Прихватљиви захтјеви клубова Бошњака и Хрвата

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске данас је одлучило да су прихватљиви захтјеви Клуба делегата бошњачког народа и Клуба делегата хрватског народа у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког и хрватског народа у вези са Законом о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

Република Српска 30.12.2019 | 15:28
Прихватљиви захтјеви клубова Бошњака и Хрвата

У питању је закон који је Народна скупштина Републике Српске изгласала на сједници одржаној 28. новембра.

"Предмет одлучивања Вијећа било је, дакле, питање прихватљивости наведених захтјева, односно постојање услова за мериторно расправљање и одлучивање о томе да ли је оспораваним законом дошло до повреде виталних националних интереса бошњачког и хрватског народа.

Одлучујући о прихватљивости захтјева, Вијеће је утврдило да су у конкретном случају предметни захтјеви прихватљиви с обзиром на то да је проведена процедура за законе који се односе на витални национални интерес сагласно Амандману ЛXXXИИ на Устав РС, којим је допуњен члан 70. Устава, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о захтјеву.

Вијеће ће мериторну одлуку о захтјеву донијети у Уставом одређеном року у наредних 30 дана", наводи се у саопштењу из Уставног суда РС.

Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС донио је одлуку о покретању поступка заштите виталног националног интереса на Закон о узурпацијама и добровољачким компетенцијама, који је усвојила Народна скупштина РС на сједници 28. новембра 2019. године.

"Ступањем на снагу овог закона практично би била онемогућена реституција земљишта које је бесправно одузето у периоду до 6. априла 1941. године, односно под одређеним претпоставкама и на земљишту одузетом до 31. децембра 1955. године. Неспорно је да је у том периоду, од стране тадашњих режима, у правилу без адекватне накнаде, одузимано земљиште, чији су ранији власници и њихови насљедници у значајном броју биле особе бочњачке националности", упозорили су из овог клуба.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алан форд

30.12.2019 15:22

Биће као и у ЦГ врати или плати па се клати.

ОДГОВОРИТЕ