Лични и партијски интереси предузећа воде у губитке

Политичка мотивисаност, страначко запошљавање, вишак радника, лични и партијски интереси - све то јавна предузећа Републике Српске води у енормне губитке, изјавили су представници синдиката у емисији „Изазови“ БН телевизије. Реформа јавних предузећа подразумијева и озбиљне резове, који се врше масовним отпуштањем радника. 

Република Српска 14.02.2020 | 22:37
Лични и партијски интереси предузећа воде у губитке

Резултат страначког запошљавања - „Електропривреда Републике Српске“ отпушта више од 600 радника! Отпремнине се крећу до 51 хиљаде КМ. Али, отпуштању није крај.

„Страни консултанти направили су анализу и рекли да има 40 одсто вишка запослених. Рекли смо да не можемо ићи са тако великим резовима, па само се нашли на 15 одсто, то је у Бијељини 150 радника,  и укупно око 600 радника. Али, биће и даље вишка“, каже Милан Лукић, члан Одбор синдиката “Електропривреде” и предсједник Синдикалне организације у “Електро-Бијељини”.

Парадокс у „Жељезницама Републике Српске“: Вишак запослених, а фале радници.

„Ми се и дан-данас сусрећемо са вишком, а са друге стране имамо мањак људи у извршном особљу, мањак бравара, електромеханичара, машинских техничара“, каже Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности “Жељезница”.

У „Шумама Српске“ неће бити отпуштања радника - управа се нада да ће постојећи вишак у бити пензионисан.

„Засад немамо вишка радника, али сам разговарао са директором и рекао ми је да се узда у природни одлив радника“, рекао је Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства Републике Српске.

Ко је одговоран за лоше стање у јавним предузећима?

„Осим страначких, бојим се да су ту преовладавали лични интереси“, јасан је Марин. 

Мањак одговорности је на листи проблема:

„Директори који су направили огромне губитке који се мјере стотинама милиона само су прешли у друга предузећа и нису одговарали“, каже Марин, наводећи да је то један од проблема лошег пословања „Жељезница“. 

Оно што је карактеристично за сва јавна предузећа јесу ниске плате.

„Плата радницима у јавним предузећима 12 година није повећана. Ако не дође до  повећања цијене рада запослених за барем 15 одсто, то може изазвати бунт“, наводи Павловић. 

Влада Републике Српске одлучна је да заведе ред у јавном сектору. Планира да започне са реформом предузећа - смањи број радника, смањи обавезе и јасно дефинише приходе. Уз ионако ниске плате и масовни одлазак становништва, из синдиката јавних предузећа сагласни – све то води Српску, њене грађане и јавна добра у суноврат.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Електро Бијељина

14.02.2020 21:54

Милана Лукица треба смијенити. Поставити синдикалца који це се борити за права радника а не за своје лицне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.02.2020 08:25

Ово је само прва фаза отпустања радника из јавних предузеца .Бице великих отпустања јер је висак преко 50% .Друга и треца фаза крецу за 2 године после опстих избора тако је договорено са свјетском банком и ммф

Name

Рале

15.02.2020 07:25

Синдикалци се боре да власт опстане,јер је они и плацају. За сиротињу засад бригу води само оно мало младих опозиционара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

15.02.2020 08:51

Да ли остају радници или ... знамо ми радници све

Name

Хахаха

15.02.2020 14:52

Поједини електро инзењери током радног времена дају приватно цасове уценицима основних и средњих скола и не буду вецим дијелом дана на послу и ти прицас да су дефицитарни електро инзењери...хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2020 18:06

Из математике знамо цас 10КМ а током радног времена а падају од посла и треба их јос дефицитарних фууј

Name

За Милана

15.02.2020 17:43

Колико пара месецно добијас од радника као цланова синдиката и не радис ниста за њих? И гдје све синдикалци једете и пијете на потпис од насих радницких пара? И ти прицас о постењу правди и свему осталом...цццц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

15.02.2020 17:59

Анемицни и бескрвни свака цаст гледаоцу за коментар који је упутио представницима синдиката. Назови гостима емисије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милане

15.02.2020 18:04

Колико добијас као синдикалац пара од тих истих радника које не ститис сваки месец од плате им се одбија а ти се богатис купујес нов ауто и једес и пијес на потпис по ресторанима. Не прицај о постењу. Далеко си ти сад од тога. Инзењерууууу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

враг

15.02.2020 18:53

Овај Лукиц се накупио станова од Електро и сад их препродаје, а прица о некој правди.Одвратан лик.

ОДГОВОРИТЕ