Република Српска обиљежила Дан РС у Београду

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас у Београду да је у протеклих 28 година од доношења првог Устава Српске стало много искушења, али и лијепих ствари, много оспоравања, али и много остварених резултата, али оно што је непромијењено јесте свијест о важности њеног постојања и одлучност да се Република Српска даље развија и јача.

Република Српска 28.02.2020 | 20:08
Република Српска обиљежила Дан РС у Београду

– Част и задовољство ми је што сам вечерас у Београду и што већ традиционално, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, обиљежавамо два изузетно значајна датума – 9. јануар 1992. године, дан настанка Републике Српске и 28. фебруар 1992.године, дан кад је Република добила свој Устав”, рекла је предсједник Републике у обраћању на пријему поводом Дана Републике и 28 година од доношења првог Устава Српске, који је организовало Представништво Републике Српске у Србији.

Она је нагласила да у земљи која би требало да буде заједничка, Република Српска се свакодневно суочава са бројним проблемима.

– БиХ упорно исказује дефиците на бројним пољима – то је држава без елементарног унутрашњег договора, а међународни интервенционизам је учинио да она више посрће него што је кадра да биљежи било какве успјехе. Ми не желимо да носимо ни одговорност ни политичке терете зато што је неко други учинио да она фунцкционише на сили, а не на праву и уставу, на пријетњама, а не на договору и дијалогу – поручила је Цвијановићева.

Она је навела да нису нове појаве то да су Српска и њени симболи и надлежности под сталним ударима оних који су раније наметали лажни наратив о рату и страдању, а касније о томе да је Српска наводно кривац за неостварење БиХ као неке функционалне земље. 

Предсједник Српске је констатовала да је политика двоструких стандарда општеприсутна у цијелом региону и зато регион и јесте у нереду.

– Ми носимо одговорност према очекивањима наших грађана, а та очекивања су јасна – очувати надлежности Републике, очувати мир и стабилност, развијати Републику и правити амбијент за бољи живот наших грађана – нагласила је Цвијановићева.
Нажалост, истакла је она, многи домаћи и страни политички актери у БиХ, али и изван ње, Републици Српској покушавају оспорити права која су јој Уставом загарантована.

У оваквим околностима, нагласила је она, Република Српска је принуђена да се свим расположивим правним и политичким средствима бори за свој интегритет и своју уставну позицију.

Она је нагласила да једини прави ослонац који Република Српска има на путу развоја и просперитета јесте Србија.

– Због тога сам захвална државном руководству на челу са предсједником Александром Вучићем на подршци и конкретним пројектима који су уз помоћ Србије реализовани на подручју Републике Српске. Чврсто смо опредијељени да и даље његујемо наше братске и нераскидиве везе са Србијом, те додатно јачамо сарадњу за коју можемо рећи да је данас интензивнија него што је била икада у прошлости-  рекла је Цвијановићева.

Уосталом, рекла је предсједник Републике, сама чињеница да се вечерас заједно, у срцу Београда, обиљежавају два овако важна празника за Републику Српску, довољно говори о томе да односи Српске и Србије увелико превазилазе оне формалне који су дефинисани Споразумом о специјалним паралелним везама.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Рале

28.02.2020 19:27

Има се мозе се, а народ за леба нема. ЈОЈ БОЗЕЕЕЕЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

28.02.2020 19:36

Опет овде поток тамо грм!!али о троску народа!!! Дно дна

Name

Сова

29.02.2020 13:19

Срби воле да славе. А цињеница да добар домацин слави у својој куци бескуцник код родјака а фукара иде од комсије до комсије.... Отисли у комсилук сви скупа

Name

Сваста

28.02.2020 19:38

Ама људи драги ко прица о Р.С о уставу и историји тацно ме срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Цес

28.02.2020 20:10

Добро плацен посо. Да су нас овакви 1992. водили не би ни трактор стигли упалити.

Name

реално

28.02.2020 19:55

И кажу да имају проблем. Па стварно је ово жестока авантура која се граничи са лудошћу. Из своје државе отићи у другу државу и глумит " српску елиту" је провокација за све нормалне у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

28.02.2020 20:05

Прејака си?

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

28.02.2020 20:11

јој ових секташа шта раде…...само се возикају и троше..а какви су ала,да ти се живот смучи,све гори од горег

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.02.2020 20:17

Имал сутра ста да се слави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

28.02.2020 20:20

дјецо моја кад ови са слике оду тада це нам бити супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.02.2020 22:14

Срамота ме драгог Бога али кад њих видим,сутр би се одрекао српства.

Name

Зика

28.02.2020 20:32

Наравно да цес славити вани.Како те није срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу...

28.02.2020 20:56

Ко прича о Републици , особа чија се комплет родбина са мајчине стране борила против Републике , односно против Српског народа , а шеф читав рат провео шверцујући акцизну робу , односно све радио против Републике , жалосно и смијешно . Е због оваквих ликова смо ту гдје смо , на самом дну провалије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

29.02.2020 04:35

За народ је најбоље да тамо и останете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.02.2020 07:02

ЗЕЉКИЦА СЕ ВОЗИКА ТРОСИ НАРОДНЕ ПАРЕ ЦУЈ У БГ А ОНА ТРБА ДА РЈЕСАВА ЗИВОТНА ПИТАЊА ОВОГ НАТОДА ТОЛИКО ПРОБЛЕМА А ОНИ ПАЛАМУДЕ СЛАВЕ ТРОСЕ О БОЗЕ НЕК ИДУ ВИСЕ НИСТА ДОБРО ОД ЊИХ НЕВИДЈЕСМО ЗАДЊА СКУПСТИНА ОНА ПОСЕБНО УЗАС

ОДГОВОРИТЕ