"Научила сам да сам у покрету и на ногама"

Прије него што се следећи пут пожалите да вам је хладно или да вам је нешто тешко урадити, сигурно ћете се сјетити Смиље Мидановић, која, већ дубоко зашла у девету деценију, на бијељинској Зеленој пијаци продаје оно што сама произведе или направи. И тако већ 30 година...

Република Српска 15.01.2020 | 18:01
"Научила сам да сам у покрету и на ногама"

Киша, снијег, лед или несносна врућина већ деценијама не могу спријечити 89-годишњу бака Смиљу да дође на бијељинску Зелену пијацу. Када је прије 30 година почела да излаже своје производе ту је била само викендом, јер је била запослена у бијељинском “Житопромету”, гдје је зарадила и пензију, а данас, сваки дан, сем недјељом и црвеним словом.

“Кад сам отишла у пензију толико ми је било тешко, да нисам знала шта ћу са собом. И онда сам почела долазити на пијацу сваки дан. Дјеца су ме молила да не долазим. Сједну поред мене, једно с једне, друго с друге стране, и моле ме. А ја почнем да плачем. Кажем, ако сте ме зато звали, ја нећу да причам. Онда њима буде жао, па кажу-добро нећемо. И сад им је жао што долазим, али ми не бране. Кад је вријеме лијепо, ја долазим бициклом. А зими аутобусом или аутом”, прича бака Смиља.

Најстарији закупац на пијаци каже да је рад испуњава. Продаје домаће производе, сјеменке, пасуљ, лук, орасе, вунене чарапе, које је до скоро сама плела, а љети цвијеће које, уз свесрдну помоћ најближих узгаја.

“Највише се сада сјеменке траже. Жене из околних фирми највише купују. Ја испечем сјеменке и свјеже донесем. Мада ове године нису бундеве баш добро родиле”, каже времешна бака.

Додаје да је рад одржава виталном.

“Волим с народом, научила сам тако, да сам у покрету и на ногама. Деси се некад да по неколико дана не радим, када су јаке кише или свеци. Па онда када хоћу да се покренем то иде јако тешко, вене “заштопају”. И тако сам ја себи нашла рјешење и забаву”, кроз смијех нам приповиједа расположена старица.

Није је живот мазио, прича. Из Црњелова се са мужем, без ког је остала прије скоро 50 година, давне 1966. године преселила на периферију Бијељине гдје су направили кућу. Добили су сина и кћерку, која је нажалост преминула прије 4 године. Данас има 4 унучади и троје праунучади. Али каже да је најбитније послужило кроз све животне недаће, а то је здравље.

“Здравље је највеће богатство и најважније од свега. Ја волим зиму, никад се не прехладим. Љето тешко подносим и врућину. Сунце ми шкоди. Свима препоручујем да раде, да се крећу. Није добро сједити и лежати, ни за нас старије а камоли за омладину. Само да се ради, мора се, свима би било боље, а и здравији би били”, вели бака Смиља.

Виспрена старица која ускоро пуни 90 година може бити само примјер данашњој омладини да се мудрост и добре навике, па и здравље могу стећи само радом.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар