Десет милиона КМ мање прихода од концесија

Приходи од концесионих накнада у Републици Српској у прошлој години мањи су за готово десет милиона марака или за 18 одсто.

Република Српска 22.01.2020 | 11:43
Десет милиона КМ мање прихода од концесија

Према подацима Пореске управе Републике Српске са 54,4 милиона КМ колико је прикупљено 2018. године, приходи од концесија у 2019. години су износили 44,7 милиона КМ а што је за 9,6 милиона КМ мање у односу на упоредни период, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Раденко Ђурица, предсједник републичке Комисије за концесије каже како податке треба узети са резервом с обзиром да сви концесионари нису још измирили своје обавезе за 2019. годину.

“Према закону, концесионар дуговања по основу накнаде за текућу годину мора измирити до краја првог квартала наредне године. Тек на крају првог квартала 2020. ћемо имати прецизне податке у средствима за прошлу годину”, казао је Ђурица за наш портал.

Према његовим ријечима до велике разлике у приходима је дошло и због тога што је компанија “Схандонг” 2018. године уплатила једнократну концесиону накнаду од осам милиона КМ за аутопут Бањалука-Приједор.

Подсјећамо, недуго након што је Влада РС дала концесију, премијер Радован Вишковић је саопштио како се градња ток пројекта одгађа јер постоје други приоритети.

Међутим концесионар је одбио такву идеју и кренуо у израду главног пројекта што му је и била обавеза по основу уговора. Влада је по истом уговору требала да изврши експропријацију земљишта што није урадила иако рок истиче.

Економиста Дамир Миљевић каже за ЦАПИТАЛ како концесионе накнаде не одражавају реалну вриједност ресурса који се користе те оцјењује да друштво од њих има јако мало користи.

“Ниво накнада је јако низак и необезбјеђује правичну надокнаду за санирање посљедица за исцрпљивање ресурса који се даје под концесију”, каже он.

Додаје како  је држава често умјесто да штити друштвени интерес повлађивала концесионарима па се дешавало да се појединцима укидала обавеза плаћања концесије.

“Зашто су то радили, то је питање за њих. У сваком случају кроз бројне манипулације приходи од концесионих накнада су се смањили”, закључио је Миљевић.

Према посљедњим законским измјенама концесионари у Републици Српској ће убудуће моћи да поднесу захтјев за продужење концесије само под условом да су непрекидно вршили концесиону дјелатност најмање двије трећине уговореног периода и уредно извршавали своје обавезе из уговора.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар