"Систем Ецологица" пословао је у складу са законом

Правни заступник фирме "Систем Ецологица" Предраг Хербез упутио је захтјев за демантиј у коме наводе да се "Систем Ецологица" д.о.о. Србац није бавило незаконитим радњама.

Република Српска 18.02.2020 | 19:19
"Систем Ецологица" пословао је у складу са законом

Саопштење - демантиј преносимо у цијелости:

У складу са актом који сам Вам упутио 03.02. 2020 молим Вас да поступите сходно ä. 5. став 4) Кодекса за штампу и онлине медије БиХ и исправите нетачне наводе у чланку  „Умјесто са србаäчких њива, сировина за биодизел долази из увоза" објављеном дана 02.01.2020. године. Наиме, као што сам веé истакао, у наведеном чланку навели сте низ нетäчних и неаргументованих навода, као и паушалне тврдње портала Цапитал.ба,
а што је код чталачке публике БиХ створило утисак да се правно лице „Систем Ецологица" д.о.о. Србац, бавило незаконитим радњама, слиједом је наводно оштећен буџет ЕУ за ви5е од 90 милиона еура.

Имајући у виду чњеницу да су изнесени наводи не само нетаћнии, већ и злонамјерни, у циљу правилног информисања јавности, као и ради заштите достојанства новинарске професије, молим да објавите сљедеéе:

У вријеме посјете истражитеља ОЛАФ-а Управи за индиректно опорезивање БиХ, наведено правно лице је посједовало одобрења за кориштење царинског поступка са економским учинком - унутрашња обрада издатим од стране Управе за индиректно опорезивање - Регионалног центра Бања Лука са роком важења до 15.12.2019., а за увоз репроматеријала — кориштеног рафинисаног уља из САД-а за производњу биодизела у БиХ као основног производа и глицерина, као секундарног производа.

Ради појашњења, желим да истакнем да је унутрашња обрада уобичајен царински поступак са економским учнком у свим земљама свијета, који се одобрава сваком правном лицу у БиХ, а које испуњава законске услове прописане одредбама Закона о царинској политици БиХ,
(Службени гласник БиХ 57/04, 51/06, 93/08, 54/10, 76/11), Одлуке о проведбеним прописима Закона о царинској политици БиХ (Службени гласник БиХ 63а/04, 60/06, 57/08), те Упутством о царинском поступку унутрашње обраде (Службени гласник БиХ 90/06).

У складу са издатим одобрењима у производним погонима предузеéа, обављао се производни процес трансформације увезеног репроматеријала — кориштеног рафинисаног уља, ради раздвајања метилестера од глицерина, прање, сушење и филтрирање до чистог производа, а ради добијања биодизела — ФАМЕ. Репроматеријал је набављан од „WАСТЕ ОИЛ ТРАДЕ ЛЛЦ УСА, а произведени биодизел је продаван купцима у ЕУ, између осталих „Биодизел Кампен Б.В." Холандија, „Валиант" д.о.о. Словенија, „НОРД ЕСТЕР" Француска.

Поред наведеног одобрења за унутрашњу обраду, предметно правно лице је посједовало и одобрење за статус овлаштеног извозника број 03/1-18-3-Уп/И-13/12 од 06.06.2012. издатог од стране Сектора за царине Управе за индиректно опорезивање, као и Потврду Вањскотрговинске коморе БиХ да се роба тргова&ог назива „кориштено рафинисано уље" не може набавити на тржиштву Босне и Херцеговине у количинама и квалитету потребним за производњу биодизела, те потврду издату од стране Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о властитој производњи број 07-2-20-4852-1718 од 27.12.2018.

Осим горе наведеног, „Систем Ецологица" д.о.о. Србац посједује и церфификате за производњу биодизела издате од стране надлежних органа Италије, Њемачке, Пољске..., а који цертификати су у складу са Директивом 2009/28/ЕЦ Европског Парламанта и Вијећа Европе, уз посебну напомену да је издавање истих подложно ригорозним контролама од стране издаваоца.

Узорковање увезеног репроматеријала — рафинисаног уља је обављано, по методи случајног узорка у 2016., 2017. , 2018., 2019. године, како од стране царинских органа Републике Хрватске, /с обзиром да је роба долазила у луку Ријека у флексибилним-танковима у контејнерина/ тако и од стране надлежних организационих јединица Управе за индиректно опорезивање БиХ, и никада, понављам, апсолутно никада, нису
утврђене било какве неправилности.

За временски период од 01.12.2016 — 28.11.2019. у БиХ је увезено неколико хиљада флексибилних танкова у контејнерима рафинисаног уља, да би у јулу мјесецу 2019. године, царински органи Републике Хтватске, приликом доласка рафинисаног уља у луку Ријека од око 90 контејнера, дана 12.08.2019. установили да се у три контејнера налази биодизел, умјесто декларисаног рафинисаног уља, о чему је обавјештена моја странка.

Одмах по овом сазнају, овлаштене особе „Систем Ецологица" д.о.о. Србац обавјештавају УИО — Регионални центар Бања Лука и подносе захтјев за модификацијом три декиарације број 19БА09401300126712 од 22.07.2019, 19БА0940130013131519 од 29.07.2019 и 19БА09401300132711 од 29.07.2019, тј. самоинцијативно од Управе за индиректно опорезивање БиХ, захтјевају у складу са ä. 75. Закона о царинској политици БиХ да им изврши обрачун и накнадна наплата индиректних пореза у износу од 73.847,80 КМ.

Нажалост, поједини службеници Управе за индиректно опорезивање (Групе за истраге, Групе за царинске поступке Регионалног центра Бања Лука - Б.Б. А.О. 0.2. Ј.М. Д.М.) нису препознали поштене намјере увозника, те су ван сваког разумног разлога почели да врше притисак на руководство правног лица „Систем Ецологица" д.о.о. из њима само знаних разлога, стварајуéи измишљене конструкције, а медијима пласирајуéи
лажне информације.

У медувремену представници ОЛАФА су дана 04.12.2019. уз сагласност власника „Систем Ецологица" д.о.о. посјетили сједиште фирме и производне капацитете, те се увјерили да се у истим производи биодизел, уз посебу напомену да ОЛАФ нема апсолутно никакве надлежности на подручју БиХ.

Имајући у виду горе наведено, неспорно је да је увезени репроматерија из УСА — кориштено рафинисано уље у складу са законским прописима БиХ употребљено за производњу биодизела, које је извезено у земље ЕУ, а наводи да је буџет ЕУ оштећен за износ од 90 милиона ЕУР-а, као и све остало изнесено, је у сфери научне фанстастике.

На крају желим да посебно истакнем, да је суштина поднесеног деманта у жељи да се јавност упозна са истином, а да је након медијске хајке која је настала након спорног текста, правном лицу „Систем Ецологица" д.о.о. Србац нанесена велика материјална штета, која се прије свега огледа у чњеници да одобрење за наставак унутрашње обраде од стране УИО БиХ — Регионалног центра Бања Лука није продужен,
25 радника не ради (мада им се исплаћује плата), буџет БиХ/РС је ускраћен за наплату индиректних/директних пореза, па се поставља  објективно питање шта је била сврха чланка.

Молим Вас да у случју било какавих нејасноéа/недоумица контактирате адвокатску канцеларију, која ће Вам изаћи у сусрет и доставити све потребне информације, те неопходну документацију, каже су  у саопштењу правног заступника фирме "Систем Ецологица".

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар