Странци долазе да раде послове које наши радници не желе

Зворничка фирма Инвест-Јокић, која је крајем августа прошле године на градилиште у Вишеграду довела 10 радника из Бангладеша, тренутно ради на томе да доведе још 30 радника из ове земље.

Република Српска 15.02.2020 | 09:52
Странци долазе да раде послове које наши радници не желе

Потврдила је ово за БУКУ Маријана Миловић, извршна директорица Јокић-инвеста.

Сви потребни папири су обезбијеђени и сада је на институцијама БиХ да одобре визе и радне дозволе за нових 30 радника из Бангладеша.

На овај корак су се, као и први пут, одлучили јер на домаћем тржишту нису нашли радну снагу - на огласе се нико није јављао, а на бироима за запошљавање није било адекватне, квалификоване радне снаге - тесара, зидара и армирача.

Миловић каже да је за ангажманом страних радника велико интересовање, да су им се обраћали из других грађевинских фирми како би се распитали за процедуру и неопходне кораке, али  да јој није познато да ли се још неко упустио у ову причу.

Ипак, увјерена је да ће, и прије него што многи мисле, страни радници бити редовна појава у БиХ.

„Са недостатком радника смо се морали суочити и пронаћи неко рјешење, јер домаћа радна снага анагажована у грађевинским фирмама је обично на пар година од пензије. Млади, ако и раде,  то траје 2- 3 мјесеца, нешто науче, узму поврду и оду пут Европе“, прича Миловић и открива да је са 10 радника из Бангладеша уговор потписан на годину и по дана, те да се још увијек налазе на градилишту у Вишеграду. 

За разлику од зворничке фирме, неке се одлуче посегнути за илегалним радницима. Такав случај је забиљежен крајем прошле године на градилишту у бањалучком насељу Лазарево, када су инспектори Службе за послове са странцима БиХ открили 28 илегалних радника из Турске.

Да се домаће фирме све чешће одлучују на “увоз” радне снаге показују и подаци Завода за запошљавање РС, према којима је током прошле године у Републици Српској издато 1069 радних дозвола, док је тај број годину раније износио 918.

Највише нових радних дозвола је издато за држављане Републике Србије (309), НР Кине (39), Албаније (34), Турске (20) и Хрватске (18). Према подацима из радних дозвола, то су најчешће радници различитих профила у области прерађивачке индустрије, грађевинарства и образовања. 

Добро је да нам долази страна радна снага

Економиста Адмир Чавалић истиче да долазак иностране радне снаге није ништа необично, нити се треба посматрати таквим, већ прије свега резултат глобализацијских процеса, отварања граница, потреба домаћег тржишта рада и слично. 

Додаје да случајеви попут овог у Бањалуци, са откривеним илегалним радницима, треба да буду аларм да нешто није уреду, те да треба детаљно испитати шта је проблем са системом, па се инострани радници нису евидентирали као такви.

Каже и да у Босну и Херцеговину, у односу на сусједну Хрватску, долази занемарив број иностраних радника. Са једне стране, ово је резултат ниске стопе економског раста и неразвијене економије, док са друге стране постоји низ баријера, од ниских квота за радне дозволе, до неких других процедуралних разлога, али и самог пословног окружења које је дестимулирајуће за рад – како за домаћег, тако и за иностраног радника. 

“Добро је да нам долази страна радна снага, нарочито ако су спремни прихватити послове које наших радници, оправдано, не желе да обављају.

Висина наднице и услови рада су веома релативни у глобалној економији – од Сјеверне Америке преко Европ,е па све до Азије и Африке – радници се боре како би унаприједили свој статус, тако да миграције у ту сврху не треба да изненађују. Инострана радна снага је добра за повећање потенцијала економског раста, али и унапријеђење других економских индикатора, попут продуктивности рада.

Алтернатива овоме је даља аутоматизација рада, увођење машина, али домаћи послодавци немају довољно средстава за таква капитална улагања. Због тога је ово боље рјешење. Зато и не изненађује што послодавци углавном најгласније лобирају за лакше запошљавање странаца”, изјавио је за БУКУ Чавалић.

Изнајмљивање радника

Недостатак радне снаге послодавци покушавају ријешити  и “изнајмљивањем” радника. Иницијатива је потекла од Удружење послодаваца ФБиХ, а крајем децембра су представили  и Приједлог закона о уступању радника који би, између осталог, омогућио да фирме унутар једне групације могу уступати раднике, а олакшало би се и запошљавање приликом сезонских послова попут бербе воћа и сјече шуме.

„Фирма која има вишак возача могла би их уступити другој којој недостаје тај кадар. Зашто би им дали отказ умјесто да их уступе“, истакао је Младен Пандуревић, директор Удружења послодаваца ФБиХ, образлажући предности овог закона.

Синдикати су категорично против, јер сматрају да је закон повратак робовласништву. „Изнајмљује се радник као комби. Радник постаје ствар“, поручили су из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Коментаришући за БУКУ ову иницијативу, економиста Фарук Хаџић каже да изнајмљивање радника постоји у многим развијеним европским земљама под одређеним условима и да нужно не мора бити на штету радника, ако се комплетна област регулише добрим законом и ако се, наравно, закон поштује. Ипак, на самом почетку најбитније је, истиче, да кроз дијалог ово питање ријеше послодавци и синдикати, јер данас живимо у динамичном времену, гдје се морамо прилагођавати промјенама.

Држава више не смије бити нијеми проматрач

Нажалост, овај закон, без обзира да ли ће бити усвојен или не, неће пуно тога промијенити. Промјену неће донијети ни 1000 или 5.0000 иностраних радника који ће доћи из сиромашнијих земаља од наше. Нужна је интервенција државе - не козметичка, већ суштинска. 

Свако ко данас размишља да домаћи послодавци, на макро нивоу, могу понудити плате које би задржале раднике у БиХ и парирале онима у Европи, у озбиљној је заблуди. И то прије свега због неповољног пословног окружења.

„Само економски раст ултимативно диже стандард радника, све остало је у домену популизма. Држава, ако хоће да помогне раднику и задржи га, треба да смањи фискални терет на рад - ово је оцјена струке и свих међународних актера у причи о нашој економији“, закључује Чавалић.

Колико се ситуација на домаћем тржишту рада промијенила у односу на претходне године најбоље показује листа тренутно најтраженијих занимања. Према подацима странице Посао.ба, то су: трговац/продавач, конобар, грађевински радници, радник у производњи, цалл-агент (агент у позивном центру), комерцијалиста и унапређивач продаје, возач, програмер/Софтwаре девелопер, кухар и електричар.

(Бука)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Чудно,

15.02.2020 09:07

Није ваљда;да су пристали на 150км месечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није чудно

15.02.2020 09:11

Ма радиће до прве плате, а кад и исту приме и виде колика је, а онда ће брзином свјетлости назад кући.

Name

Цудно је

15.02.2020 10:21

То сто си идиот око 1200 км па на висе

Name

Раде раде

15.02.2020 11:36

Раде људи. Па ста. Наси неце ни кад их платис.

Name

Опа бато

15.02.2020 13:11

И ми смо неком запад богат и примамљив.

Name

На пропутовању

15.02.2020 13:22

Или освајању на мала врата.

Name

Није цудно

15.02.2020 19:54

Остатак це добити од сеика само да населе ове просторе процента добија и наса елита зато сто тјерају свој народ са вјековних огњиста.Нису то страни радници него досељеници који це ту да остану уз подрску својих земаља матица.Док наса матица Србија или Република Српска насе раднике по западној Европи гледају као плијен да их пљацкају.То јос нису схватили па лете доле ко мусице на гмна.

Name

Сиктер море

15.02.2020 09:10

Хоће људи да раде али неће више да трпе домаће капиталисте који су давали мизерне и не редовне плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

15.02.2020 12:04

Не напишу јавно, колике су плате и колико сати седмично се ради?Овим странцима не морају уплаћивати доприносе,... а наши људи одлазе првенствено ради нехуманих, робовласничких односа, те биједних и нередовних примања, који су и горе од мизерије.

Name

Милутин

15.02.2020 09:18

Нису свјесни гдје су дошли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.02.2020 10:47

Нико није луд висе дара ди за мале паре За оно сто у насој дрзави мозес зарадити за мјесец то у Њемацкој зарадис за 3 дана

Name

Ре ре

15.02.2020 16:47

Тешко! Или си Њемачку видио само на карти, Ил провоцираш? У Њемачкој се, истина, заради мало више, ал са и МОРА потрошити много више, тако да је и то слабо исплативо!

Name

Нострадамус

15.02.2020 22:26

ре за ре ре.Па у Њемацкој се заради лијепо и треба ту да се и потроси.Милина је у Њемацкој и радити и тросити јос да сви схватимо да умјесто годисњег проводимо по Грцкој Спанији па и Хрватској.Доле је доци само губљење времена.

Name

Анономусс

16.02.2020 06:05

А кад буде плата, неце знати јесу досли ил посли...

Name

Анономусс

16.02.2020 06:10

Заради се далеко висе 13€ сатница. То сто неки оду код неког Србина, Хрвата, ил Муслимана па им да 6,7,8 € за сат. А сто се тице хране далеко је јефтиније, а луксуз је скуп цигарете су 9 €. Ал зато ти је гориво 1.19€ на плату од 2000 €. Сто се тице горива исто је и у БиХ 1.19 € само ти је плата 520 км

Name

Зоки

15.02.2020 09:30

Отице и они у Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

15.02.2020 09:49

Да се уредно плаца било би радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зарко

15.02.2020 10:05

Па стаце вам странци, само даднете нормалну плату да цовјек мозе нормалну зивити од своје плате и нико неце никуда ици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

15.02.2020 11:01

Теско њима након истека уговора кад их сутнете ногом без исплацене зараде

Name

Нека долазе

15.02.2020 10:58

Срwцно им било и једним и другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста трабуњас,

15.02.2020 11:46

Каквих 1200 (600)€ па ниси по ком случају данас бунике јео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руки

15.02.2020 12:39

Који је то мозак ејј, нећу да дам насем раднику 1000 марака плату, радије доведем њих 30 из Бангладеса да раде за 500 марака... Сваки дан видимо у ком каналу је ова РС и БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радице

15.02.2020 13:28

Због папира, онда следи несто друго....

Name

ЛаwАндОрдер

15.02.2020 13:17

Браво! Свјежа крв, треба увозити и политичаре из ЕУ да направе друштво гдје свак хоће доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

15.02.2020 13:26

Не увозити само раднике, него цитаву власт, све од-до, одузети све од БиХ, ентитета, увести да ради ко зна. За толико огроман новац који испари негдје, са оваквом земљом,свајцарска смо могли бити.

Name

Марко

15.02.2020 17:22

Нека,нека,нека тразе по бјелом свјету раднике,ко их јебе кад нису хтјели плацати.Да им ради неко на +40,12х за 600 КМ.Не казем да неце неког наци ал це се нагузити,сад морају до Бангладеса,Индије и сл.Па кад им индијци поцну силовати око куце,тада це се сјетити својих комсија које су израбљивали горе него робове у Америци у доба робовласниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерадник

15.02.2020 17:27

Ми смо обицна марва, мислим на све те вајне "газде", радије це сада плацати "струцне" странце, из молим те цак Бангладеса, све са свим доприносима, топлим оброком и путним тросковима него свог родјака или комсију за исте те паре. Такви су наси послодавци (тајкунског типа). А вала ни "дрзава" нам није ниста боља. Сто не плате насе људе постено и дају им постене радне услове 40 сати седмицно и право на 20 дана годисњег одмора и радице људи. Не иде нико у Њемацку и оставља своју породицу овдје зато сто воли Андјелију Меркел, вец зато сто постен цовјек који нема јос неки посао "са стране" од своје плате не мозе зивјети, мислим на радницку реалну плату а не ове погузије будзетлије са пар хиљада сто нам "поправљају" просјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта се највише исплати

15.02.2020 18:13

Најплаћенији гастарбајтер у БиХ је високи представник Валентин Инзко који има мјесечну плату од 25000 €.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

15.02.2020 21:55

Не плацамо га ми ста те то тангира...проблем су ови којима плате из будзета иду а не раде ниста

Name

ТАКТИКА

15.02.2020 18:51

ЊИМА НЕ ПЛАЋАЈУ ПАР МЈЕСРЦИ И САМО ИХ ВРАТЕ У БАНГЛАДЕШ, ПА НЕК ДОКАЖУ!!!!! КОЈИ СУ ТО КЛОШАРИ ДОМАЋЕ РАДНИКЕ ВИШЕ ЛАГАТ И ВАРАТ НЕМОГУ!!!! ДАЛИ ЗА ЛЕКОВЕ ТАКВЕ ЗАРАДЕ ДАБОГДА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

16.02.2020 06:21

Чудан је наш народ. Од рата овамо ради 300 сати за 400 марака, нема дана уплаћеног радног стажа и сад каже да више неће. Ко би нама угодио.

ОДГОВОРИТЕ