Дигитализација учионица од наредне године?

Увођење “дигиталних учионица” у Српској требало би да почне у наредној години, а планирано је опремање 500 учионица у свих 187 основних школа, најављују из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Република Српска 28.12.2019 | 18:02
Дигитализација учионица од наредне године?

Овакво опремање учионица, са интернет мрежом, рачунарима и дигиталним уџбеницима, радиће се у сарадњи са Владом Србије, али све је још у фази припреме, истичу надлежни.

– Планирана је набавка укупно 500 дигиталних учионица, а њима ће бити опремљене све основне школе у Републици Српској. Предвиђено је да се опрема користи у свим разредима, у зависности од школе. Овај пројекат у потпуности финансира Влада Републике Србије, а испорука и опремање требало би да се реализују током 2020. године – кажу у овом Министарству.

Циљ је, кажу, већа примјена нових технологија у образовању и дигитализација уџбеника, те јачање креативности, иновативности и критичког промишљања.

У плану је, подсјећају, и реформа наставних планова и програма, те дигитализација садржаја који се користе у наставном процесу.

Од ове школске године је, тако, у примјени дигитални уџбеник географије за шести разред, као пилот-програм.

Из Завода за издавање уџбеника и наставних средстава Републике Српске најавили су да ће их сљедеће школске године бити шест за основне школе, те да све то већ припремају.

– Суштина реформи је да ученици добију знање које је примјењиво у даљем животу. Дигиталне и е-учионице промовишу интерактивно учење помоћу информационо-комуникационих технологија. Примјена ИКТ опреме је показала одличне резултате у побољшању информатичких вјештина код ученика. Утицала је и на повећање заинтересованости ученика за одређене садржаје, као и на побољшање мотивације за учење, с обзиром на то да је овакав начин рада ученицима интересантнији од уобичајног – истичу из Министарства, те подсјећају да су у оквиру пројекта „Доситеј“ све основне школе у РС већ опремљене е-учионицама.

Тако у 187 основних школа има 847 е-учионица, а једна учионица значи 25 рачунара за ученике и један лаптоп за наставника.

То чини укупно 20.360 лаптопа за ученике и 1.529 лаптопа за наставнике у школама, истичу у Министарству.

 

Истовремено, ово Министарство је недавно расписало и тендер за опремање васпитно-образовних установа у Српској рачунарском опремом и софтвером, вриједан око 24 милиона КМ са ПДВ-ом, а подразумијева опремање и средњих школа, али и вртића у РС.

По плану набавке, уговор би требало да буде потписан ових дана, али обавјештење о додјели уговора није објављено до закључења овог броја.

По доступним информацијама, дио тога требало би да се односи на наставак пројекта “Едуис онлине” односно примјену електронског дневника у свим основним и средњим школама, што је започето у септембру прошле године.

Поред тога, у наредне три године планирано је опремање свих школа, па и вртића лаптопима, те примјена информационог система у предшколским установама “како би се успоставио ефикасан и правовремен механизам праћења развоја и напредовања дјеце и лакша доступност тих података родитељима”.

– Овим пројектима омогућила би се квалитетнија реализација наставног процеса, употреба дигиталних садржаја у настави, функционисање школа би се одвијало на ефикаснији и модеран начин и цјелокупни образовни систем у РС постигао би виши ниво квалитета, што је у складу са реформским процесима у образовању РС – наводи се у информацији о овим пројектима коју је у јулу размотрила Влада и задужила Министарство просвјете да проведе јавну набавку.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мбб

28.12.2019 17:17

ПРОИНТЕРу д8гитализуј нас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.12.2019 20:27

све су добро осмислили да са том дигитализацијом докрајче ионако уништено образовање, шта ће децу у основној школи да седе по цео дан за компјутерима, при том књиге неће ни видети, па тако ће да се разболе, ко зна какве ће то све несагледиве поселдице по физичко здравље оставити, а да не говоримо о томе да ништа неће научити, неће имати књиге, нити читати, значи само ће се од поласка у школу само на комјутерима играти.

Name

дадо

28.12.2019 17:23

Прво морате обновити у свим сколама тоалете па тек онда дигиталне уционице, има јос скола са ``вањским`` wц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.12.2019 18:27

Свака цаст

Name

ТЕШКО НАМА

28.12.2019 18:14

Коме? Ко још није отишао спрема се да иде. Неко ће зарадити велике паре на опремању ал узалуд опремање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.12.2019 18:31

Просвјету поново сколовати пола и се незна слузити компјутером.

ОДГОВОРИТЕ