"Нећемо повући закон, Вучић може да дође"

Црна Гора неће повући закон о слободи вероисповести, поручује председник Црне Горе Мило Ðукановић у ексклузивном интервју за Тањуг.

Регион 19.01.2020 | 12:35
"Нећемо повући закон, Вучић може да дође"

Ђукановић истиче да масовни протести због овог закона, које види као у суштини политичке, мада "обучене" у црквено рухо, са наглашеним просрпским предзнаком, не могу угрозити власт, нити политику коју власт води.

"Да смо сматрали да тај закон треба да буде повучен, сигурно га не бисмо доносили. Све аргументе које смо чули против тог закона, чули смо у претходне четири године", каже Ðукановић.

Ово је важан период еманципације Црне Горе напомиње, у коме треба створити све институционалне претпоставке за даљи државни и духовни развој црногорског друштва, па и обнову, како каже, аутокефалности Црногорске православне цркве.

На питање Тањуга - ако нема повлачења закона, који је изазвао протесте и велико незадовољство верника СПЦ и грађана српске националности, који су тај закон доживели као непоштовање њихове воље, а тиме и права - на коју врсту дијалога влада Црне Горе позива СПЦ, Ðукановић каже: "На разговор како имплементирати тај закон".

Председник Црне Горе, у разговору у којем је набројао, како он то види, све историјске, правне и политичке разлоге који су определили власт Црне Горе на овакав потез, те одбацио аргументе противника Закона, истиче да је на сцени много манипулација, а основна је, каже, та да је овај закон легитимисао намеру државе да отме имовину СПЦ у Црној Гори:

"Реч је о бруталној измишљотини и замени теза", каже Ðукановић и наводи да је имовина СПЦ заправо имовина државе Црне Горе, а да је узурпирана у периоду од 1986. до 2000. године.

О томе, тврди, сведоче "неупитне историјске чињенице".

Закон, додаје, неће угрозити верске слободе српског народа у Црној Гори, нити ће им ускратити право да користе цркве и манастире, које је И до сада користила Српска православна црква.

Потрудиће се, каже, да са циљевима овакве своје политике објективно упознају сваког грађанина Црне Горе. "А они, наравно, имају демократско право да се залажу за своја уверења, укључујући протесте И окупљања у организацији цркве”.

Црногорски председник наводи да му је "жао што је део српског националног корпуса у Црној Гори заведен упорном, веома грубом, а у сустини инфериорном политичком манипулацијом лидера просрпских партија", незадовољних, како каже, што су 30 година континуирано дозивљавали изборне И политицке поразе.

Они, каже Ðукановић, свесни своје неконкурентности траже "алтернативни терен политицког деловања, измишљајући угроженост српског народа у Црној Гори И намећући се као његови тобожњи заститници”.

На питање како види оптужбе једног дела црногорске власти на рачун Беогада, па и председника Србије Александра Вучића, да стоје иза покушаја да се уздрма политичка сцена Црне Горе, односно да ли председнику Србије замера што подржава права Српске православне цркве, а тиме и вољу, односно права српског народа у Црној Гори, Ðукановић каже да Београд није уздрмао Црну Гору.

"Од стране државних званичника Црне Горе није било никаквих увредљивих тонова, нити непријатељских порука. Дакле, нема никаквог узнемирења, нити осећаја нестабилности, ми само обављамо своје државно политичке одговорности", оцењује Ðукановић.

"Разумем, наравно, заинтересованост председника Вучића", додаје, да "испрати остваривање права грађана српске националности у ЦГ и у другим суседним државама и његову заинтересованост за положај СПЦ на просторима других држава, где она делује. Али, наше упозорење увек је било нескривено и врло директно - да се та политика мора водити веома суптилно", истиче Ðукановић и напомиње да је још у свежем сећању 1990. година и тадашњи покушај да се уређују права грађана спрске националности у, како он тврди, другим државама у региону.

"Како се то завршило, могли смо да видимо", поручује уз констатацију:

"Неодмерено, недовољно пажљиво бављење тим питањима, са позивом на бригу о правима Срба гђе год да они живе мозе одвести у непримерени патернализам и опасно угрожавање суверенитета других држава у насем региону".

Упитан на чију адресу је упућено то упозорење, Ðукановић одговара: "Свима који тако поступају".

"Били смо у прилици ових дана да прочитамо одређене изјаве високих београдских званичника, укључујући и председника Вучића. Он је говорио о свом легитимном праву да води рачуна о положају грађана српске националности, будући да их има око 28 одсто у Црној Гори. Наравно, разумем његову заинтресованост за положај српске мањине у ЦГ. Али, у елаборацији такве политике говорио је и о Србима у Црној Гори као делу јединственог српског националног корпуса, који би требао следити заједнички национални интерес, који се, опет логично, дефинише у Србији. А, одмах након тога смо могли да чујемо и незадовољство заступљеношћу Срба у државним органима Црне Горе", примећује Ðукановић.

Он, међутим, истиче да грађани Црне Горе, било које националности да су, треба да следе и поштују, националне интересе Црне Горе, а не других држава.

"Јер, национални интереси других држава, макар и суседних, могу бити врло супростављени нашим националним интересима", истиче Ðукановић и подсећа на, како каже, "обнову независности Црне Горе, као национални интерес, који је био супротан националном интересу државе Србије. Такође, интерес Црне Горе да буде чланица НАТО, био је супротан националном интересу државе Србије".

Зато није реално очекивати од Црне Горе, јасан је Ðукановић у дефинисању права, да шири простор за рад у државним органима грађанима који пристају да по политичком позиву делују супротно националним интересима Црне Горе.

На директно питање има ли довољно Срба у органима Црне Горе, Ðукановић одговара да власт нема визију да "уређује Црну Гору као конфедерацију националних заједница", и да се пажљиво води рачуна о томе да државни органи буду конституисани на бази изборне воље грађана И критеријума професионалности.

На питање да ли зна да председник Вучић у Србији трпи критике да је преблаго реаговао на понашање Црне Горе поводом усвајања закона, и кад је реч о положају Срба, те да се чују опаске да он, Ðукановић, ратује са делом српског народа, као и са Србијом, а да за то није добио адекватан одговор, што се тумачи и пријатељским односима са председником Вучићем, Ðукановић констатује да и сам пролази кроз такве ситуације

Те замерке, наиме, види као реакцију националиста и људи ретроградног мишљења "са ове или оне стране". "Они су често исказивали незадовољство политиком коју водим, али никада нисам осећао потребу да се са националистима надмећем у демонстрацији лојалности држави". Препоручује то каже, свакоме, укључујући и Вучића.

"А шта мисле великосрпски националисти и како би они желели да уређују односе са Цном Гором, то смо имали прилику да видимо - пир покушаја паљења црногорске заставе у Београду, позив на линч црногорског амбасадора, као и позив министра спољних послова Србије на пребројавање Црногораца у Србији који подржавају политику Мила Ðукановића", оцењује председник Црне Горе.

Он додаје да је реч "о ретроградним политичким појавама које припадају прошлости", те да верује да "људи који су добили легитимитет већинске јавности у Србји и Црној Гори, морају да се понашају одговорно према заједничком историјском наслеђу и пројекцији заједничке еворпске будућности".

Када је реч о пројекцији заједничке европске будућности, Ðукановић примедбу Тањуга да је резервом према идеји малог Шенгена показао недовољну солидарност, уз аргументацију да је Црна Гора далеко одмакла у процесу преговора са Европом, каже да то није тачно.

Истиче да је аргументација Црне Горе била да ова иницијатива третира питања слободе протока људи, роба, капитала и услуга, која су већ од 2011. обухваћена разним другим регионалнм иницијативама, у којима учествују и Црна Гора и Србија и Албанија и Северна Македонија и друге дрзаве региона.

"Наше је питање било - чему сада стварање још једне регионалне иницијативе, праћено подсећањем да је свака иницијатива за регионалну сарадњу, што се нас тиче, куцање на отворена врата", објашњава Ðукановић.

Међутим, Ðукановић питање иницијативе "мали Шенген" види и кроз призму актуелних проблема, па тако и, како он каже, међусобног поверења, односно неповерења, те политичке зрелости за висе нивое сарадње и повезивања.

Он то објашњава опаском да се питање поверења логицно поставља када, како каже, као отрежењење стигну питања која су сада актуелна у односима Србије и Црне Горе, а која "нажалост, опомињу да још увек нису на прави начин апсолвиране неке важне теме".

"Нисмо изгледа сви једнако јасно схватили и прихватили да су у међувремену настале нове независне и суверене државе, које се морају међусобно уважавати и, полазећи од тога, градити виши степен поверења и сарадње, што ће олакшати живот нашим грађанима".

На питање да ли то значи да идеју малог Шенгена види као великосрпску, Ðукановић каже:

“Није реч о томе. У односу на идеју малог Шенгена, како сам већ казао, имали смо дилему везану за њену сврсисходност, али и напомену свим партнерима у региону и у ЕУ да та иницијатива не би смела нипошто послужити као супститут за ЕУ интеграције.

"А, довођење у везу малог Шенгена са актуелним односима између Црне Горе и Србије није случајно, зато што ми политичка рационалност говори да о вишим нивоима међудржавне и регионалне сарадње можемо одговорно говорити након што сви претходно конзистентно, на сваком питању, демонстрирамо да прихватамо и поштујемо независност и суверенитет сваке од наших држава".

Истиче да односе између Србије и Црне Горе треба уређивати као односе две суседне државе, које респектују све што смо кроз историју заједно прошли и које се одговорно односе према заједничкој европској будућности.

"Желимо пријатељске односе две суседне државе, које имају пуно историјских и актуелних културолошких блискости, желимо односе међусобног уважања две независне и суверене државе", поручује Ðукановић.

На питање да ли намерава да посети Србију, с обзиром да му је такав позив јавно упутио Александар Вучић, односно може ли председник Србије очекивати сличан позив, пошто му је на неки начин упућена порука да није добродошао у приватну посету на Бадњи дан у Црну Гору, Ðукановић каже да је спреман на разговор.

"Знам да имам отворен позив. Исти такав отворен позив има и председник Вучић. Према мом сећању, председник Црне Горе је последњи био у званичој посети Србији, што значи да би сада требало да председник Србије посети Црну Гору", подсећа Ðукановић.

Додао је да је у свим разговорима које су до сада имали он и Вучић потенцирао отвореност тог позива.

"Погледаћу, ако тај позив није и формално упућен, он ће уследити", поручује Ðукановић.

Када је реч о негативним реакцијама на жељу председника Вучића да оде у приватну посету у Црну Гору на Бадњи дан, каже да није било ниједне негативне реакције званичника Црне Горе.

Биле су, примећује, такве реакције " људи из врха СПЦ у Црној Гори".

"Нисам имао најаву од председника Вучића, између осталог и зато што сам у том периоду био изван Црне Горе, али свакако не бих имао негативан став према томе да председник Србије буде у ЦГ у приватној посети, када год он то жели, као што се то право, претпостављам, подразумева и за мене и друге званичнике Црне Горе када је у питању Србија", закључује Мило Ðукановић.

(Тањуг)

Коментари / 79

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

19.01.2020 11:40

У посједу Српске православне цркве, у Цетињском манастиру, се налазе највеће хришћанске реликвије на свијету: десна рука Св. Јована Крститеља и честица Часног крста. Оне су некада давно у прошлости преко Византије, Малте и Русије доспјеле на чување код српског народа. Године 1992. Рокфелери, Ротшилди и Малтешки витезови су за ту руку понудили 5 милијарди долара (тадашњих). Желе да то посједују. Можда чак и да изводе окултне ритуале над њима. СПЦ је то наравно одбила. Ово што Ђукановић ради данас, ради по задатку тих који нису успјели 1992. године, и који сада 2020. године хоће да се дочепају светиња на "легалан начин". Ђукановић је обични пијун и пјешадинац у цијелој причи! Надам се да су светиње измјештене у Београд, или чак у Москву, ваљда наши из СПЦ-а не чувају то на дохват руке Ђукановићеве полиције и специјалаца!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале словенац

19.01.2020 11:50

ПОДРШКА ДЕМОКРАТСКИ ИЗАБРАНОМ ПРЕДСЈЕДНИКУ НЕЗАВИСНЕ И СЛОБОДНЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Name

митар

19.01.2020 11:51

Какве светиње какви бакраци.Људи немојте бити наивни 21 је вијек

Name

Ре владо Бања лyка

19.01.2020 11:58

Не лупетај Владо,матере ти !Гдје ти цујес те глупости од пет милијарди!Несто си сањо!

Name

сарајлија

19.01.2020 12:18

Ко те убједи у те будаластине?

Name

ДА

19.01.2020 12:18

ПА НАРАВНО ДА РАДИ ПО НАЛОГУ СВЈЕТСКИХ МОЦНИКА. НИ ЈЕДАН ДИКТАТОР НЕБИ ПУНО ОСТАО НА ВЛАСТИ ДА НЕ РАДИ ЗА СВЈЕТСКЕ МОЦНИКЕ. ЈЕДНУ СТВАР АКО НЕ ПОСЛУСА ОДМАХ ЛЕТИ СА ВЛАСТИ. ОВО А И КОД НАС У РС , ЈЕ ПОТВРДА НЕДАВНЕ ИЗЈАВЕ ЈЕДНОГ СТАРЦА СА СВЕТЕ ГОРЕ ,ДА ЈЕ АНТИХРИСТ ВЕЦ НА ЗЕМЉИ.

Name

Владо Бања Лука

19.01.2020 12:19

За Митра и друге: ако је 21.вијек и ако су то глупости, зашто се у дневној соби Дејвида Рокфелера налази тзв Лонгиново копље, копље којим је прободен Исус Христ? Зашто су то глупости за тебе, а нису за најмоћнијег и најбогатијег човјека на свијету? Пратите развој догађаја, па ћете видјети да су циљеви Ђукановићевог режима физичко отимање десне руке Св.Јована Крститеља, честице Часног крста и самог Острога. То је то. Било би вам боље да заћутите када ништа не знате. Незнање је узрок свих зала!

Name

Xxxл

19.01.2020 12:20

5 милијарди знаш ли ти колико је то пара и нико до сада није то украо чувају га сами врата немој молим те можда 5 милијарди динара у времену инфлације 1993--??

Name

Нострадамус

19.01.2020 12:20

Владо Бања лука.Па зар то исто није и у БиХ и ту исту политику води Додик додусе он је јос увијек назива као СПЦ.Медјутим он влада Црквом признали ми то или не,а онај ко влада Црквом он це на крају и да доноси одлуке у име Цркве.Тако када се једно јутро пробудимо као вјерници Босанске Православне Цркве.

Name

Ре

19.01.2020 12:20

О цему ти бре зборис??? Процитај прави историју и освести се мало, окани се Додикови теорија и његова погледа на историју СПЦ

Name

Хос

19.01.2020 12:28

Народ је превисе залудјен глупостима,нека свако зиви како му најбоље одговара,мислим да је такозвана брига политицких представника из Србије за Србима изван Србије довела до тога да су тамо Срби у све тезем полозају,треба тразити рјесење у оквирима дрзаве у којој се зиви а не слусати разне Вулине и Дацице који зиве на рацун тих несретних Срба.

Name

МД

19.01.2020 12:36

Самозвани Митрополит цетињски, највећи србомрзац икада, распоп и шта све још, који је ничим изазван изјавио да је Сребреници убијено преко 10 хиљада људи, сам је код Хаџифејзовића синоћ рекао да се ради о укупно 600 објеката, са вриједношћу од 40 милијарди евра, па не знам шта неком овдје није јасно. Шта рећи када је 28 посто становништва мањина, у земљи диктатора који је на власти дуго као да је Кастро.

Name

Ре Владо

19.01.2020 12:49

То копље, о којем причаш, је у Бечу. Не једи говна кад је хљеб марка...

Name

Горан

19.01.2020 13:15

Знате оно, има Мило, има проблем, нема Мило.... , друг Стаљин.

Name

Ре

19.01.2020 13:16

Милу заболе шта други мисле.То су унутарње ствари ЦРНЕ ГОРЕ а не комшија и напаљених еxтремиста који једва чекају какво срање да изразе своју умјетничко културну вољу.Мјешање у унутарње послове и законе друге државе није умјесно.Укључите мозак и изађите из каменог доба малоумници....

Name

@ВладоБЛ

19.01.2020 13:20

Исус НИЈЕ прободен, Исуса не мозес убити. Исус је Бозији посланик који це се вратити и реци: НИСАМ Бог!!! Исус је у Марковој и Лукиној верзији Новог завјета рекао уценицима ВИ ТВРДИТЕ да сам ја Бог. Исус нигдје у Библији није рекао ЈА САМ БОГ, напротив, Исус је рекао: ја НИСТА не могу урадити сам, мој Отац је ВЕЋИ од мене, мој Отац је ВЕЋИ од свега, итд ..... Црногорци имају право на Цркву која им је одузета 1918. год.

Name

ре владо

19.01.2020 13:44

Ти знас гдје је копље?Незнање јесте зло, и не знас јер вијерујес слијепо разним глупостима

Name

Продати реликвије

19.01.2020 13:49

Мозда да се продају те реликвије Малтеском реду. Паре су паре.

Name

Милутин

19.01.2020 14:18

Није логично имати шест пријатеља, бивших република, од којих су свих шест од вас отишли, а да ви и даље тврдите да су сви у криву изузев вас.

Name

ре Владо

19.01.2020 14:20

Све сто си рекао је истина, а на ове Хосовце не обрацај пазњу - конвертитство је најгора бољка од које нема лијека.

Name

@Владо Бања Лука

19.01.2020 16:41

и ти вјерујеш у те бајке

Name

Ре

19.01.2020 16:41

Србе је тако лако убједити у неистине и митове да то није нормално. Све срби имају, све је српско, сви зеле зло србима.. докле висе та мантра..

Name

Ре

20.01.2020 07:13

Аууу, па да ли је могуће?

Name

Директ

19.01.2020 11:44

Остани дјубре до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2020 12:08

Ово је само једна од истина и циљева који се настоје постићи преко инсталираног Ђукановића. Ватикан је такође покушавао на све начине дочепати се светиња које срби чувају.

Name

Ре

19.01.2020 12:22

Немој се пуно цудити, јер је просао Додикову сколу и онда је све јасно.

Name

РЕ

19.01.2020 11:50

Цовјек је у праву ста год неко говорио о његовој прослости криминалу...Са политицке стране је као у Његоса који је опет Црногорц а не Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

19.01.2020 12:04

Тацно цовјек зна говорити не муца као нас.

Name

19.01.2020 20:14

Јеßи процитао Горски Венац бе лупај,

Name

19.01.2020 22:11

Откуда Његос црногорац,како се Оно Његос изјасњават

Name

Мб

20.01.2020 06:10

Његос це јос мало бити католик и муслиман...

Name

Грмец

19.01.2020 11:54

Несмијес јер си уцјењен од запада. Издајицо ! Изроде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2020 12:24

Насем нема равног цак ни покојни Мугабе није раван у лази и пљацки властитог народа.

Name

Чупавко

19.01.2020 12:00

Браво Мило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.01.2020 17:19

Дабогда ти кућни буџет водио.

Name

цекај

19.01.2020 12:01

Цуј тебе доспјеле до СПЦ а засто неби могле исто тако доспјети до пццг??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

19.01.2020 12:25

За Чекај: зато што је Српска православна црква, црква у пуном смислу те ријечи, а тзв Црногорска православна црква је удружење грађана основано прије десетак година и регистровано у протоколу полицијске станице у Цетињу? Осим тога, руку Св.Јована Крститеља је Трећи Рим (тј Москва) дао на чување братској хришћанској цркви, а не неким усташама из тада непостојеће ЦПЦ!

Name

Мујо

19.01.2020 12:02

Свака цаст свако ради у својој куци како треба ане како други зели

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.01.2020 20:20

Ок ,Нико ,него да ли знас за слободу верских објеката,немислим Само на Цркве,Дали знас за Тај 12век И порекло насих светаца,а И И твојих,Дали знас корене,него у ком веку оне мујо се спомиње,ко је правио Цркве И Манастире мујо,моји И твоји преци,моји остали то сто јесу ,твоји нису Али постујем ,сваки И'ма право да мења веру Али бе И историју

Name

тако је

19.01.2020 12:03

Мило је гроф слуса га народ а он ради за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19.1.2020

19.01.2020 12:43

Тако је ђубре као ти,слушају га браћа шиптари,хрвати и муслимани.Доће дело на видело паће народ видети штаје Милогорац.Свеће продати да оствари сан,а ви Црногорци пут под ноге па у туђину.

Name

Криминална власт

19.01.2020 12:13

И манипулација. Градјанима је упалила лампица! Тога си се упласио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2020 12:22

Висе сиптарски народ цијим се гласовима одрзава на власти

Name

ОТЕТО

19.01.2020 12:27

ЈЕ ПРОКЛЕТО !!! Мило, Мило немој против Бога и народа, нико није добро просао, а нецес ни ти. Дали смијес једног дана унуцима у оци да погледас. Мило нека ти објасне ста је клетва од народа свога. Запали Балкан, отимањем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

19.01.2020 12:56

Де смири се мало, оплачи испод јоргана биће ти боље...

Name

теОтето

19.01.2020 13:31

Смањи дозивљај цовкеце ? Боље ти је гледај како цес платит струју и воду за децембар2019. јер Додо не праста... ЦПЦ је отета 1918. и сад Мило враца своју имовину

Name

бијељина

19.01.2020 12:29

Е мој дјукановицу тиси избацијо свог стрица и деду из породицне гробнице зато стосу срби црногорци требас онда избацит и владику његоса са ловцена јерје владика србске вјере владика србске православне цркве узоси распопа мираза дедеица за црногорца а оње из павиног поља из посавине из срепублике никоте неце прихватит као самосталну цркву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

19.01.2020 12:30

Бад тако Ста је спорно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много

19.01.2020 12:30

ста овде не стима Срби казу са циме се слазем да су срби и црногорци један народ исли су у исте светиње тацно! И сада када хоце да се одвоје! „ Старији брат мисли да има право на комплетно имање“???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоцес сигурно

19.01.2020 12:35

Вратити права СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.01.2020 12:44

Не би досао лопову на ноге. Безобразлуку нема краја. Лоповски закон пторив свога ЦГ народа, против СПЦ . Ово неце на добро ! Нисте добро размислилу ! Нисте направили закон како да се спасите, када додје вријеме. Мало сте се пресли, и ти и ови твоји са ЗАПАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2020 13:47

И ти зивис у заблуди.Бог не постоји.Узивај мало у зивоту немој га трацити на глупости

Name

Бок

19.01.2020 12:59

Џаба кречите, ти и онај распоп Дедејић, Московска и Цариградска патријаршија никада вас признати неће. Како синоћ самозвани Митрополит Ц. Горе, често изговори: "То су факти".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме

19.01.2020 13:09

је, да оде ДИКТАТОР из ЦГ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

19.01.2020 13:25

Све ове квази дрзавице у окрузењу настале су као плод интереса великих сила,и логицно је да су избори у таквим дрзавама циста фарса ,и увјек це бити "изабран" онај послусник који је спреман на издају ,уступке ,успут се богатеци на рацун народа скупа са својом камарилом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.01.2020 14:24

Мили Гукановицу нестало пара паби сада да приватизује Манадтире и Цркве ,даби могао да продаје имовину од Парохије осталоје јос то свеје продо и профуцкао. Тај цовјек нисти сопствени народ и свее их посвагати Сто арривандо! сусједима и Сто арривандо! својом Брацом њемује нај боље Дасе погуби сам Јер да други не прљају Руке!

Name

Нако

19.01.2020 13:53

Само јос на Марсу ми Срби нисмо угрозени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска туга

19.01.2020 14:44

Нема нас тамо на Марсу. Истребљени, шта друго закључити..

Name

007 Бонд

19.01.2020 14:02

Боли Србе уво за Мила Ђукановића и тај његов ,,закон" који угрожава права Срба у ЦГ. Мило нек тади свој ,,посао" а Срби ће да раде свој посао. Мада, Мило зна да се против њега и тог његовог закона спрема тужба у Бриселу и Стразбуру. ...Значи, Србија је скупила тим мећунарпдних правних стручњака и ДБ ради свој посао,и то у договору с осталима из међународне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

19.01.2020 14:42

А ја наиван мислио да су ово црквена посла..??!!

Name

А знас

19.01.2020 17:22

Колко Мила боли за та ј захтјев и тузбу...цовјек је у нато и давно би србија реаговала да смије иста уцинит..сто не сазову хитну сједницу безбједности ради тога..НАТО ЈЕ ЦРНА ГОРА НЕМА ГЛУПИРАЊА...

Name

Д

19.01.2020 16:02

Само стрпљење, показат ће се како пролазе они који на цркву и вјеру насрћу, ко се бога не боји, са њим влада ђао, а зна се како прођу они који тикве са ђаволом саде,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.01.2020 16:18

Мило је цијели живот шверцом стицао огроман капитал, и сада је нашао заштиту у Ватикану и НАТО - у, издајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису срби

19.01.2020 16:45

У ЦГ мањина него КОНСТИТУТИВНИ народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цх

19.01.2020 17:12

Милогорац је гори комуниста од Тите Броза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цх у заблуди си

19.01.2020 19:25

Тито је хтио управо избјећи све ово а можда и горе шта чека јадне људе Балкана везано за злоупотребу вјере. Одвојио је то од власти али није одузимао за власт. А поготово не за себе. Да је као владар уживао, то јесте, и ти би а наведи ми који није. Ниједан систем није идеалан управо као ни народ као најкварљивија роба.

Name

Цх одговор

19.01.2020 21:20

Комунизам да је добар био би у Француској,Њемацкој,В Британији,САД итд. Уосталом Маркс и Енгелс су били њихови науцници.

Name

Цх одговор нр. 2

20.01.2020 06:50

Искусио сам и искусавам западни, југословенски и назалост нас поратни систем (као и ти сто се тице бар овог задњег). За просјецног радника, да не казем становника, најбољи је био југо-систем, наравно у најбољем периоду а не на поцетку и на крају. Комунизам би био висе (пази: висе) присутнији на Западу да се могло јаког капиталисту савладати тј. да је било довољно снаге, масовности, капацитета и улагања у борбу као на насим просторима. Само да знас, концепт комунистицких принципа (социјално, здравствено осигурање и уопсте солидарност, демократија на одредјеним нивоима) и те како је био присутан и и дјелује на Западу, док у САД много мање. Овдје и сада не висе јер није практицно и мозда се не би објавило.

Name

Цх одговор на одговор бр.2

20.01.2020 07:58

Поздрав претходном господину,али ми се много разликујемо,ви сте присталица комунизма а ја сам против комунизма.И јос ,у југо систему је било добро само док је било њемацких и америцких пара у виду бесповратних ,повољних кредита,ратне остете,донација итд.Све мимо тога пропаст...

Name

Миломочиво

19.01.2020 18:50

Религија новац власт како је то слатко и недодирљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо тако

19.01.2020 20:07

"Жеља за иметком и влашћу не пита ни за вјеру, ни за капу, ни ознаку." "Сине Тале, магаре моје драго. Живот је чесма суза и свирала јаука, не дозволи да те бол учини злим, бољеће те још више." Д.Сушић.

Name

Реални

19.01.2020 19:09

Ако овдје има који "србин"али да је предратни и да је крштен у цркви прије рата као и ја. Нека прочита на крштеници у којој се цркви крстио и све че вам бити јасно. Босанска православна црква не постоји више.Покрштени смо без питања у српску православну цркву. Црногорци су паметни и не дају своју и хоче да је врате у своје руке а не да се њиховим парама други користе и да пљују по њима. Браво Црногорци,бар сте се памети дозвали ,ми нисмо и никад нечемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нереални

19.01.2020 20:24

Ти би био нај сретнији када би свака М.З. била Православна Црква. У свему постоји устројство, или те признају или те не признају. На крају крајева и ви Муслимани Сунити не признајета Муслимане Сите за Муслимане, називате их сектом." Босанска Православна Црква" никада нигдје није постојала, осим у твојој "глави".

Name

Па ти

19.01.2020 20:36

Немас појма,прицас неке глупости.Ста дрзава има са добротборнин новцем вјерника и вјерском имовином?Ниста? Дрзава је једно а вјерске заједнице сасвим друго. Да неце мозда поставити фискалне касе у дјамије и цркве?

Name

Ја

19.01.2020 20:17

сам србин али се згразавам када цитам у коментарима да неки народ мора молити други народ да има право на вјеру у овом слуцају као црногорци морају молити србе да имају право бити православци! Па људи у којем времени зивимо од нас самих зависи коју енергију носимо у себи! бог је један за сав зиви свијет а само је поента дали си цовјек или не? То јест дали си са богом или против њега ??? А који канони па завади и зарати и стотитине хиљада се расели и изгине??? Народе пробуди се! Бог није ниција приватна својина нити це бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјена теза

20.01.2020 12:36

Забрањује се и отума српским православцима да буду то сто јесу.

Name

Мб

20.01.2020 06:35

Ја мислим да и Ватикан а и Меку и Медину треба измјестити на Цетиње и у Подгорицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.01.2020 06:30

Нас Мило у дану мијења мисљење неколико пута код црногорског то нема и његове се одлуке постују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градитељ

22.01.2020 10:43

Зна ли Дјукановић ко изгради све светиње (светиње свих вјера) у Црној гори. Ако незна нека пореда све државе од 18. вијека на овамо(у цијим је саставима била и ЦГ) и ако зна даје све у тим државама градјено народним новцем (па и те светиње),нека преброји колико је црногораца дало пара за то, а колико је, исто то коштало, остали народ. Прије свега српски-православни, јер је њега увијек било највише у тим заједницама. Извући ће, на крају заклучак да су те светиње преко 80% православне. Дакле, мозе ова ствар да се уреди и тако да земља буде укњижена на дрзаву ЦГ, али да је трајно у располагању СПЦ. (Тако и за друге вјере).

ОДГОВОРИТЕ