У Жељезницама РС плате изазвале праву пометњу

Повећање најниже плате у Републици Српској за 70 КМ обрадовало је многе, али је у Жељезницама РС изавало праву пометњу јер, по процјенама синдиката, сада око 70 одсто запослених у ЖРС ради за минималац, па су отправници возова и поједине машиновође у истој равни као НК радници.

Република Српска 03.02.2020 | 18:43
У Жељезницама РС плате изазвале праву пометњу

– Не тврдимо да чистачице или неквалификовани радници имају превелику плату. Напротив, минималац би требало да буде бар 1.000 КМ. Не кажемо, дакле, да су њихове плате превелике, него да су плате машиновођа, техничара, отправника возова и висококвалификованих мајстора срамотно мале и да су они доведени у понижавајући положај – сложно поручују синдикалци и траже хитан састанак са управом Жељезница РС и представницима Министарства саобраћаја РС, како би ријешили ову ситуацију.

Синдикалци траже да се након повећања минималца нађе начина да се пропорционално повећају плате и средњем кадру, професионалцима који су кључни за опстанак и функционисање жељезница.

– Након што је повећан минималац, нама је створен огроман проблем. Истина, уз плату радници добијају и стимулацију у висини од 17 до 20 одсто, али то није трајна категорија, него зависи од одлуке пословодства. Тражимо да се кроз колективни уговор уреди однос плата. Дакле, ако је онима с најнижим примањима повећана плата за 70 до 80 КМ, онда треба да се пропорционално повећа и средњем кадру – каже Јеленко Добраш, предсједник Синдиката железничара РС.

Како објашњава Симо Цвјетковић, предсједник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС, проблем је настао због односа коефицијената према којима се обрачунава плата, те цијене рада и загарнтованог минималца.

– Ето, на примјер, машиновођа трећег ранга, који не може да вози брзи воз, али има исту школу као и друге машиновође, има коефицијент 4,35. То значи да, уз актуелну цијену рада од 120 КМ, његова основна плата износи 522 КМ – каже Цвјетковић.

Додаје да машиновође, истина, имају и додатак по пријеђеном километру, али да је то „нешто сасвим друго.“

Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности, каже да о овом проблему нису водили рачуна ни Савез синдиката РС, ни Конфедерација синдиката РС, када су заговарали повећање минималца у РС.

– Сада неко треба да се побрине да се плате повећају и другим запосленима у Жељезницама РС, јер напросто није у реду да и људи који раде сложеније послове и, на крају крајева, имају већу одговорност, примају минималац – каже Марин, који је иначе отправник возова и има укупна примања од око 800 КМ, али како каже, захваљући прије свега додатку на минули рад, јер има 45 година стажа.

Синдикалци упозоравају да је ионако, што због отпуштања радника по плану реструктурисања што због самовољног одласка незадовољних жељезничара, број радника на такозваним „извршним пословима“ драстично смањен – до те мјере да је све теже организовати смјене и обезбиједити да радници искористе годишње одморе.

Отпуштали уз отпремнине, па сада запошљавају

Након што је, по плану реструктурисања, број радника у посљедње двије године смањен са 3.098 на 2.251, појавио се мањак жељезничара на пругама и мајстора у радионицама, па ће управа ЖРС до крај марта запослити 57 нових радника у извршној служби. Из управе ЖРС су саопштили да су за ову одлуку добили сагласност Свјетске банке.

– То је резултат лошег управљања, јер сада примају исте оне кадрове којима су давали подстицајне отпремнине да напусте предузеће. Бојим се да радника какви су ЖРС потребни нема на бироу – каже Златко Марин.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тахир

03.02.2020 17:58

Тако це бити и у здравству . Вецина здравствених установа плаца раднике по нај низем коефицијенту а повецањем минималца изједнацице се плата медицинске сестре и раднице на одрзавању хигијене .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воде

04.02.2020 06:45

Исто стање и у Поштама Српске какав директор таква И фирма ,битно је да БРатуначки пелет добро иде тендер је тендер .

Name

цекај

03.02.2020 18:07

Стрпи те се зељезница брзо нетаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

03.02.2020 19:20

ма која црна зељезница, ста па ви производите, возови стари по 70 година...само сисате овај јадни будзет, никакве користи од вас, мало, мало цим затреба гласова у добоју додо запосли и капне који милион, а ви стално у минусу...да вас све продају у сyаро зељезо заједно са пругом, било би неке вајде од вас...море марс....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

04.02.2020 04:49

Па дигнуте машиновођама плате,колико возова видим да пролази невјерујем да има у ЖРС више од 10 машиновођа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаб

04.02.2020 08:08

Ово са платама машиновођа је најблаже речено циркус! А да их се пита на примјер, колико приме кад им се урачунају сви додаци, колико пута пишу да су возила двојица и наплаћују километре двојица а један вози а други спава код куће, колико путних трошкова наплате а возе се на посао често џаба возом, и т.д.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архимандрит

11.02.2020 17:17

Немој да прицас о нецему сто немас појма пре него поцнес лагати прво се добро информиси то су радници који једино дрзе зељезницу на ногама сви би били сретни када би масиноводје напустиле зељезницу јер би се зрс угасила а приватни хрватски оператер ППД би возио сву робу и имао би добит то је све настимала ова црвена банда