"Смјена Трампа била би опасан преседан"

Правни тим Доналда Трампа почео је његову одбрану тврдњом да би се напорима демократа да га смијене поставио "веома опасан преседан" у изборној години

Вијести 25.01.2020 | 22:21
"Смјена Трампа била би опасан преседан"

Они су, на суђењу у процесу опозива у Сенату, истакли да "предсједник апсолутно није урадио ништа погрешно".

Правни савјетник Бијеле куће Пет Сиполони, који предводи Трампов правни тим, рекао је сенаторима на почетку изношења аргумената одбране да би гласачима ускратили право да се изјасне о Трампу на предсједничким изборима 3. новембра, ако би га сада прогласили кривим и смијенили.

"Од вас траже да урадите нешто што ће имати велике посљедице и што је, рекао бих, веома, веома опасно", рекао је Сиполони.

Он је, такође, оптужио демократе да желе да почине "најмасовније мијешање у изборе" у америчкој историји, мање од 10 мјесеци прије предсједничких избора, нагласивши да се то не смије дозволити јер би то било "кршење Устава, историје и обавеза према будућности", преноси Глас Америке.

"Од вас траже не само да поништите резултате посљедњих избора већ да, као што сам рекао раније, уклоните предсједника Трампа са избора који се одржавају за око девет мјесеци. Од вас траже да поцијепате гласачке листиће широм земље", нагласио је Сиполони.

Демократе су у својим аргументима, које су изнијеле претходних дана, тврдиле да је предсједник злоупотребио положај и да би га требало смијенити с положаја зато што је вршио притисак на Украјину да истражи бившег потпредсједнка САД Џоа Бајдена, кандидата за предсједничку номинацију Демократске странке, и његовог сина Хантера, а затим покушао да то заташка опструисањем истраге у Конгресу.

Демократе тврде да је Трамп условљавао посјету украјинског предсједника Володимира Зеленског Бијелој кући, отварањем истраге о Бајденовима, од које би амерички предсједник, како наводе, имао политичку корист.

Тврде и да је најава истрага била услов за исплату војне помоћи Украјини, која је већ била одобрена у Конгресу.

Члан Трамповог правног тима Мајк Пурпура одбацио је тврдње демократа да је у Трамповој политици према Украјини било условљавања, односно тражења "услуге за услугу".

Он је нагласио да је сам украјински предсједник рекао да није осјећао никакав притисак.

"Менаџери Представничког дома вам кажу да знају боље. Демократе кажу да предсједник Зеленски и његови главни савјетници не говоре истину. Кажите ми, како то што говорите о нашим пријатељима помаже америчкој спољној политици и националној безбједности", упитао је Пурпура.

Пурпура је додао да је теорија демократа о "услузи за услугу" заснована на "на спекулацији једне особе, амбасадора САД у ЕУ Гордона Сондленда", оцијенивши да је та спекулација погрешна.

Послије завршетка првог дана изношења аргумената у Трампову одбрану, демократа Адам Шиф навео је на свом налогу на Твитеру да правни тим предсједника САД покушава да "одвуче пажњу и изврне истину".

Шиф је на конференцији за новинаре, послије суђења, рекао да Трампови адвокати "не оспоравају да је предсједник тражио од стране земље да се мијеша у наше изборе и да му помогне да вара".

Сједница у суботу је бити релативно кратка, око два сата, зато што републиканци желе да изнесу већи дио својих аргумената почетком наредне недјеље, када се очекује да број гледалаца буде већи. Изношење аргумената наставиће се у понедјељак.

Уочи наставка процеса у суботу ујутро по локалном времену, демократе које су претходна три дана представиле оптужбе против Трампа доставиле су Сенату документа са суђења, од 28.758 страна.

Трампов правни тим имаће 24 сата подијељена у три дана да изнесе своје аргументе.

У интервјуу телевизији Фокс њуз, Трамп је рекао да би његов правни тим требало да "једноставно каже истину", а демократе је оптужио да су "изнијеле много лажи, измишљотина, да је било много претјеривања и да то није основ за опозив".

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дрина

25.01.2020 23:01

како се миле не сјети ових метода.. ал у рс-у нема неке опозиције.. тако да це добит идуце изборе и потписат нато..

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

26.01.2020 00:57

ма нема од смијене ништа, пајз шта сам вам рекао... то шупља прича..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

26.01.2020 04:02

Какав преседан. Опасно болестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

26.01.2020 06:33

Подрска демократама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

26.01.2020 10:34

Богами и ови су велики демагози. Објасни народу , али да ниста схвати.

ОДГОВОРИТЕ