Вирус корона гура свјетске привреде ка рецесији

Негативан тренд биљеже економије широм свијета, укључујући и поједине велике економске силе, што отвара питање способности глобалне економије да се одупре шоку изазваном вирусом корона.

Свијет 24.02.2020 | 11:54
Вирус корона гура свјетске привреде ка рецесији

Тржишта широм свијета претходне седмице су завршила у стању растуће панике. Није тешко пронаћи разлог: вирус корона наставља да се шири и постоје назнаке да би неке од највећих свјетских економија могле упасти у рецесију, када се ефекти узбуне због вируса помијешају с неким њиховим раније дефинисаним слабостима.

Као трећа економија свијета, Јапан је забиљежио пад од 1.6 одсто у посљедњем тромјесечју 2019. године, покушавајући да апсорбује ефекте лутања у пореској политици као и посљедице разорног тајфуна. У питању је највећи пад у једном тромјесечју мјерен у односу на претходно тромјесечје, још од 2014. године.

За највећу европску економију, Њемачку, ширење вируса надовезало се на успоравање привредног раста узроковано тешкоћама кроз које пролазе фабрике у земљи. Респектабилни индикатор економског стања у Њемачкој (ЗЕW) значајно је опао током фебруара, одражавајући страховања да вирус може угрозити свјетску трговину.

Економиста Банке Америке Итан Харис указује на бројне мање економије које су такође погођене овим стањем. Хонг Конг се већ налази у рецесији, а Сингапур би ускоро могао да се нађе у сличној ситуацији.

"Индонежански бруто домаћи производ достигао је најнижу тачку у посљедње три године, док Малезија биљежи најгоре бројке на овом пољу у посљедњих десет година", истакао је Харис.

Успоравање економске активности забиљежили су и покретачи свјетског привредног раста, Кина и Индија, како показују подаци за посљедње тромјесечје 2019. године.

Харис напомиње да је нешто слабија статистика у четвртом тромјесечју резултат трговинског рата између Америке и Кине који је предуго трајао, а вирус корона је само додатно погоршао ствари.

"Глобални играчи на тржишту капитала су се опоравили након смиривања у трговинским односима Америке и Кине, али компаније с ланцима снабдијевања који имају глобалну покривеност остају и даље у врло неизвјесној ситуацији", рекао је Харис.

Ни позиција Америке није тако чврста као што се мислило. Према подацима ИХС Маркита, сектор услуга у Америци доживио је пад током фебруара, с подацима који представљају најлошији резултат у протеклих 76 мјесеци, а то је уједно и први пад током посљедње четири године.

Предсједник Америке Доналд Трамп отпутовао је у државну посјету Индији, гдје ће се сусрести с индијским премијером Нарендром Модијем.

У међувремену, у позадини се одвија трговински рат између САД-а и једне од најважнијих свјетских економија у настајању, наводи "ЦНН".

Наиме, прошле године Трампова администрација укинула је Индији повлаштени статус у трговини с САД, који је тој земљи омогућавао извоз у вриједности од неколико милијарди долара без царине. Индија је као одговор увела више царинске стопе на одређене америчке извозне производе.

САД су од тада окупиране другим трговачким сукобима – постизањем "примирја" у трговини с Кином. Али након "прве фазе" споразума с Пекингом, конфликт с Индијом можда поново добије пажњу. То би могло значити корак уназад у договорима или прекид комуникације и веће ескалације.

Трампов главни економски савјетник, Лери Кадлов, рекао је новинарима у петак да не очекује да ће се приликом посјете много причати о трговини.

"Мислим да бисте могли видјети његову отворену спремност да преговара с Индијом. Он и Моди су пријатељи", рекао је Кадлов.

Међутим, Трамп је и кинеског предсједника Си Ђинпинга редовно називао пријатељем.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Занзибар

24.02.2020 11:22

Сва среца па нама рецесија не мозе ниста - без привреде се лаксе зиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2020 15:16

Ти ниси пуко...ти си пролупо ко голф 2

Name

Тацно

25.02.2020 10:55

Тако.