Русија: Рокадама је и званично дошао крај

Дмитриј Медведев је данас поднео оставку на место премијера Русије, а Владимир Путин му се захвалио на досадашњем раду. Рокадама је и званично дошао крај.

Свијет 15.01.2020 | 22:03
Русија: Рокадама је и званично дошао крај

Од 20 година Путиновог наизменичног устоличења као премијера и председника Руске Федерације, његов пријатељ и према првим проценама, неспојиви сарадник, Дмитриј Медведев, био је уз њега на водећим функцијама незанемарљивих 12 година.

Након именовања за првог потпредседника владе, многи политички аналитичари почели су да посматрају Медведева као потенцијалног кандидата за председничке изборе 2008, иако су западни посматрачи веровали да је Медведев превише либералан и прозападно оријентисан да би га Путин подржао као кандидата.

И били су у праву.

Тада и почиње период партнерског вођства, који је заправо обележило фактичко лидерство Владимира Путина, на којој год функцији он био. Овај период обележила је и већ чувена замена функција из 2008. године или Путиново "мировање" на месту премијера након два узастопна четворогодишња мандата на месту председника од 2000. до 2008. године.

Наиме, када је на председничким изборима 2008. године освојио 73 одсто гласова, Медведев је испунио обећање које је дао током кампање и именовао Путина на место премијера. Након што га је 7. маја 2008. године на месту председника Русије заменио Медведев, већ следећег дана Путин је постао руски премијер. До 7. маја 2012. године обављао је ову дужност, а ротација функција је извршена како би Путин поново могао да постане председник већ у следећем изборном циклусу.

На Конгресу Уједињене Русије у Москви 24. септембра 2011. године, Медведев је званично предложио да се Путин кандидује за председника 2012. Ово је била понуда коју Путин, наравно, није могао да одбије, а након одласка са дужности председника, имао је и уставно право да се на њу врати, јер то више није представљало "два мандата заредом".

У руским медијима замена функција двојице лидера названа је "рокировка", што је руски израз за шаховски потез "рокаде" топа и краља. Погађате ко је у овој причи краљ.

Неки аналитичари су природу мандата у којем је Путин преузео улогу премијера под председником Дмитријем Медведевим, због немогућности да трећи узастопни пут обавља функцију председника Русије, називали и тандемократијом.

Кованица "тандемократија", као политички неологизам настао од речи "тандем" и грчке речи "кратеин" - што значи "владати" можда најбоље описује период битисања двојице пријатеља на водећим функцијама. Иако је функција премијера номинално подређена, оправдано је мишљење да је Путин био фактички лидер у овом периоду. Нијансе којима аналитичари боје овај период осликавају руски политички спектар у ком је Путин остао "алфа и омега". Присталица ове теорије је много више од оних који процењују да су он и Медведев имали сличне нивое моћи.

Коментатори, аналитичари и неки политичари сагласни су да је пренос председничких овлашћења који се догодио 7. маја 2008. године представљао само слово на папиру док је Путин задржао позицију број један у руској хијерархији моћи, при чему је Дмитриј Медведев играо улогу "руског народног председника".

У ово време појавиле су се и неке новине у руском политичком животу: председник није био у стању да критикује премијера, владу или министре, док Дума, са своје стране, није баш била у стању да критикује кабинет свог вође.

У новом зачараном кругу смене овлашћења, Путин се вратио на управљачко место по трец́и пут. Поново је изабран за председника Русије на изборима 2012. године, а Медведев је постао његов премијер.

"Земља је управо добила лекцију о ненадмашном цинизму. Русија се не састоји само од владиних бирократа ... И сви чија свест није нарушена екстатичним жаром [о Путиновом повратку] су схватили да сте нас лагали четири године", писао је тада "Московски Комсомолетс".

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је пак да је замена функција са председником Владимиром Путином била "поштена одлука".

У марту прошле године Путин је на председничким изборима освојио скоро 77 одсто гласова и свој четврти председнички мандат. То је уједно и други шестогодишњи мандат, након што је на челу Русије био у два четворогодишња од 2000. до 2008. Изменом Устава, председнички мандат продужен је са четири на шест година.

Поставља се питање шта ће урадити Владимир Путин пре него што му 2024. године истекне "други заредом" председнички мандат.

Тада ће имати 72 године и нови задатак. Преостаје му или промена Устава или да нађе наследника. Бар рецепт рокаде проверено успева.

(Б92)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Даниел

15.01.2020 22:07

Диктатура. Путин зели осигурати своју власт и послија 2024. Невјероватно за 21 вијек. Зар у огромној Русији нема довољно демократских снага да га спријеце. Ово се неце добро заврсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2020 22:34

Након ликвидације породице Романов,јос невидјох правог патриоту за Руски НАРОД.Дај Бозе да гријесим!!

Name

Тиито

15.01.2020 22:42

Добре ствари се не мијењају.

Name

здравко

15.01.2020 23:34

Тко це да спријечи та два Голијата у било чему.И Тито и Стаљин и черцил и незнам већ тко су за ову двојицу штрумпфови.

Name

Цуј цуј

16.01.2020 00:22

Русија је азијатска земља а у Азији је демократија непоната. Само цареви.

Name

Подрска

16.01.2020 06:35

Једино Путин мозе да одбрани слободан свијет од империјалиста!

Name

Ре Подршка

16.01.2020 08:38

А ко ће слободни свијет на Балкану да одбрани од руског империјализма.

Name

Цњенице

16.01.2020 14:58

Су да су Русију вратили из мртвих. Такви и требају да владају, ма како се систем звао. Свака им цаст.

Name

Путин је

16.01.2020 15:13

Апсолутно народни политицар. Стити интетесе народа, самим тиме и дрзаву. Вратио им достојанство, вјеру у будуцност.... Да ли се то допада разним похлепницима, империјалистиким, олигијархијским силама или не, није ни битно. Градјани су веца сила која це га увијек подрзавати у томе.

Name

Пешо

16.01.2020 06:55

Руска демократија на дјелу. Путин је смијенио владу и Медвједева. Апсолутни владар који се прогласио доживотним предсједником. Путинова диктатура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокаде или не

16.01.2020 15:01

Они су направули цудо, с обзиром у каквим стању је била земља.Ракви и треба да владају. Да је супротно од тога, наравно да не би било за подрску.

ОДГОВОРИТЕ