Снијег и поледица на коловозу

На дионицама путева у вишим планинским предјелима и преко превоја у Републици Српској и Федерацији БиХ има угаженог и расквашеног снијега на коловозу, док у Херцеговини дува вјетар, који у вишим подручијима мјестимично наноси снијег на коловоз.

Република Српска 30.12.2019 | 08:23
Снијег и поледица на коловозу

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске посебну пажњу скрећу на магистрални пут Гацко-Тјентиште преко превоја Чемерно и Гацко-Билећа /дионица Гацко-Корита/ и возачима савјетују максимално опрезну и спорију вожњу, уз обавезну употребу зимске опреме.

На регионалном путу преко превоја Морине саобраћај се због јаког вјетра и сњежних сметова одвија веома отежано.

И на осталим дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја на истоку Републике Српске има угаженог снијега на коловозу, а из АМС издвајају путеве који воде преко Романије /Сарајево-Соколац/, преко превоја Рогој /Трново-Фоча/, Хан Погледа /Власеница-Хан Пијесак/ и Бањ Брда /Бијељина-Тузла/.

У нижим предјелима коловози су мјестимично влажни, а због ниске јутарње температуре, из АМС упозоравају на поледицу, посебно преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима.

На дионицама у усјецима и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз.

На свим путним правцима из АМС возачима савјетују максимално опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима, а данас од 11.00 до 16.00 часова биће обустављен саобраћај на овој дионици пута.

За вријеме обуставе возачи могу користити алтернативне правце Мркоњић Град-Јајце и Мркоњић Град-Чађавица-Бањалука.

Због изградње међудржавног моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, дионица Брчко-Доња Буковица, због радова на санацији коловоза, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

Због радова на реконструкцији раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Измијењен је режим саобраћаја и постављена је привремена саобраћајна сигнализација на дионици магистралног пута Јоховац-Руданка због радова на регулисању улаза и излаза возила градилишта на магистрални пут, а која су ангажована на изградњи ауто-пута на Коридору "пет це", кроз Републику Српску, од петље Јоховац до петље Руданка.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

У току је реконструкција Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Каракај два-Дрињача.

Због санационих радова на дионици магистралног пута Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница Републике Српске/ФБиХ /Каруша/ измијењен је режим одвијања саобраћаја, уз постављену сигнализацију.

Настављени су радови на реконстукцији коловоза, на дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница, због чега се саобраћај одвија једном траком.

На дионици магистралног пута Дрињача-Коњевић Поље у току су радови на реконстукцији коловоза, због чега се саобраћај одвија једном саобраћајном траком, уз регулацију семафорима.

У току су радови на изградњи кружне раскрснице, на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац, Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено саобраћајну.

Због изградње мини-хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња МХЕ "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На дијелу регионалних путева Лукавица и Шибошница саобраћај се одвија уз повремене прекиде због радова на санацији коловоза.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, због чега се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због активираног клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици (општина Нови Град), саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Забрањен је саобраћај на локалном путу Мала Новска Рујишка-Јоховица због реконструкције два пропуста, а док траје забрана возачи могу користити алтернативне правце.

На подручју ФБиХ угаженог и расквашеног снијега на коловозу има у вишим предјелима, посебно на правцима Шуица-Купрес, Прозор-Горњи Вакуф, Средње- Олово-Кладањ и Доњи Вакуф-Турбе.

Получасовне обуставе саобраћаја уз 15 минутно пропуштање возила, наајвљене су у времену од 7.00 до 16.00 часова на магистралном путу Јајце-Црна Ријека код мјеста Здаљевац, гдје се изводе санациони радови.

Послије 16.00 часова на овој локацији саобраћа се једном траком наизмјенично.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел Врандук, током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је у времену од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

На граничним прелзима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због безбједносних сигурносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на саобраћајницама према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар