Земље Балкана виде шансу у страним улагањима

Све земље Балкана виде шансу у страним инвестицијама, тако да издвајају све већи проценат подстицаја за страна улагања. Међутим, то није пут ка развоју земље, јер овим мјерама само се отвара тржиште јефтине радне снаге и гаси домаћа привреда, указали су аналитичари у емисији “Глобално”.

Република Српска 29.01.2020 | 22:33
Земље Балкана виде шансу у страним улагањима

Све земље Балкана виде шансу у страним инвестицијама, тако да издвајају све већи проценат подстицаја за страна улагања. Међутим, то није пут ка развоју земље, јер овим мерама само се отвара тржиште јефтине радне снаге и гаси домаћа привреда, указали су аналитичари у емисији “Глобално”.

“Имате изузетно високе субвенције искључиво страним инвеститорима. Оне јесу проблематичне са неког аспекта, дајете привилегије оном што долази и питање је да ли су такве категорије уставне. Када имате фабрику - плаћате порез држави. Истовремено,  држава од тог пореза даје субвенцију неком новом страном инвеститору, тако да директно финансирате своју конкуренцију и уништавате је”, тврди Саво Манојловић из Удружења за заштиту законитости и уставности.

“Ако ми инвестирамо да би они дошли овдје и инвестирали, то није њихова инвестиција, већ наша. Значи, ми дајемо паре странцима. Зашто бисмо то радили? Треба да улажемо у домаћу памет, домаћу производњу. Да будемо сила на неком пољу, да Србија има `Икеу` као што има Шведска, да има неку своју јаку индустрију”, сматра режисер Борис Малагурски.

Малагурски тврди да свјетским компанијама никада и није био циљ да развију ово подручје.

“Зашто они то раде? Зато што њима никада и није био циљ да се ми развијемо, да се ми обогатимо, да будемо правна држава. Зато што ми онда не можемо да будемо држава за јефтину радну снагу, гдје они извозе своју прљаву индустрију, послове које радници у њиховим државама не желе да раде. Зато им одговара низак степен демократије на овим просторима. Па они који тапшу наше лидере то није зато што они нешто добро раде за нас, него зато што раде добро за њих”, сматра Малагурски.

Садашње богате земље нам предлажу како да се развију земље Балкана на потпуно супротан начин од оног како су се обогатиле, указује Малагурски.

“Они нас стално плаше тим изолационизмом, говоре да ми у потпуности треба да отворимо наше економије, али све те државе, када су се богатиле, имале су веома затворену привреду. Оне су субвенционисале своју привреду, ограничавале су стране инвестиције. Финска, док се богатила, ограничила је стране инвестиције на 20 одсто”, рекао је Малагурски.

Међутим, Димитрије Милић из Организације “Нови трећи пут” сматра да, без обзира на све ове мане, нужност је да државе које су у развоју отворе своју економију.

“Ако сте мала држава, без средстава и довољног знања, не можете се развити. Просто морате да се отворите према извозу, да омогућите да се дио свјетског капитала слије код вас”, сматра Милић.

Сматра да је Србија направила прави корак тиме што се прикључила свјетској економији. Након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, Србија је повећала извоз за три пута, што је пут развоја, тврди Милић.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

30.01.2020 03:10

Да ли постоји неко толико луд да свој новац улаже овдје у ову пропаст. Овдје се отима и краде из хуманитарних организација а камо ли од кога другог. Гдје су они што су до сад уложили и како им је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНГСТЕР ДРЖАВИЦЕ

30.01.2020 07:54

Ма дајте. Ко ће озбиљан улагати у гангстер државице, гдје сваки министар тзражи милион марака да би му се само отворила врата. Какав Балкан каква улагања. Нема страних улагања сами се морате развијати. Направите дуг као Кина, 200 одсто од ГДП али га паметно уложите, купите руднике и лука у Африци, уложите у друге земље тај дуг и они раде за вас и враћају вам тај дуг. И успут развијају вас. Тако се развија. У нас се задужује, па се то даје у јавне набавке, па се јавне набавке дају криминалцима и бандитима, па они не раде ништа него мутке и онда од поврата дуга нема ништа, то остаје народу који има афричку продуктивност и који ће то враћати 200 година. Такве су наше касте политичара, то је све без школе, скупљено са селендри и све у свему то везе нема ни с економијом ни с улагањима и с ничим то везе нема. Нема у нас равојне компоненте нађе владе освајају власт да расподјељују паре од народа а не да народу направе систем да се развија. Балкан је увијек био пропаст и црна рупа и тако ће и остати. Нема овде ни зрно памети.

Name

тако је

30.01.2020 05:12

Али у облику кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злата Хасанбеговиц

30.01.2020 06:07

Балкан це бити европско сметљисте. Динамика (не)неразвијања Балкана говори све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

30.01.2020 11:41

Од пантивека,Балкан је био периферија ЕУ.Зашто би сада били другачије???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравом разуму

30.01.2020 15:02

Је јасно, да нико не развија себи конкуренцију.Нас као друство развити неце, али појединце и те како хоце. Срецан је онај који не овиси од таквих инвестиција и такво способних добронамјерних политицара у власти....

ОДГОВОРИТЕ