Изложба Весне Вујичић отворена у Бијељини

Представљајући се публици са циклусом портрета, ликовна умјетница Весна Вујичић је синоћ отворила своју другу самосталну изложбу у Галерији бијељинског Центра за културу. Изложба носи назив “Светлоносци” јер су у питању портрети православних духовника.

Република Српска 13.02.2020 | 14:28
Изложба Весне Вујичић отворена у Бијељини

10 портрета православних духовника које Весна Вујичић представља бијељинској публици на својој изложби “Свјетлоносци” обиљежило је њен пут и узрастање у православној вјери, како је умјетница истакла. На портретима су приказани и светитељи који су канонизовани, али осликани су и наши савременици, у Цркви Христовој.

“Жељела сам да представим свјетлост њиховог живота да би она обасјала и све нас, све оне који буду дошли и погледали изложбу. Техника коју сам користила је комбинација акрилика и пастела, коју у последње вријеме највише и користим и занимљива ми је због комбинације” истиче умјетница на отварању изложбе.

Кустос Галерије Центра за културу Бијељина, Милијанко Михољчић, каже да је посебно поносан да управо ова умјетница отвара овогодишњу галеријску сезону.

“Весна је доста била присутна и раније. Са својим оцем, покојним Ненадом, академским сликаром, такође је излагала, а редовно излаже и на Умјетничком салону. Посебно ми је  драго што управо са Весном отварамо овогодишњу галеријску сезону. Она је, сем што је академски сликар, и живописацц и појац, вјерујућа је, осјећа то, једноставно јој пристаје овај рукопис. Ликове које одабрала су заиста фасцинантни”, истиче Михољчић.

На портетима су приказани, међу осталима, патријарх Павле, владика Николај, Свети Сава, али и духовници које је ауторка упознала у манастирима, као што је отац Петар Петрић који је био настојатељ Манастира Светог Василија Острошког у Бијељини.

“Затим, ту сам осликала и оца Исаију, игумана Манастира Илиње, то су људи који су блиски нама и који су и мене, а вјерујем и многе друге поучавали и помагали на том заједничком духовном путу. Вјерујем да ће се многи обрадовати када виде духовнике које познају и који су нам свима много помогли”, истиче Весна.

“Дужност умјетника је да, и на овакав начин, нуди људима вриједност и квалитет”, нагласила је ауторка изложбе портрета “Светлоносци”, и додала да ће се у наредном периоду посветити иконопису кроз савремени израз.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Градјанин

13.02.2020 19:10

Бас лијепа вијест. Весна је дивна дјевојка. Примјер да постоје медју нама и нормални, цисти, људи.

ОДГОВОРИТЕ