Цвијановић: Ми желимо систем добар за све

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу Срни да проблем БиХ и јесте у томе што представници три конститутивна народа никада нису чак ни сјели и отворено разговарали о томе шта су чије потребе, а камоли да су нешто рјешавали.

Република Српска 13.02.2020 | 13:43
Цвијановић: Ми желимо систем добар за све

На питање да прокоментарише изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да “неће прихватити условљавање које долази из Републике Српске у погледу одласка страних судија из Уставног суда БиХ”, Цвијановићева каже да ако је тако рекао, онда једино може да одговори “жао ми је, опет се нисмо разумјели”.

– Ми желимо да уредимо систем који ће бити добар за све, али ако је Бошњацима потребна држава која ће бити по мјери једино Бошњацима онда смо се још мање разумјели. Проблем ове државе и јесте у томе што представници три народа никада нису чак ни сјели и отворено разговарали о томе шта су чије потребе, а камоли да су нешто рјешавали – нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да има своја објашњења зашто је то тако, а прво је да су њих странци размазили и лакше им је отрчати у неку амбасаду и искукати се него сјести са партнертима и разговарати, јер онда се мора нешто и урадити, а ако се плаче, онда ће неко други одрадити посао.

– Друго објашњење јесте да је уплитање страног фактора често било контрапродуктивно. Некада ми дјелује да је њима драже да буду посредници и преносе поруке међу нама него да охрабре унутрашњи дијалог. То је једна лоша стара навика. Не може таква држава успјети. Замислите, четврт вијека неко посредује међу представницима народа јер они нису кадри сами сјести и разговарати – истакла је предсједник Републике.

Она је у интервјуу Срни констатовала да је то поражавајуће за свакога ко жели озбиљно да се бави политичким и другим послом.

– Што се тиче бошњачких партија, њима наравно одговара да стране судије доносе одлуке које одговарају њиховим политичким амбицијама и прекрајају уставни систем умјесто да штите уставност – нагласила је Цвијановићева.

На питање да ли су бошњачки политичари охрабрени или чак у спрези са Уставним судом БиХ с обзиром на чињеницу да су у најави и неке нове апелације с намјером да се оборе одређена законска рјешења у Републици Српској, Цвијановићева је одговорила да је већ коментарисала да се тај суд перципира као инструмент бошњачке политике.

Она је истакла да је њена обавеза као предсједника Републике била да види како на посљедњу одлуку Уставног суда БиХ у вези са статусом пољопривредног земљишта у Српској гледају представници институција и свих политичких партија и тај одговор је био јасан и једногласан, а било је и објашњење министра пољопривреде, као и правних и уставних стручњака.

Упитана како онда да се прича о будућности ако 25 година у БиХ није могуће да се бар сједне и разговара, Цвијановићева је одговорила да је очито тешко.

– Ако је будућност договор, онда је има, ако је малтретирање једних од других или од међународног фактора, онда је нема. Што се мене тиче, разговор је увијек прва и најбоља опција, али не можете причати сами са собом. Чекали смо на провођење изборних резултата кад је ријеч о нивоу БиХ више од годину дана и тај процес још није окончан, а кад је ријеч о нивоу Федерације БиХ, ту још није ништа урађено – навела је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише тврдње да увијек брани ЕУ чак и кад гријеши, Цвијановићева је одговорила да то није тачно, већ да она брани европски пут БиХ, јер зна да је он добар за БиХ и да треба да се проведу одређене реформе.

(Срна)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

13.02.2020 12:50

Тај систем имате само ви. Нисте ни могли сањати ста цете све имати ви и васа породица док јадни народ бјези из ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

13.02.2020 14:44

ТО РЕЦЕ , НАСА ЛИЈЕПА БИСЕНИЈА

Name

ре

13.02.2020 15:40

Боље би ти било да се држиш дејтонског споразума и признаш да су стране судије у уставном суду исто што и ентитети и сваки други дио дејтонског устава. Стране судије никада неће отићи из уставног суда, или бар ми то нећемо запамтити. У овој држави и требају да постоје стране судије, домаћим судијама ја не вјерујем ништа. Та тројица судија су у врху европске правне елите. Ултимативно тражити да се мијења један дио дејтона је неспроводив, постоји парламент БиХ и једино се тамо може устав мијењати двотрећинском већином, све остало је политичко шарлатанство.

Name

Ре

13.02.2020 17:16

Какав систем ти и СНСД само зелите уништити судство и устав да можете мирно спавати

Name

БањаЛука

13.02.2020 12:51

Ма.ви зелите само себи и васим "кумовима"добро.....уствари ви мрзите сами себе а од 12х и све око себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

13.02.2020 12:51

Јесте једнако 600 км.дневно се горива успе. То је висе од мјесецне минималне плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

13.02.2020 12:55

Питај омладину,пензијонере и борце како зиве. Сав новац дајете за куповину папака да би остали на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим те,

13.02.2020 13:32

Поштеди нас твојих изјава.Трошиш 600км дневно за гориво,и ти ћеш ми рећи да ти је РС,и њени грађани битни.Лолико ти,пејина унуко трошиш за гориво,мјесечно,мали број пензионера има толику пензију.Ајде прођи нас,богати

ОДГОВОРИТЕ
Name

бошњак

13.02.2020 13:38

Јесу јесу сјели су преставници свих народа и договорили што треба свим народима и то потписали сви и срби и бошњаци и хрвати а све надгледале сталне чланице

ОДГОВОРИТЕ
Name

бошњак

13.02.2020 13:42

Дејтонски споразум је потписан када су се све три стране срби бошњаци и хрвати договорили и ставили своје потписе на тај документ ДЕЈТОНСКИ споразум.Е сад да би се нешто промијенило требају опет сви да дају своје потписе а гаранти споразума пет сталних чланица УН дају своје потписе.Све мимо тога не вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.02.2020 13:49

Ова се увијек рашкокодаче кад Баја нешто закува...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2020 14:02

Опет просипа "бисере",као и обицно.

Name

Бисер

13.02.2020 14:08

Ко ову јос узима заозбиљно?Додиков мегафон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуууаааа

13.02.2020 14:12

Ви зелите само новац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Накитутенатакоте

13.02.2020 14:28

О цему ти пропала глумице,јел ти знас да су Босњаци нај многобројнији у БиХ и срби и хрвати заједницки не броје висе од Босњака тј .да морас сконтат неке ствари пропала милетова пјеваљко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

13.02.2020 14:34

Ти не знас јеси ли посла или си досла. Обицна марионета и баба свадјалица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

13.02.2020 14:37

како це цовјек сјести са вам кад сте нас убијали и опет трците једни и београд други у загеб по инструкције и сви криви ви управу а мрзите ову дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

13.02.2020 15:04

Дејтонски споразум је србима дао доста,поготово нама који смо провели цетири године на ратисту!Али ста то вриједи кад нас убисе ове насе неписмене будале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

13.02.2020 15:11

Нема се ту ста висе прицати,прицате ево 25 година и ста смо добили,једно велико ниста а ви све богатији и богатији, доста је и вас висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.02.2020 15:24

НЕ ДАО БОГ НАРОДУ ОНО ШТО МУ ВИ ЖЕЛИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

13.02.2020 15:56

Напокон неста поцела добро, Нису сјели народи у БиХ не три него сви градјани па да се крене од граница дрзаве ста је насе а ста су комсије узеле и користе па вратти . Е онда наставити разговарат како да се прави добар дијалог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

13.02.2020 16:03

Звиздић и Бакир пристају да се укину стране судије у пакету са укидањем ентитетског гласања.....бујрум.неко добија неко губи.....и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

13.02.2020 17:46

Лаксе је то реци,него урадити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

13.02.2020 19:29

И народ зели да му се скинете са грбаце али ви упорно настављате да га тлаците и понизавате.

Name

Плавуса

13.02.2020 23:48

ПЛАВУСО ДРАГА КОМПАС У РУКЕ И ВИДИ ДЕ СИ НИЈЕ ТЕ СТИД ДА КАЗЕС ДА НИКО НИЈЕ СЈЕО ДА СЕ ДОГОВОРИ....А СВАКИ ДАН СТЕ НА НЕКИМ ТОБОЗЕ ДОГОВОРИМА ДОГОВАРАТЕ СЕ СТА ЈЕ ЈОС ОСТАЛО ДА УНИСТИТЕ И ПРОДАТЕ И ДА КУПИТЕ ЈОС КОЈИ АВОИОН .....СВАКОДНЕВНО НАМ УБИЈАТЕ НАДУ ДА ЦЕ БИТИОЉЕ С ВАМА И ОВОМ НАКАРАДНОМ ПОЛИТИКОМ ,,,НИКАД,,,ИДИТЕ И ПУСТИТЕ НАС НА МИРУ.....ДОСТА ЈЕ А И ПРЕВИСЕ...БОЉЕ НЕ ПРОГОВАРАЈ НАПРИЦАЛА СИ СЕ ДО БОЛА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја плавуше

14.02.2020 00:25

Изгледа као шлагирана , без коментара она док одшкрине свија шлагирана уста видис одмах да лаже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооооо

14.02.2020 10:50

Чуј сад ове.Па до јуче си причала да је РС рај за федерацију.Боже благи што смо ми скривили да нас оваке скуле воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

драга зено

14.02.2020 20:29

Зено систем дрзаве једно комплексно питање даби знали одговор морас се сколовати у земљи којој влада систем законитости , нацин примјене законитости, резултати система се морају знати проуцити даби остварили неку одредјену законску добит у друству (капиталистицком ) владавини капитала, а то знање се немозе стеци у земљи у којој је јос утицај титоизма и социјализма а приватна своина се гура под тепих без вецег утицаја у развој земље, а утицај остварују они који зиве на рацун других а своим радом то незаслузују нпр. одредјен број у медецини , просвијети , муп. итд . У 75% слуцаја то су све обицни послови који незаслузују та примња која имају, а тиме угрозавају оне који заслузују веце зато се у систему цијени онај ко остварује добит (профит квалитет и знање).

Name

Мато

15.02.2020 13:18

Бозе мој горег лазова није мама родила та смрди гдје стане покрали сте све Нема висе Кредита сад је досло сијање мрзње свесте кроз гузове протјерали свисте ВИ дзубрад сви вас треба на голи оток И гумене цекице да лупате камен

ОДГОВОРИТЕ