Представљено дјело "Пророк Милош Милојевић"

Академик професор др Мирко Керкез, председник Научног већа СКАНУ, иначе заменик генералног директора Клиничког центра Србије, рекао је, вечерас, у Народној библиотеци у Крупњу, на промоцији књиге „Пророк Милош Милојевић“ академика Драгољуба Драга Мирковића из Бијељине, родом из Бањана у Старој Херцеговини, да „овакви културни, историјски и национални горостаси морају да буду осветљени као и њихова дела“.

Вијести 11.01.2020 | 13:05
Представљено дјело "Пророк Милош Милојевић"

Истичући драгоценост Мирковићевог дела, као и других који осветљавају рад Милоша Милојевића, рекао је да ће, као и до сада, имати велику подршку СКАНУ.

- Овај Србин, Мачванин, наш сународник оставио је око 4500  страница о историји српског рода, као велики интелектуалц и родољуб, који је и ратовао храбро за отаџбину, а, поред осталог, говорио и 17 језика, што је богатство и заоствштина драгоцена до неба, а не нешто што треба да се скрива.

               

Протођакон др Љубомир Ранковић  је рекао, пред крупањском публиком, да се показује да „никои ничим не може да сакрије тако велику личност и дело као што је случај са Милојевићем, „који, нажалост, има критичара, али познате по својој „љубав“ према отаџбини и роду.

– Живот је посветио Србији, српству и православљају, сакупио је богато национално и културно благо, али и доказе о нама, нашим коренима и нашој историји.                        

Милојевић је, како каже аутор књиге, у ратовима био јунак, а онда се, одмах, враћао својој историјској, културној и националној мисији. Нису га могли да ућуткају ни ордени које му је давала династија Обреновић, када је говорио шта је оно  што штету Србима и Србији.

Мирковић каже да загонетна и Милојевићева смрт.Подсетио је на његово књигу „Манастири и калађурество“, по многима која је доста утицала да се не укине монаштво у Срба, „што је од Краљевине Србије тражила Аустроугарска“.

Милојевић је представио 201 српски манастир, написао је историју сроског народа од 4500 о чега није сачуван ни десети део.Оснивач је и друштва „Свети Сава“, што је неспорно за све, али о њему ту више нема ни трага и гласа.

(БН/В.Митрић)                  

Коментари / 0

Оставите коментар