ СПОДОБНИ ДОКАЗУЈЕ И ТО ДА ЈЕ ПАРКИЋ КОД ПОЗОРИШТА ВЛАСНИШТВО ДВОЈИЦЕ БАЊАЛУЧАНА КОЈИ ЗАСАД НЕЋЕ ДА ИДУ НА ВЛАСТ И ОГРАЂУЈУ ПЛАЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.03.2020 07:44

СВЕ ЈЕ ТО С РАЧУНАТО УРАЂЕНО ЈЕР НЕКИ КОИХ СЕ НЕШТО ПИТА РАДЕ ЗА ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ А НЕ ЗА ГРАД И НАРОД! И САДА ТРАЖЕ НЕКА ОПРАВДАЊА, ЖАЛОСНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.03.2020 09:24

А ста је то град изгубио ако земљисте припада аутопревозу јос поједини нису искорацили из комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2020 10:38

Па шта је то РС изгубила ако војну земљу прокњиже на тамо неку ...........или пољпривредно земљиште .........Не знам у каквом кнтексту спомињеш комунизам ал мораш знати да су нам странци попили мозак са приватизациом.Титулар,титулар ,титулар па ће све да крене и покрене се!!!!Шта се покренуло?????Јасно је једино да су разни интереси са стране опустошили Балкан и не желе напредак ,већ пропаст и да су то глобална кретања на штету нас свих народа!!!!А јасно је и да се дешавају неки сукоби унутар снсд и у Бањалуци и на Палама са неким власничким структурама или је то само маркетиншки трик пред избре ,јер људи нису ништа направили у тим локалним заједницама!!!!