Пољопривредници нису задовољни датим буџетом

Буџет за пољопривреду у Српској у идућој 2010.години износиће 75 милиона марака. Пољопривредни произвођачи су се тим поводом састали са ресорним министром и поручили да је буџет требао бити већи јер мали подстицаји утичу на ниво производње.

Република Српска 30.12.2019 | 18:04
Пољопривредници нису задовољни датим буџетом

Пољопривредни произвођачи сматрају да је добро да се прича о нацрту правилника о подстицајима за 2020. годину, али да је то требало раније, а не пред сам крај ове године. Истичу да предвиђена средства у аграрном буџету Српске неће бити довољна уколико се не уведе системска заштита домаће производње.

"Само повећање укупне суме новца правилником даје комоцију повећања суме али што се тиче това јунади то је остало на истом нивоу као и прошле године. Ми би вољели да су лимити већи али морају бити сви произвођачи задовољени“, каже Горан Митровић, представник произвођача јунади и ратара.

"Опет смо констатовали да су средства недовољна. Ја сам мало карикирао па сам рекао да је бара 750 квадрата а треба нам хиљаду да би сви крокодили били колико толико задовољни и да би средства била колико толико довољна како би побољшали наш конкурентски статус“, сматра Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

"Нисам ја задовољан али све ће да каже вријеме и вријеме ће казати своје што се тиче производње ко је био у праву а ко није. Вријеме ће показати систем опадања у производњи млијека који се стално дешава и дешаваће се и даље“, истиче Владимир Усорац, Удружење мљекара РС.

Ресорни министар каже да још увијек није одлучено како ће средства бити распоређена али да ће се побринути да свако добије износ који ће им бити довољан за одржавање производње.

 „Ова средства ни близу нису довољна да испунимо све захтјеве произвођача ми смо рачунали да само на основу оног што нам је дошло у претхнодним данима нама би требало 200 милиона и не преостаје ништа друго него да на најправичнији начин та средства распоредимо. Свјесни смо да не можемо свима да изађемо у сусрет и да има незадовојства али очекујемо разумијевање“, каже Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Заштита домаће производње и рад на закону у подстицајима, доношење основног правилника о подстицајима и о капиталним инвестицијама су неки од циљева на којима ће у наредној години радити и пољопривредни произвођачи и ресорно министарство.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рале

30.12.2019 20:21

Задовољни су него ста, само несто паламуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

30.12.2019 22:15

Усорац је задовољан он је владу оцијенио са оцјеном пет јер је толико добио нилиона.