Продац́емо Индији хеликоптере и опрему од 3 милијаде долара!

Потписац́емо са Индијом споразум о испоруци хеликоптера и друге опреме чија вриједност премашује три милијарде долара, рекао је амерички предсједник Донлад Трамп на почетку дводневне посјете Индији.

Свијет 24.02.2020 | 12:10
Продац́емо Индији хеликоптере и опрему од 3 милијаде долара!

"Задовољан сам што могу да објавим да ц́е представници наших земаља сутра поптисати споразум о испоруци најсавременијих хеликоптера и друге опреме индијским оружаним снагама а вриједност уговора премашиц́е трли милијарде долара", рекао је Трамп у обрац́ању на стадиону у Ахмедабаду, граду у држави Гуџарат.

Уочи Трампове посјете Комитет индијске владе за безбједност одобрио је куповину 24 америчка хеликоптера "Сикорски МХ – 60 Р" чија је вриједност 2,6 милијарди долара, а такође је најављено да ц́е бити потписан и споразум о куповини шест хеликоптера "Апач АХ-64Е" вриједности 930 милиона долара.

САД су други највец́и извозник производа из сфере одбране у Индију, а процјењује се да ц́е да краја године испоруке достиц́и 15 милијарди долара.

Прије само двије године та размјена скоро да није ни постојала, а у међувремену је вриједност реализованих уговора достигла 18 милијарди долара.

САД су у овој области сврставале Индију у групу приоритетних партнера и омогуц́или јој да има приступ америчкој војној технолигији и технологији двоструке намјене.

Трампа у дводневној посјети Индији прати супруга Меланија, а амерички предсједник ц́е покушати да обнови односе двије земље нарушене због трговинског спора.

Индија је, наиме, јуна прошле године одлучила да уведе тарифе на 29 америчких производа након што су САД ријешиле да јој укину повлашц́ени статус у трговини.

На стадиону за крикет гдје је говорио Трамп окупило се 110.000 грађана, а многи од њих носе бијеле качкете на којима пише "Намасте Трамп" или картонске маске са ликом америчког предсједника.

Индија и САД имају блиске политичке и безбједносне везе, а Трампова дводневна посјета је знак њихових све ближих интереса, сматрају званичници.

Прије него што је слетио, Трамп је на Тwиттеру на Хинду језику написао "спремни смо за Индију, на путу смо, срешц́емо се са свима за неколико сати", а Моди му је одговорио са "Гост је Бог".

Након Ахмедабада Трамп ц́е отпутовати у Агру гдје ц́е посјетити маузолеј Таџ Махал, а затим у Њу Делхи гдје ц́е одржати самит са индијским званичницима и бизнисменима.

Индија на војном плану сарађује и са Русијом, па су тако почетком октобра 2018. године двије земље склопиле уговор о испоруци система С-400.

Пет пукова најновијих противваздушних ракетних система биц́е испоручени Њу Делхију за 5,43 милијарде долара.

Тај посао назван је највец́им у цијелој историји "Рособоронекспорта" (Руске државне компаније за увоз и извоз производа војне и двоструке намјене). Завршетак испоруке предвиђен је у првој половини 2025. године.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деда

25.02.2020 05:17

Сада увести санкције индији. Купује наорузање од америке. Како то да се не буни нити кина нити русија када неко од амера набавља а о ни би сваког санкциинисали ко купује од руса и кинеза. Стварно да цовјек полуди од њиховог силедзијства

ОДГОВОРИТЕ