Станић: Додик сваки сат времена мијења мишљење

- Одлука Уставног суда је у најмању руку непотребна, а она је посљедица игре пинг-понг између СНСД-а и СДА, казао је шеф Клуба посланика СДС-а у НС РС Миладин Станић.

Република Српска 14.02.2020 | 12:45
Станић: Додик сваки сат времена мијења мишљење

Посебна сједница НС РС, десета по реду, биће одржана у понедјељак 17. фебруара са почетком у 15 часова и са само једном тачком дневног реда: Информација у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ.

Сједница ће бити одржана на захтјев предсједника РС Жељке Цвијановић, након заједничког састанка представника свих политичких партија из Републике Српске.

Оспоравање надлежности Републике Српске од стране Уставног суда БиХ, а везаних за пољопривредно земљиште, доказ је како је Уставни суд прије свега политичка инстанца, која ради на дестабилизацији Дејтонског споразума. Поручио је ово предсједник Парламента Српске.

Недељко Чубриловић подсјетио је на одговор на апелацију Алији Изетбеговићу из 2000. године, о имовинском уређењу РС, али и на низ одлука Уставног суда које нису испоштоване од стране институција на БХ нивоу или на нивоу Федерације, као и да се свега двије одлуке односе на РС.

„Одговор на апелацију тада гдину Алији Изетбеговићу, гдје је констатовано да РС има право на уређење имовинских односа унутар РС. Не треба да подсјетимо да 16-17 одлука Уставног суда инситуције државе БиХ нису испоштовале“ , рекао је предсједник НС РС Недељко Чубриловић.

Јединствене ставове свих политичких партија по питању мијешања Уставног суда у надлежности РС, очекују у СНСД-у.

„Оно што је урадио Уставни суд, практично прелази све његове надлежности и практично се ставља у улогу ОХР-а. А то је некакав био план и од раније, и то је прелазак једне црвене линије што се тиче РС“, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у НС РС, Игор Жунић.

У СДС-у одлуку Уставног суда називају непотребном. Поручују да ће подржати закључке НСРС, али зависно од тога да ли ће они бити изграђени на заједничком ставу свих партија или само појединаца, као што је то раније био случај.

У том смислу, у СДС-у сумњају у искреност намјера члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је, како кажу, небројено пута до сада показао како лако мијења мишљења, посебно када је у питању доношење значајних одлука за РС. 

„Одлука Уставног суда је у најмању руку непотребна, а она је посљедица игре пинг-понг између СНСД-а и СДА. Видите да се Уставном суду обраћају само те двије странке.

Мислимо да је врућ кромпир послат Додику, а не СДС-а. У вријеме владавине СДС-а у Сарајеву, то се није дешавало. Ми смо одговорна странка. Нећемо да улазимо у муљ или бистру воду која ће сапрати Додика. Али хоћемо урадити све оно што штити интересе Републике Српске.“, каже шеф Клуба посланика СДС-а у НС РС, Миладин Станић.

На различите ставове наишло се и по питању мишљења правних тумача како не постоји модалитет да се стране судије повуку из Уставног суда БиХ.

„То је друга тема и тек по закључку НС РС о томе можемо да расправљемо.“, каже предсједник НС РС Недељко Чубриловић.

„По нашем мишљењу постоји могућност да стране судије оду из Уставног суда и мислим да за било коју државу која хоће да функционише нормално, само присуство страних судија је нека врста протектората и мислим да је дошло вријеме да завршимо са тим.“, поручује Игор Жунић из СНСД-а.

„Власт РС је у потпуној корупцији и криминалу. Једноставно све њих појединачно или посебно појединачно страни, па и федерални, или инситуције БиХ имају у шаци. То су уцијењени људи. Они знају, да из РС ово што се налази на власти, или ће слушати или ће бити ухапшено“, сматра шеф СДС-овог Клуба посланика у Парламенту, Миладин Станић.

У СДС-у сматрају и како је губљење надлежности већ почело, посебно сада, са потписивањем МАП-а и приближавањем БиХ НАТО-у. Такође, коментаришућу одлуку да се српски представници у заједничким инситуцијама повуку када су у питању доношења одлука, Миладин Станић је поручио је сагласан са тим, само ако је то једини механизам одговора на противдејтонске одлуке Уставног суда БиХ.

БН ТВ 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Како.

14.02.2020 11:54

БАЈА КАЖЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро речено

14.02.2020 11:55

Чини ми се је СДС притјерао Снсд у ћошак са овом иницијативом и сва част на потезу. Да не би Шаровићевог преса у понедјељак, нико не би реаговао. Јер стајала је ова вијест још од четвртка и нико ништа..Након прозивке у понедјељак морали су реаговати, на врат, на нос.. . Не треба само пустити Додика да за пар дана опет окрене причу, као и за Нато и за све остало..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста

14.02.2020 11:57

Постује се став и одлуке скупстине а не суда?!!! Још та скупштина није скупштина него МД прција .РС је нефункционална и преузета од МД и његових климогаваца . А ви то признајете ? Признајете њихове одлике ? Јер имају већину ? А кад муслимани изгласају негдје гдје имају већину је прегласавање и позивате се на националне интересе!!!! Није ово шведски сто мајку му !!!!! Правила морају и јесу иста за све .. Једино Срби увијек тразе изузеће !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

14.02.2020 12:02

ИСТИНА СТАНИЦУ ОН СЕ ЦЈЕНКА МОЗЕ МУ СЕ А НАРОД ГЛЕДА СЛУСА ЦЕКА НЕКО ЦЕ МУ ДТУГИ РЈЕСАВАТИ ПИТАЊЕ ЗИВОТА АМА ОВО СТО ДОДИК РАДИ СВИМА НАМА НИЈЕ ХУМАНО ТРЕБА ЗАУСТАВИТИ ОВО СТО НАМ РАДЕ СНСДОВЦИ САМО НАС СВАДЈАЈУ ОДЦЈЕПЉУЈУ А МИ ВЈЕКОВИМА СКУПА ЗИВИМО ОРОДЈАВАМО СЕ И ТАКО ЦЕ БИТИ А НЕ ДА ЗИВИМО КО АФРИЦКА ПЛЕМЕНА У ЕНКЛАВАМА И ДА НАМ ОНИ ОДТЕДЈУЈУ СТА ДА РАДИМО И ДАЈУ МРВИЦЕ СТВАРНО ДОСТА НАРОДЕ МОЈ ОВЕ ЦИРКУЗИЈАДЕ СВАКИ ДАН НОВА РЕЗИЈА ДВА ТРИ ЦОВЈЕКА НАС ВОДЕ НА ДНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

14.02.2020 12:04

Ма нема нама помака док је Додик на власти. Промене,било какве му неодговарају. Човјек само у мутној води функционише. Избори му овакви одговарају. Ноћу вуцају вреће са листићима,мјењају их убацују своје листиће мјењају записнике,цјели ноћ муљају и покраду изборе. ЕУ закони,правила ,ништа то њему не одговара. И сад ће ову ону тему док непримакну избори и опет исто. Мјесец дана штимају-као пребројавају 600 хиљада листића. Ова задња дешавања одговарају и Бакиру и Човићу и Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2020 12:13

Постује се став и одлуке скупстине а не суда?!!! Још та скупштина није скупштина него МД прција .РС је нефункционална и преузета од МД и његових климогаваца . А ви то признајете ? Признајете њихове одлике ? Јер имају већину ? А кад муслимани изгласају негдје гдје имају већину је прегласавање и позивате се на националне интересе!!!! Није ово шведски сто мајку му !!!!! Правила морају и јесу иста за све .. Једино Срби увијек тразе изузеће !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зависи

14.02.2020 12:18

О Проинтеру не мјења мисљење. Никако.

Name

XXXЛ

14.02.2020 12:15

ЗИВА ИСТИНА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вец виђено

14.02.2020 12:27

СДС це као и обично подржати све сто СНСД предложи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.02.2020 13:25

Вљда како СДА каже.

Name

Ре

14.02.2020 13:40

СДА је боља од СНДС само нико неће да призна јер од мржње не видиш суму од дрвећа

Name

ДрМр

14.02.2020 13:23

Кад би баја мијењао чарапе ко ставове могло би се стајати поред њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мзтп

14.02.2020 14:15

Додик би требао бити министар за тудје послове у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никица

14.02.2020 14:18

Избори иду додик зна ста ради ниста се промјенити неце СДС треба водит бољу политику изгубице опет изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

14.02.2020 14:32

Неповољне временске прилике утичу на њега, таква је болест...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

14.02.2020 14:49

До сад је 3пут промијенио мисљење о мап-у.. прво никад.. па јесмо.. па опет нисмо.. па онда хоце у нато.. па неце.. па потписа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладине,

14.02.2020 17:17

Ако ћете учествовати на Скупштини РС и усвојити закључке који Додика треба да извуку из блата и да народу Додик поново буде приказан као патриота, онда сте и ВИ сви који гласате-ПАПЦИ. Пустите Додика нека сам једе кашу коју је,без вас, скухао. Сваки путвас позове најединствокада направипроблем и сви сваки пут насједнете-или сте исти каои он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

14.02.2020 21:40

Тако је, исправно и једино логично.