За девет година погинуло 26 особа у Српској

У последњих девет година од директног удара воза погинуло је 26 особа у Републици Српској, подаци су Агенције за безбједност саобраћаја. Непажња возача, лоша саобраћајна сигнализација и непрегледност су углавном узроци трагедија на пругама. У односу на земље Европске уније, Република Српска има већи постотак страдалих.

Република Српска 17.01.2020 | 16:02
За девет година погинуло 26 особа у Српској
"То је негдје око 2,5 одсто од укупног броја смртно страдалих у саобраћајним незгодама. У Европској унији годишње око 400 људи страда на пругама, то је око 1, 6 одсто од укупног броја", поручује Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС.
 
Из Агенције за безбједност саобраћаја кажу да лако рјешење за проблеме преласка преко пруге не постоји. Али да је неопходно испитати све услове како би се број страдалих смањио.
 
"Жељезнице треба да испитају све, од прометности аутомобила до прегледности пруге. Добар примјер је такозвана тринаестица у Приједору који је односио доста живота, који је поставио добру сигнализацију браницима", каже Радовић.
 
Звучна и свјетлосна сигнализација не постоји на пружним прелазима у бањалучком насељу Дервиши.

На пружном прелазу у Подгоричкој улици у бањалучком насељу Дервиши, 11. јануара погинула је Јелена Миловац док је била на сувозачевом мјесту у аутомобилу који је ударио брзи воз Жељезница Федерације БиХ. Након неколико дана, тешким повредама је подлегао и возач тог аутомобила Жељко Станић. Ови случајеви јесу последњи, али не и усамљени, јер су се овакве трагедије дешавале и претходних година.

Мјештани бањалучког насеља Дервиши кажу да су трагедије и несреће учестале, што због непажње возача, што због знакова који очигледно нису довољни.

„На ова два три прелаза било је преко 10 смртних случајева, а да не причамо доле о Мишином Хану, Радињачи итд... Ја бих замолио градоначелника да нешто предузме, јер је догорело. – шта мислите да би било добро рјешење, Жељезнице су најавиле укидање овог прелаза? – о том нема говора, овдје је више од 200 кућа на овом само прелазу" , каже Раде Глигић из Дервиша.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић пребацује надлежности у вези са проблемима на пружним прелазима на јавно предузеће Жељезнице РС, из којих су поручили да постоји могућност укидања овог пружног прелаза.

Мјештани Дервиша поручују да их не занима пребацивање одговорности нити чија је надлежност, те ће се на прелазу у Подгоричкој улици у Дервишима окупити у недељу на мирном протесту, јер, како кажу, не желе више да буду свједоци трагедија какве се дешавају.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

17.01.2020 15:58

Сауцесце породицама и пријатељима, на залост свједоци смо лазне бриге за народ и злоупотребе друствених добара за приватно богацење, само кабинет Предсједник Републике потроси висе за годину дана колико коста застита на свим прелазима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вози Мишко

17.01.2020 19:03

Молимо вас да господина Радовића сљедећи пут питате, колики је број саобраћајних несрећа и погинулих на путевима Републике Српске у односу на земље ЕУ!? Агенција нас бомбардује акцијама, гдје стално предлажу нова рјешења за проблеме на путевима, тако што се потенцира само одговорност возача. Све "рјешавају" тако што поставе знак "Опасно мјесто", додатно ограниче брзину и проблем ријешен! Ниједном изјавом не смију прозвати одговорне у Путевима РС, односно локалним заједницама, које су управљачи путева, и упозорити на катастрофално стање путне инфраструктуре! Између осталог и због (не)рада Агенције, наши су путеви у стању каквом јесу, са ограничењима брзине као да смо још у 70-им годинама прошлог вијека!

ОДГОВОРИТЕ