Касно апеловање синдикалаца у Жељезницама РС

У Жељезницама Републике Српске спроводи се модел реструктурирања, који може бити катастрофалан по предузеће, упозорио је за Српскаинфо Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности, једне од водећих синдикалних органиозација у Жељезницама РС.

Република Српска 01.02.2020 | 12:33
Касно апеловање синдикалаца у Жељезницама РС

Марин подсјећа да су поједини синдикалци и раније упозоравали на то, али да их нико није слушао.

– Подјела Жељеница РС на два предузећа, како је предвиђено планом реструктурирања Свјетске банке, може довести до тога да се распрода оно што се продати може и да нашим пругама возе туђи возови. Подсјећа ме то на ситуацију у Србији, гдје гдје је отворено речено: овај модел није добар, али ми ћемо га примјенити – каже Марин.

Он поручује да жељезничари у РС, који мисле о будућности, нису за модел сличан оном у Србији, него за онај који је примјењен у Словенији.
– У Словенији су жељезнице трансформисане у холдинг, што значи да су предузећа у скклопу система жељезница остала на неки начин заједно, да у случају губитака могу једни друге помоћи и чупати из минуса. Ето, Словенија данас има најуспјешнију жељезницу у региону и једну од бољих у Европи – каже Марин.

Његови опоненти тврде, међутим, да је Марин “превидио” двије озбиљне чињенице.

Прво, сада је касно у РС се залагати за било какав модел реструктурирања, та ствар је већ ријешена, модел Свјетске банке се увелико проводи, и то уз кредит од скоро 100 милиона КМ, које ће враћати грађани РС у наредних 30 година.

Друго Словенија нема успјешну жељезницу не само због доброг модела реструктурирања, него прије свега зато што имају пуне руке посла, првенствено с превозом роба из луке Копар и иначе са сјеверног Јадрана ка контионенталној Европи.

Жељезнице Републике Српске, као што је познато, не излазе ни на једно море, нити су директно повезане са лукама. Истовремено индустрија у РС није толико развијена да би Жељезницама “задала” довољно посла и прихода на основу превоза сировина и роба, оцјењују познаваоци прилика.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бивши жељезничар

01.02.2020 14:27

Жељезнице РС имају неспособан менаџмент који је својим радом и довео жељезнице до пропасти. Сав посао се своди на уградњу директора у цијену превоза, а о пословању жељезнице се не води рачуна. Свакако све то народ плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.02.2020 19:16

Јадни Цедо нико да га се сјети.

Name

Мурија

01.02.2020 14:34

Три воза у РС и толика фрка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

(Изворни) СНСД 1995

01.02.2020 14:39

Ма вама жељезничарима треба пар флаша брље од крушке и двије-три гајбе пива, и ви ћете бити срећни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервиши

01.02.2020 17:40

Један нектар може и топо или једна брља. Доста је нисте навикли на обоје (више).

Name

ЗВОРНИК

01.02.2020 20:06

Сад си паметан. Како сте ви данашњи синдикални лидери разбијали јединствени синдикат, ради ваших лични интереса и жеље за власти, тако данас политика уништи жељезницу. Е по томе сте ви исти и разумијете се бумбару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок море

02.02.2020 14:20

Послије оне гајбе нектара и флаше виљамовке фабричке (шпиритуше), њима нико и ништа више не вјерује. И у праву су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анономусс

02.02.2020 17:44

Ма вас неби ММФ ишчупао из минуса колико сте ви у стању да украдете.

ОДГОВОРИТЕ