"Уставни суд и СНСД имају слична тумачења Устава"

Одбијањем приједлога ПДП-а да тројицу чланова Уставног суда БиХ, а који су тренутно бирани од стране предсједника Европског суда за људска права, убудуће бирају Народна скупштина Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ, са образложењем да је овај приједлог противан Уставу БиХ, СНСД је исказао необичну сличност са Уставним судом БиХ кад је ријеч о тумачењу и поимању Устава БиХ, изјавио је данас генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша.

Република Српска 26.02.2020 | 09:05
"Уставни суд и СНСД имају слична тумачења Устава"

Према његовим ријечима, у члану ВИ/1а. Устава БиХ предвиђено је да четири члана Уставног суда БиХ бира Представнички дом Федерације, а два члана Народна скупштина Републике Српске, те да преостала три члана бира предсједник Европског суда за људска права након консултација са Предсједништвом. Но, у члану ВИ/1д. Устава БиХ такође је предвиђено да за именовања која се буду вршила након истека периода од пет година од првих именовања, Парламентарна скупштина БиХ може законом предвидјети другачији начин избора троје судија које бира предсједник Европског суда за људска права.

Према томе, сасвим је јасно да Устав БиХ дозвољава Парламентарној скупштини БиХ да законом уреди начин избора троје страних судија на начин како се скупштинска већина договори, укључујући и могућност да те судије бирају парламенти Српске и Федерације БиХ. Према томе, неосновано је тумачење СНСД-а да то право парламентима Српске и Федерације БиХ Устав БиХ онемогућује, истакао је Грмуша.

Поред тога, у приједлогу Закона о Уставном суду БиХ који је у процедуру у Парламентарну скупштину БиХ упутио СНСД нигдје није наведено да не само страни држављани, него и бивши високопозиционирани чланови политичких партија у БиХ, не могу да буду судије Уставног суда БиХ. Ако прихватимо, с правом, да је проблем присуства страних држављана у Уставном суду БиХ њихова скривена политичка агенда, онда тек исти проблем постоји кад је ријеч о судијама који су били чланови највиших партијских органа различитих странака у БиХ, а што је за ПДП неприхватљиво, додао је Грмуша.

Према његовим ријечима, ПДП једино може да подржи оно законско рјешење које предвиђа елиминацију присуства страних држављана у Уставном суду БиХ, да парламенти Српске и Федерације БиХ бирају њихове замјене квалификованим већинама народних посланика, као и да се јасно забрани да судије Уставног суда БиХ могу бити лица која су била дио највиших органа политичких партија, нагласио је Грмуша.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Одлицно Милко

26.02.2020 08:20

Млади правник Милко је и струцно демантовао Бурлу и његове слуге из владе.Бурли Србину по занимању само предстоји да галами,Бурли је највеци проблем како задрзати опљацкано и монопол на будзет који обилато користе и његова дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.02.2020 08:45

Дјеца узивају благодети дрзаве са својим судијама тузиоцима приватне прције створене на пљацки дрзаве !народ растјерали а сто је остало претворили увсвоју гласацку масинерију робовласницко друство 21 вијека на балкануууууу