Хрватски Врховни суд потврдио казну Лукајићу

- Врховни суд Хрватске потврдио је првостепену пресуду Жупанијског суда у Загребу којом је пуковник у пензији Војске Републике Српске (ВРС) Дане Лукајић осуђен на шест година затвора због, како је наведено, почињених ратних злочина над заробљеницима на Мањачи код Бањалуке.

Регион 03.01.2020 | 12:18
Хрватски Врховни суд потврдио казну Лукајићу

Ружица Лукајић, супруга Данета Лукајића, рекла је Срни да је о потврђивању првостепене пресуде обавијештена јутрос и да ће бити поднесена жалба Уставном суду Хрватске.

"Нажалост, овим је потврђено да је ријеч о монтираном процесу и да је пресуда политичка. У наредном периоду ћемо се жалити Уставном суду Хрватске како би, након тога, могли да се обратимо Европском суду за људска права у Стразбуру", рекла је Лукајићева.

Она је напоменула да постоји могућност да њен супруг, који се налази у затвору Реметинец, казну служи у Републици Српској.

Лукајић је ухапшен 30. јуна 2018. године у Личком Петровом Селу због сумње да је починио злочин над ратним заробљеницима на Мањачи код Бањалуке у септембру 1992. године.

Он је ухапшен док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Слога

03.01.2020 11:44

Свака част хрватима, како су само истрајни и домољубни када је њихова земља у питању, па они су годинама порогањали капетана Драгана и на крају га стрпали у затвор, а шта смо ми (РС и Србија) урадили? Ништа!!! Хрватска власт се својим домобранима додворва и уважава, а ми своје маргинализујемо и обезвређујеми... Какви смо, боље нисмо ни заслужили, зато нас и проглашавају за злочинце и у БиХ прогањају к'о керове!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2020 12:50

Слажем се и управу сте....Ми прво нисмо створили национални консензус народа, а потом изградили часну и националну свијест о вриједности националних интереса...јер наши људи, прво не могу никако прихватити успјех бољих у својој кући, а камоли да причамо о томе да нас је неко сабрао и развијао тај осјечај који имају други народи , за своје,свог или минимум испод ког се неможе и несмије пријећи и по цијену живота... Ту је заказао свеколики образовни процес...коначно то се и види на овом цијепању цркве! Наши патријарси су у мерцедесима , под шатрама, у хотелима , за шанковима с проституткама....национална свијест је сведена ко боље плати његов сам! Нисмо боље нити заслужили!

Name

МИТКО

03.01.2020 12:43

ЕТО КАКО ЗИВИ СРБСКИ БОРАЦ КО ЈАГЊЕ ЦЕКА КОЦЕГА ЗАКЛАТ ГДЕЈЕ ДОДИК ЦОВИЦ ДА ПОМОГНУ СРБСКОМ ПАТЕНИКУ ГДЕЈЕ ВЕТЕРАН ВУКОТИЦ ГДЕСУ ЛАЗНЕ ПАТРИОТЕ ПАКАО ВАМ МАЛА КАЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

стигла правда

03.01.2020 13:58

Против Срба сви процеси монтирани.Питам се к'о ли поби оволико људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.01.2020 14:27

Ма срби нису ни ратовали