Након смрти на прелазу, ПДП тражи хитну сједницу

Градски одбор ПДП Баналука тражи од градоначелника и предсједника Скупштине града да у најкраћем могућем року сазову хитну сједницу Скупштине на којој би једина тачка дневног реда била детаљна анализа свих опасних саобраћајница, прелаза и других мјеста на којима у континуитету долази до трагедија са фаталним исходима.

Република Српска 12.01.2020 | 14:16
Након смрти на прелазу, ПДП тражи хитну сједницу

"Након сједнице, на којој треба позвати стручњаке који из области безбједности саобраћаја, потребно је усвојити конкретне мјере како би се спријечили губици живота у будућности", саопшено је из ове партије.

Градски одбор ПДП наглашава да је у својим бројним активностима у претходном периоду непрестано понављао да Бањалука није сигурна за живот, да постоје бројна ризична мјеста за пролаз грађана и возила, те да градоначелник и градска власт „немају право да због своје сујете занемарају ове проблеме“.

"Постављамо јавно питање градоначелнику: шта сте конкретно предузели да грађани не страдају због нечињења градске власти? Како се Ваша савјест носи са трагедијама попут синоћње кад је још један млади живот настрадао зато јер градска власт не хаје за безбједност својих суграђана", саопштено је из ПДП након што је у бањалучком насељу Дервиши настрадала дјевојка Јелена Миловаца која се налазила у аутомобилу у кога је ударио воз на пружном прелазу.

"Колико нас још треба погинути да се нешто промијени, болно питање нашег суграђанина након синоћње ужасне несреће, боли све нас који истински волимо свој град и највећа је опомена свим политичарима у Бањалуци. Због тога апелујемо на све нормалне и разумне људе у градским институцијама да коначно предузму све што је потребно како бисмо сачували животе наших људи", наводи се у саопштењу и додаје:

"Умјесто непотребних кићења, кича и шунда, умјесто бацања новаца на лажни сјај, зар није логично да прво обезбиједимо сигурност пружних прелаза, безбједне пјешачке прелазе, сигурне тротоаре, прегледне раскрснице? Шта је то у појединим моћницима толико одрођено од народа да не виде шта је приоритет, да не схватају да ништа није вриједније од људског живота". питају у Градском одбору ПДП Бањалука.

Подсјећамо, у тешкој саобраћајној несрећи која се  синоћ у 22 часа догодила на пружном прелазу у бањалучком насељу Дервиши погинула је 24-годишња Јелена Миловац, док је њен пријатељ 49-годишњи Жељко Станић тешко повријеђен и тренутно је у коми, а све прогнозе су неизвјесне.

Жељко Станић је управљао мерцедесом у којем је на мјесту сувозача била Јелена Миловац. Њих двоје су покушали да пређу преко пружног прелаза у насељу Дервиши када је наишао брзи воз Жељезница Федерације БиХ са девет вагона и укупне дужине 110 метара, а којим је управљао Омер Тутић. Мјештани кажу да је ударац био толико јак да је аутомобил одбачен више од 10 метара од мјеста контакта са возом.

Ово није први пут да неко настрада на овом прелазу који није обезбијеђен браницима нити полубраницима. Мјештани Дервиша кажу да не прође ни година да неко овдје не избуги живот, због чега страхују при сваком преласку преко пруге.

Мјештани су више пута блокирали пругу, писали и Жељезницама Републике Српске и бањалучкој Градској управи, али како кажу, ништа није помогло се повећа безбједност на овом критичном мјесту.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

12.01.2020 11:42

Нико ништа. Остаће исто. У Приједору на такозваној тринаестој пружном прелазу изгинуле су десетине људи да би на крају прије пар година Чешка дала донацију да се изгради прелаз. И опет једва јер је било проблем документација за прелаз. А има пара за хеликоптере авионе прославе итд итд... Нема нас горих на планети. Тако ћемо и завршити кедног дана. Нажалост. Жали БОЖЕ оноликих жртава инвалида и расељених људи а зашто. Да би ликуша Зора Видовић рекла коме се не свиђа нека се пресели у Федерацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наплатна Рампа ГЛАМОЦАНИ

12.01.2020 14:31

Колико се могло прузних прелаз направити боље него сто су покрали паре за безвезну НАПЛАТНУ РАМПУ код РОБОТА.Струцњаци 3.6 милиона км

Name

Милан

12.01.2020 11:48

Па предлозите и без сједнице Скупстине како да се то ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.01.2020 12:17

Приједлози на сједници нијима ниста не знаце, а без ње јос мање. То се десило тамо некоме и ста њих брига они јос славе.

Name

Саша

12.01.2020 12:27

Град нема никакве надлежности над пружним прелазима, то је у надлежности Жељезнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чија

12.01.2020 13:47

Је одговорност или надлежност одрон пута према провалији од педесет метара, гдје годину дана стоји на два штапа растегнут комад траке који је готово невидљив, само чека жртву или жртве.

Name

Нострадамус

12.01.2020 14:41

За Ција.Ма код нас вец 70 и висе година они који су одговорни не одговарају према томе и следецих 500 година тако остаје.

Name

Ре

12.01.2020 12:55

Ста це Игор, он није ни за предсједника мање мјесне заједнице у Босанском Петровцу...можда би могао бити предсједник МЗ Скакавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.01.2020 13:24

Није тачно! Прочитај Закон о безбједности саобраћаја!

Name

Ре ре

12.01.2020 14:59

Игор је препородио град

Name

оо7

12.01.2020 14:31

Поштујте сигнализацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

12.01.2020 15:22

Имате прилику опет истог градоначелника изабрати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заблуде

12.01.2020 15:48

Прича о аутопутевима нам пробија уши, а никако нису ријешили питање пружних прелаза оа Добоја до Приједора. Зар је то толико тешко?Макар савремене рампе, особље на прелазима, да не говоримо о надвожњацима и подвожњацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

12.01.2020 15:56

Нико не говори и о масовним тровањима загађеним ваздухом у БЛ и другим већим градовима у РС, Приједор, Градишка, Добој... У Са и ФБиХ предузимају неке мјере а код нас се баба чешља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

12.01.2020 18:22

Овај прелаз није био када сте били на власти,ово датира Јос оф титле,ајд висе бе булазните,Само се слазем да треба несто да се ради по Том питању,Али тразити кривца је лицемерно

ОДГОВОРИТЕ