ФЗО РС банкама дугује више од 200 милиона КМ

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске успјешно се задужио за 60 милиона марака које ће корисници здравственог осигурања наредних пет година враћати УниЦредит банци Бањалука. Дуговања Фонда према банкама у Српској сада премашују 200 милиона марака.

Република Српска 02.01.2020 | 19:01
ФЗО РС банкама дугује више од 200 милиона КМ

У Нову годину Фонд здравственог осигурања РС ушао је са потврђеним кредитним задужењем од 60 милиона марака.

На овај начин Фонд здравства је искористио могућности које им је обезбиједила Влада РС када је у питању управљање финансијама, што практично значи задуживање по било ком основу и у било ком износу.

Трећина кредита, тачније 22 милиона КМ биће искориштено за измирење обавеза према здравственим установама у Србији.

Другим дијелом, од 20 милиона требао би покрити обавезе за боловања, а преостали дио, односно око 18 милиона марака ће се користити за дугове према апотекама и остале обавезе.

Поред наведеног, Фонд ће по основу трошкова обраде кредита и камате платити додатних 5,4 милиона марака, с тим да ће приликом отплате имати грејс период од годину дана.

Све ово значи да је круг дуговања, који је и отворен задужењем Фонда здравства од 140 милиона марака, настављен, сматра бивши министар здравља Слободан Станић.

„Чим је истекао грејс тог кредита дигнут је кредит од тачно 60 милиона, тако да је задужење Фонда 205 милиона. Када се томе узме да је Клинички центар дигао кредит 55 милиона, када се дода да су све болнице, укључујући Добој, Бијељину, Источно Сарајево, па чак рецимо и мало Невесиње које је дигло кредит од милион и 800 хиљада, и посљедњи кредити које је дигла Психијатријска болница на Сокоцу у износу од 2,5 милиона и гдје болница у Зворнику покушава дићи кредит од 1,8 милиона, долазимо до једне праве кредитне зависности.“, каже Станић.

Док се здравствене установе задужују, власт у Српској не престаје са хваљењем како се новац улаже у болнице.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, недавно је најавио велике пројекте широм Републике Српске када је у питању здравствени систем. За Слободана Станића то управо и јесте кључна ствар.

„Све градње у здравству су нови кредити који нису на здравству, већ се воде на трезору Републике Српске који су негдје у износу око 600 милиона марака. Тако да уз ону милијарду и сто, можемо додати још 600 милиона кредитних обавеза за све градње, укључујући и болницу у Добоју и друге болнице које се граде из кредитних средстава. Свакако да тај круг овисности треба пресјећи, али то се не успијева у овом дијелу. А зашто се не успијева, јер нема стварне реформе.“, сматра Станић.

Сва задужења у Српској, раније су морала бити одобрена само уз сагласност Народне скупштине Републике Српске.

Опозиција је тада имала могућност уложити приговоре на одређене недостатке.

- Међутим, измјеном и усвајањем Уредбе о поступку издавања гаранција, сада практично нико нема увид у задужења и за шта ће новац бити утрошен, категоричан је Станић.

Подсјећамо, владине гаранције, осим ФЗО искористила је и болница у Градишци која је узела кредит од 5,2 милиона марака.

Укупна дуговања ФЗО према банкама са кредитом од 60 милиона марака, сада премашују 200 милиона КМ.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Клуб

02.01.2020 18:38

Ајд свеједно це то једном преци на бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2020 07:01

Не бих!

Name

хајд ба

02.01.2020 19:08

битно да је стабилно и ликвидно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неандертализам

02.01.2020 19:39

У цивилизованим земљама се то назива КОЛАПС. Код нас је то свакодневна вијести на коју нико не обраца пазњу, а поготово они који це тај огромни минус, који бива све веци да отплацују . С обзиром да ми не спадамо у те цивилизоване земље, спремите се на незамисливе минусе, односно отудјивања народне имовине. Браво за све !!!

ОДГОВОРИТЕ