Оптужницу против Мектића подигла кћерка званичника СНСД-а

Кћерка Славка Јовичића Славуја потписала оптужницу против бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића. О потврђивању оптужнице одлучује Далида Бурзић. Тужилаштво тражи да се Мектићу забрани јавно иступање. Оптужен да је незаконито набављао "метлице за пожаре и рукавице", те да је кршио Закон о сукобу интереса.

Република Српска 30.12.2019 | 22:39
Оптужницу против Мектића подигла кћерка званичника СНСД-а

Прије мјесец и по намјеравала га је ухапсити. Но, како јој је тај план пропао, главна државна тужитељица Гордана Тадић примијенила је другу тактику - подигла је оптужницу против Драгана Мектића, доскорашњег министра безбједности БиХ стављајући му на терет - "кршење Закона о сукобу интереса". 

Истовремено, Тужилаштво БиХ је од Суда БиХ затражило доношење мјера забране којим би се државном посланику Драгану Мектићу забранило иступање у медијима, те приближавање свједоцима на 100 метара. То значи да Мектић не би могао присуствовати ни сједницама Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер се сала за сједнице налази у непосредној близини Министарства безбједности БиХ у којем раде поједини свједоци овог "случаја".

Да је у питању чиста манипулација кривичним процесом иза којег стоје кадрови СНСД-а и ХДЗ-а БиХ који су преко Милана Тегелтије и Гордане Тадић годинама покушавали дискрдитовати сад већ бившег министра безбједности БиХ, доказују документи који су у посједу Журнала.  

Оптужницу против Драгана Мектића и других потписала је, како тврди Журнал, тужитељица Ведрана Мијовић.

У питању је кћерка СНСД-овог функционера Славка Јовичића Славуја.

Њена оптужница, по Законо о кривичном поступку, достављена је, како се наводи, судији за претходно саслушање Суда БиХ Далиди Бурзић, бившој главној тужитељици Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево која је на позицију судије Суда БиХ именована упркос дисциплинском процесу који је против ње тада вођен. 

У тексту се подсјећа да је Далида Бурзић, умијешана је и у случај "Поткивање" у којем је главни актер био предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија, а њиховом пријатељству, како се наводи, кумовао је декан Стоматолошког факултета у Сарајеву - Мухамед Ајановић, сива еминенција бх. правосуђа.

Дакле, оптужницу против СДС-овог званичника потписала је кћерка СНСД-овог званичника, а о потврђивању оптужнице ће одлучивати пријатељица Милана Тегелтије који је годинама главни кадар СНСД-а у бх. правосуђу.

"Према наводима оптужнице, наведене особе су злоупотребом положаја и овлаштења починиле кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ", наведено је у хитном саопштењу за јавност које је данас упућено медијима након што је Тужилаштво БиХ доставило Суду БиХ оптужницу против Мектића, Игора Голијанина, Самира Агића и Едина Гараплија.

Првом тачком оптужнице Тужилаштво БиХ терети Драгана Мектића да је "у својству службеног и одговорног лица којем је повјерено руковођење Министарством безбједности Босне и Херцеговине на основу члана 20. Закона о министарствима и другим органима управе Босне и Херцеговине, искористио свој службени положај и овлаштења, у намјери стицања противправне имовинске користи, тако што је поступио противно Закону о сукобу интереса у институцијама власти Босне и Херцеговине". 

Међутим, у истој оптужнице се не наводи да је Мектић прибавио икакву имовинску корист, али је наведено да је Мектић прекршио Закон о јавним набавкама БиХ јер је фирми Тех Пројект Инжињеринг д.о.о. Ријека продужио рок испоруке кошуља, хлача, рукавица и метлица за гашење пожара.

Тужилаштво БиХ сматра да је Мектић морао раскинути уговор оног тренутка када је истекао рок испоруке, те да није имао право да потпише анекс којим је омогућено продужавање рока испоруке наведене опреме. Вриједност уговора је била 124 хиљаде марака и сва роба је, чак и према оптужници Тужилаштва БиХ - испоручена. Тужилаштво, међутим, проблематизује измјену конфекцијских бројева рукавица за ватрогасце.

"Министар безбједности је упутио сагласност добављачу Тех-пројект Инжињеринг д.о.о.Ријека у ком је наведено да је Министарство сагласно са измјеном у спецификацији за величину рукавица и то: величина 8-10 пари, величина 9-68 пари, величина 10-48 пари и величина 11-54 пара, на који начин је погодовао добављачу Тех-Пројект Инжињеринг д.о.о. Ријека, јер је наведеном добављачу омогућио да изврши испоруку по основу апсолутно ништавног уговора", констатовала је тужитељица Мијовић.

Тужилаштво БиХ сматра да је уговор ништаван, јер фирма није у року доставила банковну гаранцију за реализацију уговора, мада у списима Министарства безбједности БиХ банковна гаранција - постоји. 

Бивши министар безбједности БиХ обухваћен је и тачком 5 оптужнице Тужилаштва БиХ. Мектићу се ставља на терет да је незаконито потписао уговоре о дјелу са Зораном Ивановић, те да је њој за годину и по ангажмана на пројекту који је рализован са Делегацијом ЕУ исплаћено пет хиљада евра.

Даље, Мектић је оптужен да је потписао уговоре са фирмама Оптиграф и Висиа из Источног Сарајева, иако је знао да су те фирме 2014. године финансирале кампању СДС-а. Тиме је, наводи Тужилаштво БиХ, прекршен Закон о спречавању сукоба интереса. Формално - Драган Мектић 2014. године није био министар безбједности БиХ нити члан СДС-а, а ове фирме изабране су током поступка јавних набавки. 

Тужилаштво БиХ оптужује бившег министра безбједности да је "омогућио да се без провођења поступка јавне набавке ангажују и плате као физичка лица из средстава Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства између БиХ и Црне Горе, лица: Мајда Ковач и Музафера Растодер, раднице Федералне управе цивилне заштите, те Биљана Томић и Драгиша Тешановић, радници Републичке управе цивилне заштите, и то на начин да је Мектић Драган дао писмену сагласност у рукопису на акту/захтјеву Сектора за заштиту и спашавање Министарства број: 09-04-1-7838-122/14 од 18.04.2016.године којим се тражи закључивање уговора о дјелу за послове предавача са напријед наведеним лицима".

Тиме је, закључује Тужилаштво БиХ, оштетио државни буџет за седам хиљада марака. Но, државна тужитељица у оптужници не наводи да уговори о дјелу не подлијежу Закону о јавним набавкама БиХ.

(БН/Журнал.инфо) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Лука

30.12.2019 22:02

Какве све фукаре раде у тужилаштву па то је срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

30.12.2019 22:07

ОДМАХ ГА У ЗАТВОР.КАД СИ.СПАО НА СИЦУ.СТО НИСИ УКАРАО КОЈИ МИЛИОН ПА ТЕ НЕБИ ОПТУЗИВАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЈЕДОК

30.12.2019 22:08

Осовина додик-бакир-човић функционише беспријекорно подржана од тзв правосуђа!Криминалци у политици који су заробили државу и који се ругају народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа

31.12.2019 17:10

Ма људи та тројица це похапсити сва три народа само да они остану и даље воздови. Блесави народ само клима главом док недодје доњега.

Name

Судија

30.12.2019 22:10

Дзаба им све, не могу ниста Мектицу, само дзаба креце, нема његове кривице у овим оптузбама. Мекта, поднеси контратузбу за лазно пријављивање и наносење дусевне боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.12.2019 09:39

А откуд ти знаш да ли има или нема.

Name

Сале

30.12.2019 22:14

Хапси говна Мектићу, ха, ха, ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

30.12.2019 22:43

На страну ова спрдња са рукавицама али реално кога је Мектић ухапсио. Само прича као у ријалитију. Ништа нису направили док су били на власти.

Name

Тегелтија

30.12.2019 22:15

Престрашно! Вјероватно ће Мијовићка бити награђена новом позицијом... Које је кривично дјело замијенити величину рулавица? И шта ако је неко за паре штанпао предизборни материјал Сдс и онда добио тендер у СМ? По тој логици, ниједна штампарија која штампа предизборне материјале не би смјела радити друге послове!... И на крају, ко ће одговарати када све падне на суду? Хоће ли Мијовићка платити штету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли нам спаса?

30.12.2019 22:19

Славуј стари удбаш. Био са Додиком на демонстрацима против тадашњег режима. У првим борбеним редовима са њима био и удбаш Жупљанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.12.2019 08:50

А све то контролисе удбас Цераниц.

Name

Психо Лог

31.12.2019 18:06

А Славуј лафо био логорас. Могуце да је негдје камповао, онако из зајебанције.

Name

СНСД

30.12.2019 22:34

НЕ МОГУ ДА ВЈЕРУЈЕМ ДА ЈЕ ЗА ОВО ПОДИГНУТА ОПТУЗНИЦА.ПА ОВДЕ ПИСАЈУ ПО НАРОДУ КАО КИСА У ЈЕСЕН,ДА ЛИ ЈЕ МОГУЦЕ ДА СМО ТОЛИКО ИЗГУБИЛИ МОРАЛ.ПА ТАЈ НОСОЊА СЛАВУЈ ЈЕ СВИРАО К..ЦУ НОН СТОП,А САД ЊЕГОВА ЦЕРКА СВИРА К..ЦУ КОЈИ ЈОЈ СЕ ДА.ФУЈЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

31.12.2019 09:15

Боже има ли Те? Ако Те има помози да се ријешимо најгоре власти у новије доба (200 година уназад). Ако Те нема реци нам да знамо шта нам је чинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

31.12.2019 15:12

Татина љепотица, покварена као и тата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архимандрит

31.12.2019 16:14

Зато је тегелтија који је ослободио милокрада и јавно примио мито борац против криминала и корупције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема Сансе

31.12.2019 17:13

Да је ова Господја церка онога љепотана, са Цола фризуром у покусају.

ОДГОВОРИТЕ